RAPSKA TORTA - najoriginalniji suvenir otoka


IZ SLASTIČARNICE NA RABU KOJU VODE VILMA I JOSIP BRNA U SVIJET ODLAZI NAJPOZNATIJA OTOČNA SLASTICA


Izvorni recept nitko ne zna, a torta je prvi put poslužena još 1177. godine i to papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina. Od tada pa do danas postala je poznata i izvan naših granica

Prvi put poslužena je, vjeruje se, 1177. godine i to papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina, ali sigurno je da se rapska torta radila kao specijalitet za vrijeme vladavine Venecije prije više od tristo godina u kućama bogatih rapskih patricija. Prije stotinjak godina ovu jedinstvenu rapsku slasticu radile su časne sestre u samostanu sv. Antuna Padovanskog, a nešto kasnije i benediktinke iz samostana sv. Andrije i to po narudžbi. Originalni, tajni recept sa svim detaljima koje je potrebno znati za izradu ovog vrhunskog slastičarskog djela, znale su stare nonice i škrto ga prenosile dalje, pa je on danas poznat tek nekolicini njih koje ga izrađuju u rijetkim i svečanim prilikama. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, rapska torta danas je postala najoriginalniji suvenir otoka Raba, koji je uz poseban užitak za nepce odnio dašak rapske tradicije i povijesti u mnoge krajeve svijeta. Takvoj promociji Raba, putem njegove jedinstvene slastice svoj je doprinos dala najpoznatija rapska slastičarnica "Vilma" koju vode gospođa Vilma Brna i njezin sin Josip.
- Kako nisam Rabljanka, s rapskom tortom susrela sam se dolaskom na Rab, a prema starinskoj recepturi njegove tete čini mi se, naučio me je raditi ovu specifičnu slasticu moj pokojni kolega Božo Sokolić dok smo zajedno radili u hotelu "Internacional". Klasičan recept u gramima ne postoji, a za dobru rapsku tortu najvažnije je iskustvo u izradi. S kuhane mendule skine se "kožica" i suši se nekoliko dana, ovisno o vremenu i temperaturi, ali ne smije biti niti previše suha, niti prevlažna. U smjesu se doda i nešto mljevenih pinjola i gorkih badema, a najbolji su oni iz Luna s Paga. Količina jaja za smjesu ovisi koliko su suhe mendule i šećer, a kod šećera je opet važno koliko su krupna zrnca, i još niz detalja. U smjesu dodajemo još i limun, naranču te začinimo maraskinom kojim aromatiziramo i tijesto. Ono je kao tijesto za rezance, samo slatko, ali mora se valjati na tanko. Na tijesto stavljamo smjesu od mendula i "obrubimo" trakicama rezanaca koje oblikujemo prstima da izgledaju kao čipka, govori Vilma Brna.

Iskustvo i strpljenje

Za vrhunsku izradu potrebno je i mnogo više, a ponajprije iskustvo i strpljenje jer cjelokupni postupak izrade traje nekoliko dana. Mnogi se začude kada vide rapsku tortu koja uopće nije nalik klasičnim tortama, a tradicionalno se i od davnina radi u obliku puža i u obliku "štangica".
– Iako rapsku tortu izrađujemo u slastičarnici već deset godina, tek u posljednje vrijeme uz pomoć turističkih zajednica Grada i Županije i Grada Raba, ona zauzima mjesto prvoklasnog, autentičnog i originalnog suvenira našeg otoka. Ona je danas nezaobilazan dio prezentacije Raba na turističkim sajmovima, govori Josip Brna koji je nakon završene škole odlučio nastaviti i proširiti obiteljski posao izrade slastica, što je prije deset godina započela njegova mama Vilma. Prije dvije godine slastičarnica "Vilma" krenula je s rapskom tortom na tržište izvan Raba, pa je tako danas dostupna kupcima u nekoliko trgovina delikatesama u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, dok se na Rabu "Vilmina" rapska torta može naći u nekoliko trgovina te u slastičarnici u Banjolu i "Kristoforu" u poslovnom centru ťMali PalitŤ. Sve više rapskih restorana, umjesto "uvoznih" deserta, u svojoj ponudi ima rapsku tortu. Sve to skupa potaklo je i nas da rapsku tortu "oblikujemo" kao prvorazredni suvenir i kao takvu ponudimo turistima, kaže Josip Brna.

Ekološka ambalaža

- Tortu u obliku puža pakiramo u drvenu ambalažu, potpuno ekološku, ukrašenu školjkama i kamenčićima, dok "štangice" pakiramo u pristupačniju ekološku kartonsku ambalažu. Uz rapsku tortu, u svim pakiranjima, nalazi se i priča o njoj na četiri jezika, kako bismo turiste upoznali s pričom o nastanku našeg originalnog suvenira, kaže Josip i ističe zadovoljstvo činjenicom da su turisti uistinu prepoznali ovaj autohtoni proizvod pa u njihove domove širom Europe na jedinstven način donosi dah Mediterana i Raba.
Slastičarnica "Vilma" prvi put samostalno se predstavila s rapskom tortom na sajmu Kvarner Expo '05. održanom u Opatiji, gdje su od Obrtničke komore ŽPG nagrađeni prvom nagradom za najoriginalniji suvenir Hrvatske. Sličan uspjeh ponovili su prošlog tjedna na Mediteranskom sajmu zdrave hrane u Dubrovniku, gdje im je uručeno priznanje i prva nagrada za najproizvod. "Vilmina" rapska torta svoju vrhunsku kvalitetu može zahvaliti dijelom i činjenici da se za njezinu izradu koriste isključivo domaći proizvodi, a nedavno je s jednom poljoprivrednom zadrugom iz Dalmacije dogovorena isporuka domaćih dalmatinskih mendula, čiji okus i miris ne mogu zamijeniti uvozne.

Romana JURIĆ

recept za rapsku tortu možete naći ovdje

Novi list (www.novilist.hr)