Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA IZVAN RH (27000adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr16.veljače 2015.
INAUGURACIJA HRVATSKE PREDSJEDNICE
Prve reakcije na inauguraciju i predsjednički govor Kolinde Grabar kitarović


Prisega Kolinde Grabar Kitarović

ZAGREB: U nedjelju 15.veljače točno u 12.sati na Markovom trgu u Zagrebu prisegnula je prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Predsjedničku dužnost (ovo je predsjednička 6.inauguracija
od nezavisnosti Hrvatske) će obnšati od 19.veljače 2015. - 19,veljače 2020.

Dr.Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju

Komentirajući govor hrvatske predsjednice stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček izjavila je za dnevnik.hr " Ovo je bio najbolji govornički nastup Kolinde Grabar Kitarović do sada'.
Izvedbom i sadržajem je bila uvjerljiva. Govor je bio vrlo figurativan, a Kolinda Grabar Kitarović pokazala je govorničko samopouzdanje kao nikad do sad', pojašnjava dr.sc. Kišiček i dodaje da je bila smirena, svečana i, govorno elegantna i visokog govorničkog stila. Kišiček je govore i medijske istupe nove predsjednice pratila od samog početka kampanje.

Inauguracijski govor inače spada pod svečane govore gdje se otkrivaju stajališta i smjernice te naglasci budućega rada. Retorički gledano, kaže naša stručnjakinja, okosnica govora bile su vrijednosti. 'U takvim govorima nema uvjeravanja, argumentacije već se ističu toposi – mjesta zajednička svim ljudima. I upravo je takav bio govor Grabar Kitarović.

Nacionalni interesi, poštivanje prošlosti i optimističan pogled u budućnost bili su okosnica govora. Poštivala je slijed govora od prošlosti prema budućnosti pa je tako zahvalila svima koji su dali život za Hrvatsku, potom je zahvalila prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali i svim bivšim predsjednicima i zatim se okrenula budućnosti koju je bazirala na nekoliko ključnih točaka – nacionalni ponos, domoljublje i zajedništvo, gospodarstvo, investicije, obrazovanje na temelju kojih želi da se razvija budućnost Hrvatske.

Osvrnula se i na važnost oružanih snaga hvaleći ih i ističući njihov angažman u Afganistanu i drugim mirovnim misijama u svijetu. Posebno je naglasila i vanjsku politiku, odnosno zaštitu nacionalnih manjina te važnost dobrih odnosa sa susjednim državama. Peta ključna točka bila je pružanje bolje budućnosti mladima i obrazovanim ljudima,a govor je završila naglašavanjem kulturne tradicije i bogate baštine istaknuvši kako je njezina dužnost promicati i štititi povijesnu ostavštinu.
'Retorički gledano, Kolinda Grabar Kitarović održala je izvrstan inauguracijski govor u kojem je ponovila svoja osnovna stajališta koja su nam otprije poznata, dodatno ih naglasila te je kroz govor izrazila svoju osobnost. A ona je bila retorički skromna kada je rekla da se neće libiti tražiti savjet od svojih prethodnika te da će možda i pogriješiti ali da će tada to i priznati te ispraviti. Ovime se pokazala kao ejdna otvorena i odgovorna predsjednica s optimističnim pogledom u budućnost', kaže stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček.
Svoj inauguracijski govor, koji je trajao 20 minuta, nova je predsjednica Hrvatske efektno završila citatom: 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska!'


slika: Kolinda Grabar Kitarović, na putu do Markovog trga uoči inauguracije

Inauguracijski govor pogledajte OVDJEIZJAVA DOMAĆIH POLITIČARA

Hrvatski premijer Zoran Milanović (SDP) i dalje se drži na distanci , nije želio komentirati poruke iz poslanice nove predsjednice niti joj je čestitao.

Vesna Pusić , ministrica vanjskih i europskih poslova komentirala je zvižduk publike kada je predsjednica u svom gororu zahvalila predhodnicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću. Rekla je da je reakcija publike na spominjanje i zasluge bivših predsjednika Josipovića i Mesića " zvučalo sramotno i primitivno. S nekim se možete slagati ili ne, ali institucije imaju svoje značenje. No, ovakvo ponašanje nije bilo primjereno. Mnogi od nas koji smo tamo sjedili nismo glasali za Kolindu Grabar Kitarović. Ni ja nisam glasala za nju, ali sam tamo bila i pljeskala sam na stvari s kojima se slažem, a šutjela sam na stvari s kojima se ne slažem. Njezinu funkciju poštujem, iako se politički ne slažemo", rekla je Pusić .
Sada kad je završila predizborna kampanja vjerujem da ćemo ozbiljno raditi posao, a ozbiljan posao je osigurati mir i stabilnost u regiji i za svoje građane, a to je nemoguće bez pristojnih odnosa sa susjednima, rekla je Pusić.

- Što se tiče položaja manjina, trebamo poboljšavati situaciju svatko u svojoj zemlji. Mi još moramo voditi računa o strašnom slučaju pojave Branimira Glavaša koji je na strašan način probudio duhove prošlosti. O tome sam pričala i s Aleksandrom Vučićem, ali to je isključivo naš problem i nešto radi čega se moramo sramiti. To je problem koji se trebao riješiti, izjavila je Pusić za N1 .


Tomislav Karamarko , predsjednik HDZ-a izjavio je da je govor bio izvrstan, bio je domoljuban i realan. 'Nezajedništvo i nesloga su luksuz na koji mi nemamo pravo', poručio je Karamarko.

Josip Leko (SDP) predsjednik Sabora je rekao uoči inauguracije 'Vrlo je važno da nova predsjednica traži konsenzus glede nacionalnih tema. Saboru su dobro došle sve ideje koje su u dobroj ideji i dobroj namjeri', dodao je. Ocijenio je da se Hrvatska u političkom smislu nalazi u dobrom okruženju, članica je EU i NATO-a, i u kratkom razdoblju izgradila je zavidne demokratske standarde koje treba čuvati. "Očekujem da će nova predsjednica to i činiti", rekao je Leko

Jadranka Kosor, bivša premijerka i nezavisna saborska zastupnica rekla je kako velika obećanja koja je davala Grabar-Kitarović vjerojatno nitko nije uzimao za ozbiljno, ali da ljudi očekuju da će se mnoge stvari mijenjati na bolje. - Predsjednica nema ovlasti u gospodarskom smislu i ja sam često bila ljuta na Josipovića (sadašnji predsjednik na odlasku)  kada je prigovarao o gospodarskom programu, rekla sam mu neka pročita Ustav - rekla je Kosor za N1 televiziju. - Svima su puna usta zajedništva, kada si političar moraš zagovarati zajedništvo i kad je na Pantovčaku ili Vladi ili Saboru i netko tko ti ne odgovara. Zagovaraj zajedništvo i odgovornost prema državi uvijek ,dodala je Kosor.
Osvrnuvši se na govor Grabar-Kitarović nakon prisege Kosor je rekla kako joj je bilo žao što se na spomen bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića prolomilo negodovanje. - I oni su dali svoj doprinos da Hrvatska bude snažna, demokratska država - izjavila je Kosor.
IZJAVA ČLANOVA INOZEMNIH IZASLANSTAVA

Aleksandar Vučić srbijanski premijer 'Čestitam građanima i gospođi Kolindi Grabar-Kitarović. Želimo dobre odnose. Prihvaćamo ruku nove hrvatske predsjednice i želja nam je da se češće vidimo i bolje razumijemo', izjavio je Vučić.
U razgovoru za B92 Vučić je rekao da je zadovoljan razgovorom sa novom predsjednicom Hrvatske i da se nada da će ona uskoro doći u Beograd.Sastao sam se s Milanovićem, gospođom Pusić i gospođom Kitarović, oni su inzistirali na priči o nestalima, a ja sam se trudio da budem dobar i pristojan gost. Danas imamo više spiskova sa Srbima iz Hrvatske koji su nestali nego obrnuto, imamo mi naš posao, ali oni imaju veći. Razgovarali smo o problemu izbjeglih Srba, da oni trebaju dobiti osobne zbog imovine, a razgovarali smo i o kampanjama koje se vode protiv pojedinih Srba. Pričali smo o temama značajnim za budućnost, što zajedno učiniti i ja sam time zadovoljan“, rekao je Aleksandar Vučić za B92. 
Na marginama bilateralnih sastanaka u sklopu inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, u nedjelju u 17 sati sa srbijanskim premijerom Vučićem se našao i Tomislav Karamarko, šef HDZ-a. Razgovarali su o aktualnim temama, potvrdili su u HDZ-u. (ipš)

Borut Pahor, slovenski premijer je rekao da je Slovenija zainteresirana za nastavak inicijative Brdo, a i u nastupnom govoru nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prepoznatljiv je interes za mir i sigurnost u jugoistočnoj Europi, rekao je. Za Sloveniju je bitno da je nova predsjednica kao prioritet svoje vanjske politike naglasila regionalnu sigurnost i dobre odnose sa susjedima”.


Doris Pack,njemačka političarka  'Bila je ovo krasna svečanost i čak je i Bog bio s nama, imali smo vedro nebo, bili smo ispred prekrasne crkve i sve je bilo odlično. Govor gospođe Kolinde bio je sjajan. Dala je pogled u budućnost, uzela je u obzir budućnost mladih. Cijela je svečanost bila odlična i sretna sam što sam bila prisutna', izjavila je na svom Twitteru i objavila fotografiju s inauguracije.  


OČEKIVANJA DIPLOMATA EU

Nova hrvatska predsjednica dobro je poznata u Bruxellesu, ne samo zbog toga što je bila jedna od pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, nego i zbog obnašanja funkcije ministrice vanjskih poslova u vrijeme otvaranja pregovora o pristupanju Hrvatske EU.
Diplomati u EU ne očekuju promjenu smjera hrvatske politike, pogotovo ne vanjske u kojoj ovlasti, uz Vladu, ima i predsjednica države. Očekuju da će nova predsjednica dati svoj doprinos, u sklopu mandata i ovlasti, u suradnji s drugim državama EU i NATO-a u kreiranju i implementaciji zajedničke politike. Najviše prostora za doprinos Hrvatske, pa i predsjednice, vide u suradnji u regiji. Očekuju da će K. Grabar Kitarović nastaviti aktivno djelovati na jačanju regionalne suradnje. Josipović je bio prilično aktivan u tome, a najvažnija inicijativa je ona koju je pokrenuo sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom za pomoć državama zapadnog Balkana na putu prema EU. S obzirom na iskustvo koje ima hrvatska predsjednica, očekuju da će dati aktivan doprinos u nastavku tih inicijativa. Hrvatska uloga i utjecaj u regiji porasli su nakon ulaska u NATO i EU i sada te dvije organizacije vide Hrvatsku kao primjer u regiji, kao državu koja će u regiji širiti europske vrijednosti, a u EU i NATO-u će se zalagati za pomoć tim državama na putu prema euroatlantskim integracijama.
 Iz Bruxellesa Augustin Palokaj /jutarnji.hr


SVJETSKE AGENCIJE O INAUGURACIJI

Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao prva hrvatska predsjednica nakon iznenađujuće pobjede na izborima u najnovijoj državi članici Europske unije", navodi agencija AP i dodaje da su inauguraciji nazočili deseci regionalnih čelnika i stranih dužnosnika te okupile tisuće njezinih pristaša.
Agencija ocjenjuje da njezina pobjeda na izborima povećava izglede da se na parlamentarnim izborima na vlast vrati HDZ.


