HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-21305.ožujka 2020.
IZVANREDNI MINISTARSKI SASTANAK U BRUXELLESU
Zaštita vanjskih granica EU-a i puna potpora Grčkoj

Bruxelles

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a
na izvanrednom sastanku u Bruxellesu izrazili su solidarnost sa zemljama na svojim vanjskim granicama koje su pod migrantskim pritiskom i istaknuli odlučnost da učinkovite štite te granice. Sve zemlje članice, EK i agencije EU-a izrazile su spremnost da pojačaju potporu područjima pod pritiskom, uključujući i raspoređivanje Frontexova tima za brzu graničnu intervenciju.

- Vijeće je izrazilo solidarnost s
Grčkom, Bugarskom, Ciprom i drugim zemljama koje bi mogle biti pogođene na sličan način. EU će nastaviti tijesno surađivati i sa zemljama zapadnog Balkana u upravljanju migrantskim tokovima. Ilegalni prelasci neće biti tolerirani. U tom pogledu, EU i njezine zemlje članice poduzet će sve potrebne mjere u skladu s pravom EU-a i međunarodnim pravom", kaže se u zajedničkoj izjavi koju su ministri usvojili na sastanku.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je predsjedavao sastankom, rekao je na konferenciji za novinare da je cilj EU-a osigurati regularan i zakonit ulazak migranata te pružanje pune zaštite izbjeglicama. Na pitanje što podrazumijeva pod zakonitim ulaskom i o poštovanju međunarodnog prava kada su u pitanju migranti i izbjeglice, ministar Božinović je rekao da "ilegalni ulazak na teritorij suverene države sigurno nije u skladu ni s europskim, ni s međunarodnim, a ni s nacionalnim pravom".


Ublažena izjava o Turskoj

Ministri su u svojoj izjavi "snažno odbacili" tursko korištenje migrantskog pritiska za političke svrhe.
Riječ je o nešto ublaženoj varijanti, jer je u ranijem nacrtu zajedničke izjave stajalo da Vijeće to "snažno osuđuje". U izjavi se kaže da Vijeće priznaje da Turska trpi pojačani migrantski pritisak na svom teritoriju i da je uložila znatne napore udomljavajući 3,7 milijuna izbjeglica. Vijeće EU-a poziva Tursku da provodi dogovor iz 2016. koji je omogućio drastično smanjenje priljeva izbjeglica prema Europskoj uniji, koja je zauzvrat obećala šest milijardi eura pomoći izbjeglicama na turskom tlu.RH spremna poslati drugi brod u Egejsko more i policajce na grčku granicu

Prije početka sastanka ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako je Hrvatska je spremna poslati još jedan policijski brod s osam članova posade uz jedan koji već patrolira u Egejskom moru, kao i granične policajce na grčku granicu. Kazao je i da će se na sastanku razgovarati i o suradnji sa zemljama zapadnog Balkana koje mogu biti pogođene ako dođe do eskalacije krize. "Ne smijemo ih zaboraviti. Svaka pomoć njima je zapravo pomoć nama", rekao je Božinović.


hrt.hr/ HIC.hr
foto:arhiv