Lavanda

Lavanda je biljka visoka do 60 cm, listova poput ružmarina, sa sitnim ljubičastim cvjetovima, ugodnog je mirisa i ima ljekovita svojstva. Cvjeta u srpnju i kolovozu. Raste slobodno na livadama a može se uzgajati i u vrtovima. Rasprostranjena je na području Mediterana što znači da voli toplu klimu. U Hrvatskoj otok Hvar je područje Lavande a ima je i u drugim dijelovima poput Istre.

Zbog svojih svojstava lavanda je našla primjenu u proizvodnji kozmetike i lijekova a i šire u domaćinstvu. Paketići sa osušenim cvjetovima lavande poklanjaju se kao suvenir.

Aromatični miris lavande, koji potječe od eteričnog ulja sadržanog u cvijetovima ove biljke koristi se u kozmetici kao dodatak sapunima, šamponima, parfemima ili npr. mirisnim vrećicama za ormare.
Svježi ili osušeni cvjetovi lavande koriste se u medicinske svrhe, za pripremu čajeva ili dobivanje eteričnog ulja.
Lavanda se od davnina smatra prirodnim sredstvom koje je korisna pomoć u liječenju čitavog niza zdravstvenih tegoba, od nesanice i nemira do reumatskih bolova i probavnih tegoba.
Lavanda ima umirujuće djelovanje na živčani sustav. Eterično ulje lavande se u aroma terapiji koristi protiv glavobolje i depresije. Čaj lavande može pomoći kod tegoba u probavnom sustavu, kao što su prekomjerno lučenje želučane kiseline, bolovi u trbuhu i nadutost. Lavanda opušta mišiće, te na taj način ublažava grčeve.

Eterično ulje lavande je i vrlo poželjan dodatak kupkama. Čak je i samo ime biljke izvedeno iz latinske riječi "lavare" koja znači "prati". Ekstrakt lavande su još stari Rimljani dodavali kupkama kojima su poticali zacjeljivanje rana i stimulirali obnovu kože.
Ne smijemo zaboraviti niti na djelovanje ovog eteričnog ulja kao sredstva koje svojim mirisom odbija insekte. Pa će tako, vrećica sa osušenim cvjetovima lavande, osigurati ugodan miris u ormarima, ali i štititi odjeću od moljaca

TZ Hvar