Reuters je prenio dio inauguracijskog govora u kojem je Grabar Kitarović pozvala na "široki nacionalni konsenzus" za oživljavanje posrnulog gospodarstva.Agencija podsjeća da je Grabar Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima u siječnju kao kandidatkinja konzervativne oporbene stranke HDZ-a, s obećanjem da će potaknuti vladu na čelu sa SDP-om da učini više za gospodarstvo koje je u recesiji od 2009.
Predsjednik u Hrvatskoj bira se na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone. Predsjednik također ima pravo sazivati sjednice vlade i nazočiti na njima, ali to se pravo dosad rijetko koristilo. Grabar Kitarović je rekla tijekom svoje kampanje da će sazvati takvu sjednicu u središtu koje će biti gospodarska pitanja, podsjeća Reuters.

France Presse javlja da je nova hrvatska predsjednica, prva žena na toj dužnosti, pozvala na nacionalno jedinstvo radi oporavka gospodarstva. Inauguracija je održana u nazočnosti stotina građana i regionalnih dužnosnika, među kojima je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ističe agencija.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Grabar Kitarović najmlađa predsjednica Hrvatske i također naglašava da je prva žena na toj dužnosti. Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se "posebna važnost pridaje nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića". Njegov dolazak se smatra "prijateljskom gestom koja pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa između dviju država".

Inauguracija vijest dana u BiH

Svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju su opširno izvjestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice, a za većinu njih bila je to i vijest dana.

Javni servisi BH Radio 1, televizija BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) o inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović izvjestili su u prvim minutama svojih informativnih emisija, podsjećajući kako su joj nazočila sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Nova je predsjednica istaknula kako želi cijelu regiju u EU i NATO-u", navela je BHT 1.

Svi javni servisi ističu kako se Grabar-Kitarović u inauguralnom govoru osvrnula na BiH te obećala kako će se skrbiti o pravima Hrvata koji žve u njoj.

BH Radio 1 navodi da je Grabar-Kitarović pozvala na prevladavanje razlika u hrvatskom društvu.

Sarajevski "Dnevni avaz" je na mrežnim stranicama istaknuo da je Grabar-Kitarović kao strateški interes Hrvatske navela gradnju dobrih odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hrecegovinom te najavila potporu jačanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda koji žive u BiH.

"Posebna pažnja zaštiti manjina", naslov je teksta u kojemu su o svečanosti u Zagrebu izvjestile banjolučke "Nezavisne novine" bliske vlastima Republike Srpske a sličan je naglasak i u izvješću entitetskog javnog RTV servisa (RTRS).

Popularni sarajevski internetski portal "Klix" u naslovu navodi kako se izabrana hrvatska predsjednica posebno dotaknula BiH te obećala kako će štititi položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

Čestitke novoj hrvatskoj predsjednici poslao je reis emeritus Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izražavajući uvjerenje kako će mandat Grabar-Kitarović obilježiti uspješnost i pravednost, ali i kako će on biti od koristi i za BiH.

"Svojim korisnim  savjetima i konkretnim potezima, predsjednica Grabar-Kitarović će sigurno pomoći BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama", naveo je Cerić.

Bivši poglavar bosanskohercegovačkih muslimana ukazao je i kako bi BiH trebala slijediti primjer Hrvatske po kojemu predsjednici države moraju djelovati kao izvanstranačke osobe u interese svih građana.

"Članovi Predsjedništva BiH... trebali bi iskoristiti priliku i dosta toga naučiti od susjeda", poručio je Cerić.

(izvor jutarnji.hr/dnevnik.hr/hrt/ hic)

 
vezano:
Dan uoči inauguracije održana generalna proba


Kolinda Grabar Kitarović je od danas je u privremenoj rezidenciji u Vili Weiss.

Sve o predsjedničkim izborima

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre