HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


27.listopada 2019.
HRVATSKA ZAJEDNICA U MAKEDONIJI
U Bitoli dalmatinskom glazbom proslavljen Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Branko Maretić

Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra i MHC-a Marko Marulić u Bitoli održana prigodna manifestacija posvčena hrvatskoj kulturnoj baštini.

Pred bitolskom publikom su nastupili ansambl "Dalmatino" i vokalna skupina "Levera" iz Murtera, Kornati iz Hrvatske.
Prisutne je pozdravio predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Branko Maretić, koji je informirao sve nazočne o Danu neovisnosti Republike Hrvatske a koji se obilježava sjećanja 8. listopada na dan kada je stvorena samostalna, neovisna republika Hrvatska.

  • 8.listopada 1991. Hrvatski sabor odlučuje raskinuti sve veze s bivšom Jugoslavijom. Odlučili smo taj dan proslaviti s dva hrvatska ansambla, točnije iz Murtera.  Velika nam je čast što su gradonačelnik Murtera, kao i predsjednik turističke zajednice,  diplomatski korpus Hrvatskog veleposlanstva u Makedoniji, gradonačelnica Bitole kao i gradonačelnici Novaci, Resen, danas nazočni na manifestaciji- izjavio je Maretić za makedonsku televiziju Tera i dodao-
  • Primjećujem da Makedonci jako vole dalmatinsku glazbu jer taj mentalitet je sličan Bitoli.

Hrvati također vole makedonsku glazbu. Tijakom našeg boravka u Murteru ove godine s AF.Pletenka održali smo 4 koncerta u nekoliko dana, publika je bila fascinirana makedonskim folklorom. Imali smo i makedonsku večer gdje smo pripremali makedonske specijalitete uz čuvena makedonska vina. Dakle, predstavili smo dio makedonske gastronomske ponude a makdonski kuhar koji je bio s nama u Murteru
uspio je pripremiti sve te specijalitete na onaj tradicijski način.

bitola, izaslanici iz Hrvatske na proslavi Dana Neovisnosti RH

Vojna izaslanica u veleposlanstvu republike Hrvatske u republici Makedoniji, Marijana Pleša Čadonić, naglasila je da Makedonija i Hrvatska imaju sjajnu povezanost dodajući da Hrvati vole makedonske pjesme.

- Naš domaćin Branko Maretić pripremio je cjelovit program s dva ansambla iz Murtera, vrlo sam sretna što ih čujem, štoviše, predstavljaju hrvatsku kulturnu baštinu a s druge strane odlična je prilika za građane Bitole da čuju dalmatinski melos.

Volimo makedonsku glazbu, pa u Skoplju slušam radio Buba Mara gdje puštaju i puno dalmatinskih pjesama. Imam i svoje omiljene makedonske pjesme, a znam i pjesmu Bitola moj rodni kraj koja se pjevala i u vojsci.

S Makedonijom imamo sjajne veze, bliske smo nacije i srcem i dušom. I na vašem putu do EU-e umi vas u velikoj mjeri podržavamo, mi smo se pridružili NATO-u i EU. a želimo da se i vi što prije pridružite.

Na manifestaciji su bili nazočni gradonačelnica Bitole Nataša Petrovska, gradonačelnik općine Novaci ,(zbratimljeni s općinom Dugi Rat iz Hrvatske, gradonačelnik općine Resen, zbratimljeni sa Murterom i ostali gradonačelnici iz regije, kao i Hrvatske.

Proslava Dana neovisnosti nastavljena je u restona „Premier centar“ gdje su domaćini i gosti iz Hrvatske i drugih općina imali neformalna druženja, pjevali makedosnke i hrvatske pjesme.

Ujedno ovaj događaj je bio dio ovogodišnje proslave 25. obljetnice Hrvatskog kulturnog centra i MHC-a Marko Marulić.

autor teksta: Nada Maretić / HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre