HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti-gospodarstvo
25.travnja 2020.
NOVA ERA RIJEČKOG BRODOGRADILIŠTA
Nakon četiri godine borbe za opstanak u 3. Maju počela gradnja brodova

brodogradilište 3.Maj

Nakon četiri godine borbe za opstanak - u riječkom 3. maju napokon je počela gradnja potpuno novog broda za australsku korporaciju Scenic.

Riječ je o novogradnji 734. Riječko brodogradilište 3. maj danas je na svečanosti rezanjem limova započeo izgradnju luksuznog putničkog broda za krstarenja polarnim morima.
Može primiti 200 putnika, a već se pregovara i o gradnji novih sestrinskih brodova.
Četiri takva broda stoje 860 milijuna eura.
Na riječkim navozima danas se moglo čuti da je to nova era bradogradnje u 3. maju, u čije se pogone vraćaju radnici - i oni stari i neki novi. 

Nakon što je Vlada osigurala 150 milijuna kuna za dovršetak gradnje triju brodova u 3.maju, pregovori s naručiteljem novoga broda trajali su godinu dana.

- Dakle, neće više biti izdanih državnih jamstva u iznosu od 80 posto. S naručiteljem je dogovoren poslovni model koji će ići u omjeru 52% investicije, bez bilo kakvih državnih garancija, iz vlastitog kapitala naručitelja i 48% smo spremni pokriti državnim jamstvom, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Limovi se režu za luksuzni putnički brod za krstarenja polarnim podoručjima koji je naručila tvrtka MKM. Može primiti 200 putnika. Već se sada pregovara o gradnji novih sestrinskih brodova.

- Interes kupca nije samo gradnja tih četiri broda. Tvrtka MKM iskazala je namjeru ovdje kroz period od 10 godina graditi još brodova, prema tome ovoje početak, ovo je nukleus, ističe predsjednik Uprave brodogradilišta Edi Kučan.

Novi početak, nova era, novi start brodogradnje riječi su to koje su se danas s ponosm izgovarale na riječkim navozima.

- Ovo je jedna od perjanica hrvatske brodogradnje i ne vidim nikakvog razloga da brodogadnja to ne može opet biti, dodaje ministar.

- Nakon toliko godina čekanja i išćekivanja ove novog starta i pomalo ispjevamo dizati proizvodnju i nadam se da ćemo biti opet, kao nekad, jedna perjanica industrije, kaže Boris Bučanac iz 3. maja.

Osiguranjem limova u brodogradilište se vraćaju, ali i dolaze novi radnici.hrt /HIC.hr
foto: screenVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre