HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

18.rujna 2020.
U EMISIJI OTVORENO HRVATSKE TELEVIZIJE
Kakav je položaj Hrvata u BiH 25 godina od Daytonskog sporazuma ?


tv emisija otvorenoNe prestaju burne reakcije na sastanak Milorada Dodika s predsjednikom Milanovićem i premijerom Plenkovićem. Oštri tonovi stižu iz Sarajeva - podsjećaju da Dodik koči BiH na euro-atlantskom putu i zagovara ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom. Željko Komšić usporedio je Zorana Milanovića s Aleksandrom Lukašenkom.


S Pantovčaka poručuju da Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi.


Kakav je položaj Hrvata u BiH 25 godina nakon Daytonskog sporazuma?

O tome su govorili u TV emisiji Otvoreno Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Dejan Jović, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Ivo Lučić, povjesničar, Hrvatski institut za povijest, Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove i Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

Grlić Radman je rekao kako je Hrvatskoj svatko partner ako su u pitanju hrvatski interesi.

- Jučer su bile teme položaj Hrvata u BiH i RS-u. Razgovarali smo o problemima koji su u interesu Hrvata. Razgovarali smo o povratku Hrvata u njihove domove, o zaštiti imovine, o boljem prometnom povezivanju. Bilo je puno tema od zajedničkog interesa, naglasio je ministar.

Hajduković je naglasio kako mu nije prihvatljiv poziv Miloradu Dodigu u Hrvatsku.

- On zagovara „komadanje” BiH, veliča ratne zločince, rekao je i dodao kako je BiH partner Hrvatske i kako je Hrvatskoj u interesu funkcionirajuća BiH koja štititi sva 3 konstitutivna naroda, ali je li Milorad Dodik pravi sugovornik za ove teme, ja nisam siguran, istaknuo je Hajduković.


Lučić: Dodik nije ratovao protiv Hrvata

Lučić je rekao kako od 3 člana predsjedništva BiH, Dodik je jedini koji nije ratovao protiv Hrvata.

- On je legitimno izabrani vođa Srba u BiH. On je čovjek koji je došao s konkretnim političkim zahtjevima i na Hrvatskoj je da ih prihvati ili ne, rekao je i dodao kako je alternativa Dodiku u BiH, Srpska demokratska stranka Radovana Karadžića i oni su trenutno poželjna stranka za demokratske stranke u Hrvatskoj i u svijetu.

- BiH je za Hrvatsku od vitalnog interesa, ali nam je još važniji hrvatski narod u BiH. Smatram da je ovo mudra politika i premijera i predsjednika, naglasio je Lučić.Jović: Hrvatska ne može ignorirati srpsku poziciju u BiH

Na pitanje zašto je baš sada došlo do ovog sastanka Jović je odgovorio kako se u BiH pripremaju lokalni izbori, 25. godišnjica Daytonskog sporazuma te kako je potpisivanjem ugovora u Washingtonu, srpska pozicija ojačala.

- Mislim da Hrvatska sada ne može ignorirati srpsku poziciju u BiH, rekao je.

- Hrvatska politika postupila pametno time da je obratila pažnju na potencijalno novi odnos snaga u BiH, stoga što Dodik povezuje pitanje BiH s pitanjem Kosova, naglasio je.

Grlić Radman je naglasio kako treba poštivati političke činjenice.

- Gospodin Dodik je legitimno izabran član predsjedništva. Mi se možemo s njim ne slagati, ali kada je u pitanju položaj hrvatskog naroda, onda imamo zajedničko stajalište, istaknuo je ministar.

- Dodik predstavlja interese Srba. Njega na mirovnim pregovorima nije bilo. On se pojavio kada je trebalo „izgurati” Karadžića iz politike. On je čovjek kojeg su Amerikanci gurali da dođe na čelo Srba u BiH, naglasio je Tihomir Vinković.

Željko Komšić je rekao kako EU ne poznaje konstitutivne narode te da bi se to trebalo ukinuti.Grlić Radman: Komšić nije legitimno izabran hrvatski predstavnik

Grlić Radman je rekao kako Komšić nije legitimno izabran hrvatski predstavnik.

- Dok god je to tako, BiH će biti disfunkcionalna država, naglasio je i dodao kako se taj problem treba riješiti promjenom izbornog zakona.

Lučić je rekao kako u BiH imamo srpskog, bošnjačkog i anti hrvatskog člana predsjedništva.

- Komšić je izabran na antihrvatskoj histeriji koja je vladala u to doba u Sarajevu. On sam kaže da nije hrvatski član predsjedništva, već da je član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Tu konstrukciju je sam smislio, rekao je Lučić.

Lučić je naglasio kako se Jugoslavija raspala zato što konstitutivni narodi nisu bili ravnopravni.Izetbegović: Male su šanse da Hrvati biraju svog člana predsjedništvaHajduković: BiH mora biti država naroda koji u njoj žive

Hajduković je rekao kako BiH mora biti država naroda koji u njoj žive i u kojoj su zaštićeni interesi sva tri naroda.

- Interes je Hrvatske da prava Hrvata u BiH budu zaštićena, a to su interesi da BiH bude stabilna država, naglasio je.


KOMENTIRA JAVOR NOVAK: Muslimani će Hrvatima nametnuti...


hrt.hr/ HIC.hr
foto
:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre