RAPSKA TORTA


Rapska torta je nekad bio kolač imućnih građana Raba, a danas se radi samo za svečane prigode, kao što su vjenčanja, krštenja i slično. Treba reći da je višestoljetna tajna njegovog spravljanja odana tek nedavno, kako bi se taj nesvakidašnji praznik za nepce spasio od zaborava. Naime, u izvornu obliku zna ga spraviti samo nekoliko Rabljanki

ZA NADJEV:
bademi očišćeni 1 kg
šećer kristal 1 kg
maraskino liker 1 dl
jaja 6
limun korica, naranča korica
ZA TIJESTO:
jaja 4 kom
šećer 4 žlice
svinjska mast 4 žlice
maraskino liker 1 žlica
vode 2 žlice
brašno po potrebi - koliko upije tijesto

PRIPREMA:
Bademima omekšanim na pari skida se opna. Zatim se nekoliko dana suše na sobnoj temperaturi kako bi izgubili vlagu. Priprema se tijesto a zatim ostavlja da stoji 1 sat. Dok tijesto stoji pripremiti nadjev tako što se samljevenim bademima dodaje šećer, maraskino, naribana korica limuna i naranče, izmućena jaja i sve zajedno umijesiti. Odležano tijesto se razvuče tanko a zatim reže na trake širine 5 cm koje se premazuju nadjevom debljine 3 cm s tim da rubovi ostaju prazni jer se na njih lijepe trake tijesta širine 1 cm. Te se trake zupčasto postave oko torte tako da se prstima nabiru zupci i lijepe na tortu. Vrh torte se šara vilicom kako bi se poravnao i dobio oblik obično oblik puža. Tako složena torta se peče oko 30 min na temperaturi od 100 stupnjeva. Pečena torta se posipa šećerom u prahu.

više o rapskoj torti pročitajte ovdje