14.siječnja 2015.

Dan uoči inauguracije održana generalna proba
Crkva svetog Marka, Zgreb
plato ispred crkve sv.Marka na kojem će se održati inauguracija Kolinde Grabar Kitarović

ZGREB: Pripadnici povijesnih postrojbi, zborovi, solisti i drugi sudionici inauguracije Kolinde Grabar Kitarović danas su na Markovom trgu održli generalnu probu.Pozornica je postavljena na južnoj strani crkve svetog Markaje a u nedjelju će na njoj biti istaknuta zastava Republike Hrvatske i Europske unije, predsjednički grb, stol na kojemu će prisegu potpisati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Na tom stolu prisegu je potpisao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.Zadnji tehnički detalji, crveni tepih i postavljanje cvijeća na pozornicu obavit će se u nedjelju.

Sve ide super, u nedjelju će biti lijepo, svečano, mirno i nježno, baš kako takav program i treba biti, rekao je redatelj i glavni orgniztor ceremnije Krešimir Dolnčić. Nije želio iznositi pojedinosti nedjeljne svečanosti, otkrio je tek da će program činiti glazba i tekstovi iz hrvatske baštine s modernim dodacima. Ceremonija prisege većim je dijelom zadana, utoliko je izazovnije raditi 'dodatke', kaže redatelj koji ima puno iskustva u režiranju zahtjevnih projekata.

Inauguracija će se početi u 12 sati.

Himnu će izvoditi sa zborom Ivan Goran Kovačić. Na Markov će trg doći i povijesne postrojbe. A cijela će ceremonija trajati oko sat vremena.

Kolinda Grabar Kitarović prisegu će obaviti pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejac. Iako joj nedjeljna inauguracija nije prva, Omejec je danas na generalnoj probi strpljivo ponavljala protokol, s Dolenčićem dogovarala najbolja scenska rješenja. Da bi sve bilo čim vjerodostojnije, suce Ustavnog suda glumili su pripadnici Hrvatske vojske.

Svoj posao danas su na probi predano odrađivali i glumci Dragan Despot, Joško Ševo, pjevačica Radojka Šverko, koja je sugestivnom izvedbom sklade "Ljubim te do bola" zaradila i pljesak okupljenih građana.
Iako medijski veteran, koji se potvrdio u nizu zahtjevnih projekata, svoju je ulogu došao ponoviti i voditelj Oliver Mlakar. "Počašćen sam i sretan što sam dio inauguracijske svečanosti", kaže Mlakar i ističe da mu važnost nedjeljnog događaja nameće poseban osjećaj odgovornostStrana izaslanstva

I generalna proba potvrđuje da je sve spremno za inauguraciju,rekao je član tranzicijskog tima izabrane predsjednice Mladen Pavić."Čekamo sutrašnji lijepi dan", rekao je Pavić i ponovio da će na inauguraciji
biti rekordan broj izaslanstava njih 88 .

Među izaslanicima će biti predsjednici  Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Slovačke, Mađarske, Albanije. Ceremoniji će nazočiti i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednica Kosova. Na inauguraciju će doći i srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Predsjednik Ukrajine, zbog stanja u svojoj zemlji, otkazao je dolazak u Zagreb.
Među izaslanicima su i zamjenica američkog ministra energetike Elizabeth Sherwood-Randall i kineski ministar industrije i informacijske tehnologije Miao Wei.

Strana izaslanstva već  pristižu u hotel u središtu Zagreba. Među prvima je došla kanadska državna tajnica Lynne Yelich, inače hrvatskih korijena. Ona je i prije 5 godina bila na inauguaraciji Ive Josipovića.

Od 8 predsjednika država u Zagreb je već stigao predsjednik Crne Gore, Vujanović. Ostali predsjednici stižu u nedjelju ujutro. Ukupno za sigurnost inauguracije, doznajemo, angažirano je 350 policijaca te 150 policajaca koji se brinu o sigurnosti šefova  izalanstava te državnih dužnosnika Hrvatske.

Govor predsjednice

'Govor buduće predsjednice je gotov, brusila ga je sa svojim suradnicima do zadnjeg dana, praktički danas je završen. U nedjelju će biti podijeljen dužnosnicima koji dolaze na prisegu.
Ono što je zapravo osnovna poruka je novo zajedništvo koje buduća predsjednica želi nametnuti i na početku mandata. Ona u svom govoru, prema izjavama njezinih najbližih suradnika, iznimno malo i gotovo ništa nije spominjala Vladu. Kritike je također stavila sa strane. Okrenula se mladima, budućnosti i čini se da se počela ponašati kao predsjednica republike, koja mora u svakom trenutku biti ta koja će povezivati, spajati, a ne osoba koja će dijeliti, piše dnevnik.hr.


Što će predsjednica odjenuti

Na inauguracija predsjednica će odjenuti kreaciju hrvatskog dizajna za koju su zaslužni mali obrtnici ,
moda Stolnik, a to je malim i srednjim obrtnicima velika podrška predsjednice prokomentirala je
Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore. Kakva će pak biti kreacija još se ne zna, nagađa se moglo bi biti nešto plavo, no protokol nalaže nekoliko neizostavnih zakonitosti.

"Kad je riječ o suknji ili haljini, preporuča se da dužina suknje ne ide iznad koljena, nego na pola koljena ili da pokriva koljeno. Krzno se ne preporuča, ti krzneni detalji, nekakvi prenaglašeni printevi, nekakve sekvence koje se sjaje, sjajni nekakvi materijali, to nije preporučljivo", naglasio je Dalibor Betti koji je zaslužan za odjevanje prve dame Tatajneu Josipović na prethodnoj inauguraciji, piše rtl.hr.

HIC


Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri