HIC kugluice za bor


made in croatia, suveniri


06.studeni 2019.
SLUŽBENI POSJET KINI
Hrvatska delegacija na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Jandrokovićem posjetila Kinu

Jandroković na kineskom uvoznom sajmu u Kini

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem predvodio je delegaciju koja je boravila u Kini i sudjelovala na II. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu - China International Import Expo koji je održan u Šangaju.

Kineski međunarodni uvozni sajam održava se drugu godinu za redom na inicijativu predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga, a sastoji se od Međunarodnog gospodarskog foruma te gospodarsko-izložbenog dijela. Ovogodišnji Međunarodni gospodarski forum posvećen je temi otvaranja i inovacija radi osnaživanja svjetskog gospodarskog razvoja, a okupio je 1500 gostiju iz cijelog svijeta.


Posjet hrvatske delegacije Kini završen je otvaranjem Hrvatsko-kineskog gospodarskog foruma u Šangaju i pozivom tvrtkama obiju zemalja na ulaganja na oba tržišta, priopćeno je iz njegova ureda u srijedu.Održan hrvatsko-kineski gospodarski forumU okviru II. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma - China International Import Expo, koji se održava u Šangaju, Hrvatska gospodarska komora organizirala je Hrvatsko-kineski gospodarski forum koji je okupio brojne tvrtke iz dviju zemalja. 

Otvarajući forum Jandroković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku te istaknuo da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

Ovakva vrsta direktnih razgovora hrvatskih i kineskih tvrtki pridonijet će razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine, istaknuo je Jandroković prema priopćenju.

S obzirom na sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište, Jandroković je izrazio uvjerenje da će današnji razgovori doprinijeti povećanju hrvatskog izvoza u Kinu, jačanju kineskih investicija u Hrvatsku, kao i daljnjem rastu broja kineskih turista koji dolaze u našu zemlju.

Osvrnuo se i na prednosti Hrvatske u geografskom smislu, ali i kao poslovne i ulagačke destinacije, zahvaljujući nizu reformi koje je u posljednje vrijeme poduzela hrvatska Vlada, navodi se u tekstu.

Predsjednik Sabora govorio je o važnosti suradnje Hrvatske s Kinom u okviru inicijativi Kina+17 i Jedan pojas, jedan put pri čemu je istaknuo da nakon što je stvoren politički okvir za hrvatsko-kinesku suradnju, sada je prilika za jačanje gospodarske razmjene.

U tom pogledu svekoliku institucionalnu potporu trebaju dati i uredi Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, koji imaju važnu ulogu u promociji hrvatskog gospodarstva na kineskom tržištu, rekao je.

- Postoji velik interes za jačanje hrvatsko-kineske suradnje, kazao je Jandroković na kraju foruma i pritom svoj posjet Kini ocijenio uspješnim, stoji u tekstu priopćenja.

- Ovdje je dosta velik broj kineskih kompanija koje bi željele surađivati s hrvatskim tvrtkama, jedan dio njih zainteresiran je za investicije u Hrvatskoj, a jedan dio je ovdje kako bi s hrvatskim partnerima osigurao njihov dolazak na kinesko tržište, kazao je.

Polazeći od riječi kineskog premijera da su odnosi Hrvatske i Kine "ušli u dijamantno razdoblje", Jandroković je  zaključio kako je sada vrijeme "Nakon što je stvoren politički okvir, da hrvatski poduzetnici, hrvatske tvrtke traže svoj prostor i pokušaju izvesti svoje proizvode i usluge na kinesko tržište".

Jandrokovićev posjet Kini od 2. do 6. studenoga obuhvatio je Peking gdje se sastao s kolegom po dužnosti predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Lijem Zhanshuom te posjetio tvrtku Huawei kao i izložbu o postignućima 70 godina Narodne Republike Kine.

U Šangaju je predsjednik Hrvatskog sabora predvodio hrvatsko izaslanstvo na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (2. China International Import Expo) otvorenom u utorak. U Muzeju umjetnosti Minsheng u Šangaju, u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, Jandroković je svečano otvorio izložbu Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, a na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu kineskim  partnerima predstavio je poslovne i investicijske mogućnosti u Hrvatskoj.Gospodarski odnosi Hrvatske i Kine već neko vrijeme idu uzlaznom putanjom. Otvorenost kineskog tržišta uvozu prilika je koju moramo još bolje iskoristiti. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, što je dokaz da itekako možemo konkurirati na ovako velikom tržištu“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu koji se, u organizaciji HGK, održava na marginama drugog sajma China International Import Expo-a (CIIE) u Šangaju. Na forumu je sudjelovalo 12 hrvatskih i 30 kineskih tvrtki, a održan je u prostorijama predstavništva HGK i HTZ-a koje će od sada moći koristiti i hrvatske tvrtke.

Za korištenjem zajedničkoga poslovnog prostora predstavništva HGK i HTZ-a u Šangaju interes je do sada iskazalo oko 20-ak hrvatskih tvrtki. „Prilikom susreta i posjeta koje HGK organizira možemo potvrditi da su potencijali i želja za suradnjom sve vidljiviji. I ovi uredi koje će moći koristiti naše članice rezultat su pojačanog interesa gospodarstvenika za prisutnošću i poslovanjem na tržištu Kine. Korištenje prostorija vjetar je u leđa svima onima koji žele pokrenuti posao s Kinom'' rekao je Burilović.


„Kinesko tržište je izuzetno važno za hrvatski turizam. Potencijal je ogroman, vjerujemo u još bolje rezultate, a rezultati su bolji za 20 posto od prošle godine koja je bila rekordna. Vjerujemo da će direktno povezivanje ove dvije prijateljske zemlje pridonijeti tim rezultatima. Kineski turisti dolaze i u zimskim mjesecima“, rekao je pomoćnik ministra turizma Frano Matušić.

Hrvatska raste na ljestvici globalne konkurentnosti, a to je dokaz da se u Hrvatskoj lakše i jednostavnije posluje. Kinesko gospodarstvo posebno je zanimljivo, ne samo zbog svoje veličine, već i zbog usmjerenosti na ulaganja u istraživanje i razvoj. Zato i jesu jedni od globalnih predvodnika po broju inovacija, koje su temelj i ključ daljnjeg gospodarskog rasta svih zemalja“, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, osvrnuvši se pritom i na činjenicu kako je upravo Hrvatska prošle godine u Kini proglašena najpoželjnijom europskom turističkom destinacijom. “To je zasigurno veliko priznanje za našu zemlju. No, naša je namjera i misija učiniti sve da Hrvatska bude prepoznata i kao poželjna investicijska destinacija“, zaključio je Horvat.

„Događaji poput ovoga su odlična platforma za produbljivanje bilateralne suradnje, a hrvatski nacionalni štand u sklopu China Import Expo sajma će našim tvrtkama pomoći u stvaranju novih kontakata i dovesti do konkretne suradnje između poduzetnika“, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


„Poticajno je kada vam država, odnosno institucija kao što je HGK, drži leđa dok pokušavate naći mjesto na kineskom tržištu, što apsolutno nije lako. Mt smo to osjetili   na svojoj koži. Krenuli smo iz Rijeke, a već godinu dana se nastojimo prošiti na kinesko tržište“, rekla je Maja Kardum iz tvrtke Exotrade koja se bavi konzaltingom i logistikom.

Jedna od tvrtki koja se probija na kinesko tržište plasirajući kupinovo vino je i Inovatus. „S Kinezima je izazovno poslovati, svi pokazuju inicijalni interes, ali dogovarati konkretne poslove je malo teže. No, uspjeli smo postići prisutnost na kineskom tržištu pa  se stoga nadamo i boljim rezultatima. Očekujemo da će tome pridonijeti i korištenje poslovnih prostora u Šangaju koji nam omogućava HGK i HTZ. Svakako će pridonijeti širenju poslovnih aktivnosti na području Šangaja'' rekao je Bojan Obrenović iz Inovatusa. (izvor hgk.hr)
HRT.hr/hgk.hr/ HIC.HR
foto:news.cnCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre