ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 14.svibnja 2015.
REAKCIJA IZ HRVATSKE 
Rehabilitacija Draže Mihajlovića zgrozila hrvatske političare
Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihajlovića zgrozila je hrvatske političare. 

Viši sud u Beogradu rehabilitirao Dražu Mihajlovića Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom suda te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma. Presuda, naglasila je Grabar Kitarović u priopćenju, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom II. svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja. 'Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u EU-u, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima", zaključila je.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da je zgrožen i smatra da je ovo velika pogreška. 'Fašizam svaki treba osuditi i sigurno je, kad se fašizam ne osuđuje kako treba onda to nije dobar temelj za građenje budućnosti', rekao je Miljenić. 'Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka', rekao je Miljenić dodajući da na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cijela Europa ili će je graditi na temelju nečeg drugog.

Ovo je pravosudni je i politički skandal, priopćio je bivši predsjednik Stjepan Mesić. To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica, ističe Mesić. U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić. Mesić očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, 'teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma'.

Jadranka Kosor na svom twitteru je objavila "Rehabilitacijom četnika Srbija jasno poručuje da joj je do europskih vrijednosti kao do lanjskoga snijega".

Reagirao je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 'Rehabiliticija Draže Mihajlovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja', rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana naglasivši da se srpska politika mora o tome jasno očitovati. Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihajlović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine, kazao je Karamarko novinarima.

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda.

Odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića za Josipa Salapića (HDSSB) je skandalozna za Igora Kolmana(HNS) nedopustiva, dok Dragica Zgrebec (SDP) poručuje da to znači povratak u mračna vremena Republike Srbije.

Iz HSP-a Ante Starčević poruka je "Hrvatska mora reagirati na adekvatan način i opozvati hrvatskog veleposlanika iz Beograda a u konzultacijama s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović donijeti jedinu moguću odluku, a to je prekinuti diplomatske odnose sa istočnim susjedom". 


Oglasio se i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SAB) Republike Hrvatske koji je izrazio "najenergičniji protest i zgražanje prema odluci Višeg suda u Beogradu".
"Odluka Višeg suda  u Beogradu ulazi u red sramnih poteza i pokušaja revizije povijesti  koji ponovo vrijeđaju žrtve  pobijene  i uništene od strane četničkog pokreta. Ona također blati borbu svih jugoslavenskih naroda protiv fašizma i nacizma kao i njihov ukupni doprinos pobjedi koju su  ostvarile snage demokracije nad snagama mraka", stoji u priopćenju SABA.
REAKCIJE IZ SRBIJE 


Žarko Korać za HRT: Srbija će se podijeliti na 'partizansku' i 'četničku'

Odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića za Žarka Koraća, bivšeg potpredsjednika vlade Zorana Đinđića nije iznenađenje.  'Mihailović je javno već rehabilitiran -  mediji u Srbiji već ga odavno opisuju kao borca protiv okupacije i Nijemaca, a tome u prilog ide i činjenica da se u Skupštini Srbije glasovalo za izjednačavanje prava boraca NOR-a i Ravnogorskog pokreta. Posljedice ove odluke bit će jako loše', kazao je Korać.  
Dodao je kako će se Srbija podijeliti na 'partizansku' i 'četničku', a zemlje u regiji reagirat će 'ekstremno negativno'. 'Ne možete govoriti da se zalažete za pomirbu i istovremeno rehabilitirati ratnog zločinca, a da se radi o zločincu i suradniku s okupatorom - neobitno je dokazano', naglasio je. 
Da se radi o političkoj odluci govori i činjenica da je glavni zastupnik rehabilitacije pred Sudom, prof. Oliver Antić - glavni savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, zaključio je Korać.

Vojislav Šešelj

Četnički vojvoda i ratni zločinac Vojislav Šešelj kazao je kako je ova odluka jedina koju je sud mogao da donese. - Ovaj dan zaslužuje da bude proglašen danom sveopćeg srpskog pomirenja. Mihailović je srpski junak koji se hrabro borio u Drugom svjetskom ratu, a zatim bio nevina žrtva komunističkog režima, istaknuo je haški optuženik Vojislav Šešelj

Srpski patrijah Irenej: Istina o Draži je spora, ali dostižna

Patrijah Srpske pravoslavne crkve Irenej kazao je da bi želio da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. Na pitanje znači li to da podržava rehabilitaciju četničkog vođe rekao je da "Srpska pravoslavna Crkva podržava samo istinu".
Istina je najljekovitija za sve nas. I za narod i za Crkvu. Spora je ali dostižna -naglasio je patrijah te dodao da je vrijeme da se povijest prepusti povjesničarima, a srpski narod prestane da se dijeli samo na osnovu toga tko je nekad kojim putem pošao.

 

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre