ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 30.lipnja.2015.
INTERVJU ZA EURONEWS
Hrvatskoj predsjednici su uzor Margaret Thatcher i Angela Merkel.
Kolinda Grabar Kitarović
fotografija:iz arhiva

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervju za Euronews govorila je o temama kao što su recesija, feminizam i Europska unija. Nije mogla sa sigurnošću ocijeniti koliko je Hrvatskoj bolje otkako je članica EU.

"Teško je procijeniti, moram reći da se u glavama ljudi još nije sleglo da smo članica EU" te dodala "da nismo dovoljno koristili europske fondove"
- Rekla bih da javnost u Hrvatskoj vjerojatno postaje euroskeptičnija i moramo nešto učiniti oko toga - dodala je. Smatra da bi Hrvatska trebala postati članica eurozone.
- Mislim da bi bilo u našem interesu da uđemo u eurozonu čim to bude moguće. Da, nadam se da će to biti spremno do 2020. ali, znate, to nije samo tehnički proces, to je često i politički proces, tako da će to ovisiti i o nekim političkim odlukama. Cijelo gospodarstvo je tako orijentirano na euro da mislim da će, što se prije pridružimo, to biti bolje za cijelo gospodarstvo - rekla je predsjednica.  

Kao najveću prijetnju hrvatskom gospodarskom rastu i stabilnosti istaknula je negativne demografske trendove.
Europska komisija procijenila je da će oko 200.000 napustiti Hrvatsku do 2019. - rekla je K. Grabar-Kitarović. Dodala je da će, ako ne preokrenemo trendove, broj nezaposlenih i umirovljenika uskoro premašiti broj radnika.  

Politički uzoriKao političke uzore istaknula je Margaret Thatcher i Angelu Merkel, a distancirala se od bivšeg premijera Ive Sanadera rekavši da nije znala za njegove koruptivne djelatnosti. Nije joj se svidjelo kada ju novinarka nazvala Sanaderovom štićenicom.  
Ne volim tu riječ, žao mi je, nisam bila štićenica - rekla je.

Na pitanje kako je biti prva hrvatska predsjednica odgovorila je kako je nekad morala raditi teže od muškaraca, da je bila izložena seksizmu, ali da se ne bori samo za jednakost žena.Nisam feministica. Ja sam osoba koja želi vidjeti jednakost, jednak tretman za sve - poručila je predsjednica.  

Komentirajući situaciju u hrvatskom okruženju, K. Grabar-Kitarović rekla je da bi kod susjednih država htjela vidjeti više prevencije organiziranog kriminala, suradnje u sigurnosnim pitanjima, snažniju borbu protiv korupcije, medijske slobode, demokratske sustave, kontrolu i propisno korištenje obavještajnog sektora u skladu sa zakonom.

izvor:vecernji.hr /hic
 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre