HIC ukrasi za bor
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set10.studenog 2021.
KAOS NA POLJSKOJ GRANICI S BJELORUSIJOM
Migranti probili žićanu ogradu, poljsku granicu čuva i vojska

poljska granica s Bjelorusijom, migranti

Na poljskoj granici s Bjelorusijom vlada kaos. Dvije velike skupine migranata uspjele su probiti žičanu ogradu. Na granici je vojska, jer Poljska ne želi primiti migrante. Poljska granica je ojačana bodljikavom žicom a u granicu, od stotine migranata koji su podigle logor uzduž granice, čuvaju i poljski vojnici kako bi spriječili njihov ulazak u Europsku uniju. Broj vojnika koji čuvaju granicu je povećan s 12.000 na 15.000.


Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko zatražio je da migrantima bude omogućeno da uđu u Poljsku
Oni se ne žele zadržavati u Poljskoj, već prije svega žele u Njemačku, rekao je u jednom intervjuu.

-EU tvrdi da Lukašenko namjerno pušta migrante revoltiran uvođenjem sankcija

-Poljsko ministarstvo obrane na Twitteru je objavilo snimku s granice a na snimci se čuje pucanj.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza migrantske krize. Mateusz Morawiecki izjavio je da Aleksandar Lukašenko, bliski saveznik Vladimira Putina, upravlja krizom, no da je "pokretač u Moskvi", javlja BBC.


Bruxelles je zaprijetio sankcijama kojima bi bilo obuhvaćeno oko 30 pojedinaca i subjekata, uključujući bjeloruskog ministra vanjskih poslova.

Lukašenko odbacuje optužbe za izazivanje migrantske krize i krivi i EU i SAD za sudbinu ljudi koji su zaglavili na granici.


Poljske vlasti zabilježile su u utorak 599 pokušaja ilegalnog prelaska granice. Privedeno je devet osoba."Odluke o napuštanju Poljske donesene su protiv 48 osoba. Zbog pomaganja privedene su 3 osobe", objavile su poljske vlasti.

Dvije veće skupine migranata su, prema pisanju poljskih medija, na putu u EU prešle poljsko-bjelorusku granicu. Više desetaka migranata uspjelo je u blizini sela Krynki i Bialowieza presjeći žičanu ogradu i prijeći preko granice, javila je poljska novinska agencija PAP u utorak kasno navečer. PAP citira glasnogovornicu granične policije, da su na oba mjesta ograde nasilno probijene.

Dopisnik njemačkog javnog servisa ARD je izvijestio da je u jednoj grupi bilo 80, a u drugoj 200 ljudi. Radi se mahom o Kurdima. Najveći broj njih je vraćen u Bjelorusiju, piše dw.com.


Njemačka pozvala EU da zaustavi val migranata koji stižu preko Bjelorusije,na granici Poljske s Bjelorusijom vrlo teško stanje

Litva, Latvija i Poljska na granici s Bjelorusijom postavljaju bodljikavu žicu


HIC.hr
foto: