HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namazastave-stalci-koplja

zastava na stalku


hrvatski šah
komplet hrvatski šah
02.lipnja 2022.
PRIKLJUČENJE EUROZONI
Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eorozonu 12. srpnja


eur, hrvatska kovanica
12. srpnja će biti donesena konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu. Jučer je bio povijesni dan zato što se ostvario jedan od strateških ciljeva koji je započet u mandatu ove Vlade. Izviejšće EK je potvrdilo da je Hrvatska jedina zemlja koja ispunjava sve kriterije i preduvjete za pristupanje u područje eura, rekao je u emisiji U mreži Prvog, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić.


Predstavljen novi dizajn hrvatske kovanice 1EUR


Direktorica Direkcije za europsku suradnju Hrvatske narodne banke Ana Šabić, je kazala kako će građani moći zamijeniti kune u eure u poslovnicama banaka, FINA-e i Hrvatske pošte. Istaknula je kako će se transakcija moći napraviti bez naknade i po fiksnom tečaju konverzije, a to će biti moguće učiniti u roku od 12 mjeseci, a nakon toga, kune će se moći zamijeniti za euro u HNB-u.

- Što se tiče novčanica, one će se moći mijenjati u neograničenom roku, a što se tiče kovanica one će se moći mijenjati u roku od 3 godine od dana uvođenja eura, naglasila je i dodala da će biti moguće zamijeniti do 100 komada novčanica i do 100 komada kovanica bez naknade, a za veće količine, banka
će moći zaračunati naknadu.

Rekla je kako se na račun može položiti i veći iznosi uz poštivanje pravila propisa koji se odnose na sprečavanje pranja novca.

- Naša je preporuka da se višak kunske gotovine do prvog siječnja položi na bankovni račun, zato što je
to jednostavnije. Sredstva na računu će se automatski, bez naknade i po fiksnom tečaju konverzije konvertirati u euro, istaknula je.

Na pitanje kada će se znati fiksni tečaj konverzije, Savić je rekao kako će to biti početkom srpnja.
- Obveza dvojnog iskazivanja cijena je predviđena 5.rujna, kazao je. (HRT)


Počelo dvojno iskazivanje cijena, građani strahuju od poskupljenja


Prije prelaska na euro, s početkom 2023., u rujnu počinje obveza iskazivanja dvojnih cijena koja će trajati cijelu iduću godinu.Početkom rujna dvojno iskazivanje cijena bit će obvezno za sve.Ključna je to mjera za zaštitu potrošača, a predložena konverzija je 7,53 kune za euro.

No mnogi su, u informativne svrhe, već počeli na računima cijene iskazivati i u kunama i u eurima. Građani strahuju da će uvođenje eura mnogi iskoristiti za dodatna poskupljenja, a potrošačke udruge upozoravaju na moguće manipulacije nerealnim tečajem.

- Mi ćemo pratiti kretanje cijena na tržištu na način da surađujemo s Državnim zavodom za statistiku koji će mjesečno kroz određen broj trgovina i gradova pratiti kretanje cijena za košaricu od preko sto dobara i usluga, kaže Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva.
Institucije i trgovci koji budu manipulirali konverzijom završit će na crnoj listi.  (HRT.hr)Marić: Ukupni trošak uvođenja eura oko 2 milijarde kuna
10.ožujka 2022:Trošak prilagodbe cijelog sustava uvođenju eura koštati će oko dvije milijarde kuna, otkrio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u saborskoj raspravi o zakonu o uvođenju eura ističući kako pozitivne
strane uvođenja eura pretežu nad negativnim.

Što prije treba uvesti euro, Hrvatska je već 'duboko eurozirana' zemlja, uvođenje eura značiti će viši kreditni
rejting, a time i niže kamate. Euro podržava i poslovna zajednica, a biti dio eurozone bolje će nas štititi u vrijeme krize, ponavljao je Marić odgovarajući na zabrinutost dijela zastupnika da će uvođenje eura značiti dodatni udar za građane.„Kada gledam pluseve i minuse eura, preteže u korist pozitivnih efekata”, istaknuo je Marić.

Marić je otkrio kako će ukupni trošak prilagodbe cijelog sustava uvođenju eura, države i financijskog sustava, koštati oko 2 milijarde kuna.

Naglasio je također kako su predviđeni mehanizmi za zaštitu potrošača te su, osim dualnog iskazivanja cijena, tu i nadzorne aktivnosti kako ne bi bilo neopravdanog povećanja cijena.

U zemljama koje su uvodile euro porast cijena zbog zaokruživanja iznosio je u prosjeku 0,2 do 0,4 postotna boda, a na ostale inflatorne pritiske koji nemaju veze s uvođenjem eura Vlada odgovara paketom mjera za ublažavanje udara, rekao je Marić.

Što se tiče kriterija vezanih za inflaciju, Hrvatska će ih ispuniti, istaknuo je.

Ministar je naveo i kako je tečaj zamjene kuna za eure određen na 7,5345 kuna i da on ne može kliziti više od 15 posto gore ili dolje, a točno koliki će tečaj biti, kaže Marić, znati će se u srpnju.

Zvane Brumnić (SDP) upozorio je da će građani koji su ugovarali kredite s fiksnom kamatnom stopom lošije proći uvođenjem eura na što je Marić odgovorio da mogu tražiti refinanciranje kreditnih aranžmana.

Krešu Beljaka (HSS) i Domagoja Hajdukovića (NZ) zanimalo je, među ostalim, kome je točno uplaćen novac za Sberbanku, a ministar financija odgovorio im je da je preko HNB-a novac usmjeren prema Europskom sanacijskom odboru koji ta novčana sredstva onda uplaćuje bivšem vlasniku.

A za vlasništvo Fortenove Marić je kazao da ne raspolaže tim informacijama i da to treba pitati kompaniju.
(glasistre.hr; foto:EPA)

 


Hrvatska se pripreme za uvođenje eura, za kovanicu odabrana četiri hrvatska motiva

30.srpnja 2021.: Hrvatska se priprema za prelazak platnog prometa u eurima. Hrvatska narodna banka (HNB) će idući tjedan objaviti natječaj za grafičko rješenje hrvatskih kovanica eura, a pobjedničko će se poslati u
Bruxelles na potvrdu.
Traže se po tri najbolja dizajna za četiri motiva koja su građani izabrali u javnoj anketi (kuna, hrvatska
šahovnica, karta Hrvatske, glagoljica i nikola Tesla
). Predviđene su i nagrade za najbolje rješenje u visini od 70 tisuća kuna. I sve ostale pripreme za ispunjavanje strogih kriterija za uvođenje eura idu po planu kako bi euro u Hrvatskoj zamijenio kunu prvog dana 2023. 

Hrvatska šahovnica bit će podloga na svim kovanicama, a na njoj i karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica. Cijeli proces uvođenja eura iznimno je složen.
- Taj proces ima za cilj da euro bude uveden u Hrvatskoj 2023. Bitno je da na vrijeme budemo spremni i
u tehničkom pogledu, a jedan od aspekata su sigurno kovanice, naglasio je premijer Andrej Plenković.

Hrvatska treba udovoljiti i mnogobrojnim kriterijima, poput razine javnog duga, deficita, inflacije, tečaja i kamatnih stopa. Iako nam se zbog pandemije javni dug snažno povećao, javne su financije pod
kontrolom.

- Prema trenutnom stanju u proračunu, mi se već ove godine vraćamo na silaznu putanju udjela javnog
duga u BDP-u. Za neka 2 postotna boda bi trebala biti dinamika smanjivanja svake godine u idućem trogodišnjem srednjoročnom razdoblju, govori Zdravko Marić, ministar financija.

Zbog uvođenja eura, cijene ne bi trebale znatnije porasti.

- Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene u kunama i eurima prije uvođenja eura i nakon uvođenja
eura, naglasio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.
Prema iskustvu drugih zemalja, uvođenje eura donosi pozitivne promjene za građane.
- U svim zemljama koje su uvele euro, dogodilo se da je nakon uvođenja eura standard života porastao,
drugim riječima da su plaće rasle brže nego cijene, rekao je Vujčić. 

Gospodarstvo će nam, zbog rasta produktivnosti i konkurentnosti, vjerojatno biti uspješnije. A onda bi,
kaže guverner, i plaće trebale biti veće nego što bi bile da ne uvedemo euro. 
(HRT;foto:Dijana Kovaček, hrt )

 


hrt/HIC.hr
foto:


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre