ADRESAR HRVATA
IZVAN RH- 2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


26.listopada 2016.
BALKANSKA IZBJEGLIČKA RUTA
FRONTEX dolazi na hrvatsku granicu prema Srbiji

Predsjednici vlada zemalja na balkanskoj izbjegličkoj ruti od Grčke do Njemačke (lideri Grčke, Albanije, Makedonije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Nizozemske) na sinoćnjem sastanku u Bruxellesu prihvatili su plan u 17 točaka, koji bi trebao osigurati bolju suradnju među državama i usporavanje izbjegličkog kretanja na tom putu. Prema tom planu, između ostalog, pripadnici FRONTEXA, europske agencije za nadzor vanjskih granica Europske unije, bit će raspoređeni i na granici Hrvatske i Srbije.

Predstavnici Frontexa trebali bi biti raspoređeni u Šidu i pomagati nadzor graničnih prijelaza, detektirati ilegalne migrante i pomagati pri registraciji izbjeglica.  Premijer Zoran Milanović rekao je nakon sastanka da će vlakovi i autobusi s migrantima iz Hrvatske nastaviti ići prema Sloveniji dok se val ne počne zaustavljati u Grčkoj. Ako sve bude funkcioniralo, od Grčke preko Makedonije do Srbije, bit će dobro. Ako ne bude, bit će kao i dosad, rekao je Milanović nakon summita. I danas i sutra iz Hrvatske će nastaviti stizati vlakovi i autobusi s migrantima u Sloveniju. Dok se priča ne zaustavi polako u Grčkoj, dodao je Milanović. 

Hrvatska je ublažila nacrt deklaracije koji poziva da se zaustavi politika prebacivanja migranata s jedne granice na drugu. Iako su se riječi "države se obvezuju" ponavljale gotovo u svakoj od 16 točaka u nacrtu, u usvojenoj deklaraciji toga nema. Formulacija koja je u nacrtu deklaracije glasila "lideri se obvezuju da neće olakšavati kretanje izbjeglica i migranata do granica druge države bez pristanka druge države" i "politika prebacivanja izbjeglica u valovima na susjednu državu nije prihvatljiva bez njezina pristanka" u deklaraciji glasi: "lideri se slažu da će obeshrabrivati kretanje izbjeglica ili migranata do granica druge zemlje u regiji", a "politika prebacivanja izbjeglica u valovima bez obavještavanja u susjedne zemlje nije prihvatljiva". 


Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon sastanka da Hrvatska sada ima obvezu bolje surađivati sa Slovenijom. Na ulasku na skup upozorio je da će se EU početi raspadati u roku od nekoliko dana ili tjedana ako se ne pronađe rješenje za izbjegličku krizu. Kao jedno od rješenja naveo je da se Hrvatska treba ponašati drugačije, komunicirati i prestati slati ljude u Sloveniju preko rijeka, gladne i umorne. Također je kazao kako je problem u Grčkoj. 

Slovenija se protivi da se na granici s Hrvatskom rasporede snage za brzu intervenciju. Makedonski premijer požalio se da, kao ni Slovenija s Hrvatskom, Skopje nema dobru komunikaciju s Grcima. Grčki premijer Alexis Tsipras ustvrdio je da je Turska, s kojom lošije komunicira Atena, trebala biti u Bruxellesu. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio da će se u Grčkoj i na zapadnom Balkanu povećati prihvatni kapacitet za 100.000 mjesta. Polovica tih mjesta bit će u Grčkoj, a polovica na zapadnom Balkanu, iako Juncker specificirao gdje točno Rasprava se oduljila jer je Grčka bila pod pritiskom da u prihvatnim centrima zadrži 50.000 migranata. Premijer Alexis Tsipras tvrdio je da maksimalno može razgovarati o 30.000 ljudi, pod uvjetom da za to dobije financijsku pomoć. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po završetku skupa da je dogovoreno da će EU pomoći da se na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti stvore "zone čekanja i odmora". No, hrvatski izvori nakon sastanka uvjereni su da se nitko od izbjeglica i migranata neće dulje zadržavati u Hrvatskoj nego što je to dosad bio slučaj, pise vecernji.hr .
Upitana o situaciji s izbjeglicama u Sloveniji i Hrvatskoj, kancelarka Merkel rekla je da Slovenija odlično daje svoj doprinos, te da je i Srbija kontruktivna. Hrvatsku je prešutjela. hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre