HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama


hrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

 

14.lipnja 2022.
U TOMISLAVGRADU ODRŽAN IZBOR NAJLJEPŠE HRVATICE IZVAN RH
Pobjednica je Drina Jelena Dujmić iz Kanade čija je mama duvanjskih korijena 

najljepša Hrvatica izvan RH

Drina Jelena Dujmić
iz Kanade , čija je majka duvanjskih korijena, pobjednica je ovogodišnje Revije tradicijske odjeće pri izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH te joj je Čović dodijelio nagradu. Prva pratilja je Darija Tomičić iz Poljske, a druga pratilja Natalija Florencia – Jelicic iz Argentine. Ana Gucić s Kosova je dobila titulu najfotogeničnije djevojke prikupivši najveći broj facebook glasova do sada

U Reviji i natjecanju sudjelovalo je 20 djevojaka iz 19 zemalja.

Završila je 9. Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH u organizaciji Udruge Stećak i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika. Najljepšom je 8. srpnja u Tomislavgradu proglašena Drina Jelena Dujmić iz Kanade, čija majka je duvanjskih korijena, prva pratilja je Darija Tomičić iz Poljske, a druga pratilja Natalija Florencia – Jelicic iz Argentine. Ana Gucić s Kosova je dobila titulu najfotogeničnije djevojke prikupivši najveći broj facebook glasova do sada.

No, sve djevojke su pobjednice! Na ovogodišnjoj Reviji sudjelovalo je dvadeset djevojaka hrvatskih korijena iz cijeloga svijeta od  predstavnica hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja do predstavnica hrvatskih zajednica iz Europe i s drugih kontinenata – od Sjeverne do Južne Amerike, a sudjelovale su i tri predstavnice Hrvata Bosne i Hercegovine.

Na svečanom otvaranju sve je pozdravio dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika naglasivši značaj ovog programa za povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta s ciljem promicanja bogatstva hrvatske tradicijske kulture te pružanje potpore Hrvatima BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Prigodne darove nagrađenim djevojkama uručili su načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH  Borjana Krišto i Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora.

Manifestacija je već tradicionalno održana pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad, a ove godine se u program uključio i Muzej sinjske alke, Grad Biograd n/m gdje su djevojke imale profesionalno fotografiranje u nošnji i održale reviju pred biogradskom publikom i domaćinom, gradonačelnikom Ivanom Knezom, te su jedan dan provele u NP Kornati i uživale u prirodnoj baštini Lijepe Naše. Sve su rekle da im je ovo nešto najljepše što su doživjele, da će doći opet, a nekoliko njih iz Južne Amerike je izrazilo želju da se presele i ostanu živjeti u Hrvatskoj. Dobro nam došle! (matis.hr)PRETHODNA OBJAVA
Program manifestacije

27.lipnja 2022: Sudionice natjecanja će nazočiti i 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, gdje će biti predstavljena i kruna kralja Tomislava.

Kao da je jučer bila prva Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH, a evo došli smo već do 9. manifestacije. I ove godine Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizira ovaj hvalevrijedan događaj koji privlači pozornost javnosti u BiH i Hrvatskoj, a održava se pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad, piše Vecernji.ba.


Sve se stiže


Međutim, bez “letećeg fratra”, oca Zvonke Martića, začetnika ovog projekta teško da bi bilo išta. Karmelićanin, doktor etnologije, prior samostana na Buškom jezeru, čuvar narodnog blaga, znanstvenik... ma nema što nije. Pitamo ga na koji se način ove godine realizira izbor, nakon dvije pandemijske godine kada je u ograničenim uvjetima otac Zvonko ipak uspio realizirati sve kako je naumio.

- Još uvijek nije sasvim normalno jer vidi se po ovom kako djevojke ipak imaju jedan strah od putovanja, imali smo nekoliko otkazivanja u zadnji trenutak i to nam je napravilo mali problem, ali ipak smo uspjeli -
ponosno nam u uvodu razgovora govori otac Zvonko. Ističe kako se odmah nakon završetka prošle manifestacije krenulo raditi.

- Od prošle godine počeli smo sa svim aktivnostima dolaska djevojaka, pa ih imamo 20 iz Južne i Sjeverne Amerike, Europe, tri predstavnice iz BiH.

natjecateljice, najljepša Hrvatica izvan RH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Djevojke dolaze 4. srpnja iz Zagreba - to je jedna skupina, a druge onda iz različitih zemalja koje predstavljaju, odnosno u kojima žive danas.
Zatim se 5. srpnja ide u Biograd. Tu će djevojke imati fotografiranje jer završavamo projekte hrvatskih kraljevskih gradova i hrvatske tradicijske odjeće. Znači, povezali smo Nin, Solin, Knin i Tomislavgrad, a sada evo i Biograd, sve hrvatske, kraljevske gradove. Djevojke navečer imaju reviju u kojoj će se prikazati njihova odjeća iz krajeva iz kojih dolaze ili odakle su im roditelji. Uz koncert Đanija Stipaničeva, najavljen je nastup folklorne iz Biograda - ističe otac Zvonko.

Sutradan, 6. srpnja, djevojke će posjetiti Kornate, a gradonačelnik Ivan Knez bit će im domaćin. Dan će provesti na izletu, pogledat će Nacionalni park, upoznati se sa znamenitostima, a onda navečer kreću u Tomislavgrad.
U Livno dolaze 7. srpnja, u muzej, kako bi pogledali ostale ljepote ovoga grada, praktički će
u tom danu vidjeti ljepote Livna i Tomislavgrada. Iste večeri bit će gošće ususret 1100. obljetnici krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju - govori nam otac Zvonko. Upravo taj program bit će jedan od bogatijih.Nastup Đanija Stipaničeva


- Vrhunac programa bit će predstavljanje krune i povijesnog kostima kralja Tomislava. Dizajn je radila
Jasmina Pasek sa Sveučilišta u Osijeku, a krunu je dizajnirao Ilija Skočibušić i kruna je od srebra s pozlatom. U sklopu tog programa nastupit će Sandra Bagarić i Đani Stipaničev. Program će voditi Frano
Ridjan.
I 8. srpnja je završna večer te revija na kojoj će djevojke predstaviti nošnje, nakit i Ocjenjivački sud proglasit će najljepšu. Dotad će završiti i Facebook izbor za najfotogeničniju pa će djevojka s najviše glasova dobiti repliku tradicijskog nakita Hrvata u BiH, a najfotogeničnija dobit će naušnice Grborez u okolici Livna - zaključuje za Večernji list otac Zvonko Martić. Bez sumnje, i ove godine očekuje nas spektakl.
Prijava za izbor najljepše Hrvatice izvan RH u narodnoj nošnji


15.veljače 2022: Otvorene su prijave za 9. Reviju tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvanRepublike Hrvatske.
Sve informacije glede programa i prijave možete dobiti na e-mail: snjezana.jurisic@matis.hr.

Revija i Izbor najljepše Hrvatice od 4. do 9. srpnja 2022. u Tomislavgradu (BiH)održat će se u
organizaciji Udruge Stećak i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Nema ljepšega od djevojke koja ponosno nosi hrvatsku nošnju. Prijavi se na 9. Reviju i Izbor najljepše
Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH koja je u pripremi, upoznaj djevojke iz cijeloga svijeta kojeokuplja ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi i budi dio super ekipe. Cilj ovoga programa je promocija hrvatske baštine i potpora Hrvatima BiH u očuvanju hrvatskog identiteta. Djevojke koje su sudjelovale online 2020. mogu se ponovo prijaviti na ovogodišnju tradicionalnu Reviju. Broj sudionica je ograničen, stoga na vrijeme rezerviraj svoje mjesto!

Uvjeti natječaja 2021.

najljepša Hrvatica izvan RH u narodnoj nošnji 2021.
matis.hr/ HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre