Made in Croatia, suveniri i poslovni darovi


ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


kapetan Dragan10.srpnja 2015.
OPTUŽENIK ZA RATNE ZLOČINE
Dragan Vasiljković nakon slijetanja u Zagreb prebačen u Split
Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, kojeg se u Hrvatskoj tereti za ratni zločin, u četvrtak je nešto iza 11,30 sati sletio u zagrebačku zračnu luku odakle je prebačen u Split.

Vasiljković je došao u Zagreb a zatim je u kombiju, pod posebnim mjerama opreza,kombijem prebačen do zatvora u Split. Sada ga čeka standardni zatvorski protokol koji prolaze svi zatvorenici.
Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković je smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji je sam. Danas će biti ispitan u splitskome Županijskom državnom odvjetništvu. 

"Dragan Vasiljković je nakon duge pravne bitke koja je počela prije devet godina izručen Hrvatskoj i nalazi se u Hrvatskoj. Dalje će biti procesuiran kao svaki drugi optuženik", izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.Pretpostavlja da će Vasiljković, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, izabrati branitelja po svojem izboru.

Vasiljković u roku od 24 sata treba biti predan pritvorskom nadzorniku, koji o tome izvješćuje županijsko državno odvjetništvo u Splitu, dok bi u roku od 16 sati trebalo osigurati njegovo prvo ispitivanje. Tek nakon toga ide eventualni prijedlog za određivanje istražnog zatvora, rekao je Stanić.


Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je šibensko Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina. Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski mediji objavili su u petak da mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.


Komentari iz Hrvatske

Njegovo izručenje komentirali su premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ministar Miljenić odgovorio je svome srbijanskom kolegi Nikoli Selakoviću, koji je rekao kako bi bilo bolje da se Draganu Vasiljkoviću ne sudi u Hrvatskoj, nego negdje drugdje, jer sumnja da će mu hrvatsko pravosuđe omogućiti pošteno suđenje. Dragan Vasiljković je nakon duge pravne bitke, koja je počela prije devet godina, izručen Hrvatskoj i nalazi se u Hrvatskoj. Dalje će biti procesuiran kao svaki drugi optuženik, izjavio je Miljenić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Premijer Zoran Milanović rekao je da svi oni koji su kršili ratno pravo moraju strepjeti da će kad-tad biti uhićeni i privedeni pravdi, ma kako se zvali "i kojoj god zastavi služili".
22.svibnja 2015.
OPTUŽENIK ZA RATNE ZLOČINE
Srbija traži od Australije da kapetana Dragana izruće njima a ne Hrvastkoj.
Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković pokušava spriječiti izručenje Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, Hrvatskoj. 
Srbija želi da ga Australija izruči njima kako bi mu oni sudili umjesto Hrvatske, prenosi hrt. 

Odluka je na njihovim institucijama. Mi smo tu dali koliko smo mogli. Treba imati u vidu da je Australija dosad selektivno i restriktivno postupala u slučajevima izručenja, rekao je, među ostalim, Selaković.

Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, mogao bi uskoro biti izručen Hrvatskoj nakon što mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu, objavljeno je 15.svibnja u medijima.

Australska vlada odlučila je 2012. da će izručiti kapetana Dragana, ali njegovi su odvjetnici uspjeli prolongirati izručenje pravnim sredstvima od kojih je posljednje bilo žalba Vrhovnom sudu. Oni su tvrdili da su u njegovom procesu počinjene proceduralne pogreške i prekršeni neki dijelovi Ženevskih konvencija.

Kako prenose mediji, bila je to posljednja sudska instanca koja je bila preostala Vasiljkoviću, a jedina stvar koja bi sada mogla spriječiti njegovo izručenje je eventualna odluka australskog ministra pravosuđa Michaela Keenana.

Vasiljković, koji je uhićen u Perthu 2006., nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.
hic

28.prosinca 2014.
Kapetan Dragan moli Beograd za pomoć da ga Australija ne izruči Hrvatskoj.
Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, zatražio je od službenog Beograda pomoć kako ga Australija ne bi izručila Zagrebu.

Izjavio je kako se boji da će ga u Hrvatskoj ubiti. Vasiljković je optužen za mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika te napade na civile tijekom 1991. i 92. Nakon što je uhićen u Perthu 2006., australska je vlada, poslije višegodišnje pravne konfuzije, donijela odluku o izručenju Hrvatskoj. Čeka se još odgovor na žalbu Vrhovnom sudu.

Poslije nagovještaja da će uskoro biti izručen Hrvatskoj, Vasiljković je za beogradski list iz zatvora Parklea poručio kako dane provodi u teškoj neizvjesnosti.

Visoki dužnosnici Srbije su me ohrabrivali da izdržim zatvor, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra (Ivice) Dačića, s kojim sam razgovarao, od vlade Srbije, od našeg veleposlanstva, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku, gdje će me sigurno ubiti, rekao je Vasiljković za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, veleposlanstvo Srbije u Canberi i generalni konzulat Srbije u Sidneyu mu ne prenose nikakve poruke iz vlade Srbije, jer ih nema.

Na sve žalbe Vasiljkovića i njegovih odvjetnika australsko pravosuđe je odgovorilo negativno.

Vasiljkovićev prijatelj Vojislav Ilić tvrdi da je Australija na suđenje potrošila dva milijuna dolara i da su to platili porezni obveznici. hrt/hic

15. studenoga 2013.
Izručenje 'kapetana Dragana' upitno zbog proceduralne pogreške?
Proces izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetana Dragana, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, mogao bi se vratiti na početak nakon što je australska savezna sutkinja potvrdila proceduralnu grešku tijekom dugotrajnog procesa kojim se traži njegovo izručenje iz Australije, pišu australski mediji.

Vasiljković se, naime, u rujnu žalio na odluku australske vlade da ga izruči Hrvatskoj tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Sutkinja saveznog suda Jennifer Davies priznala mu je jednu točku žalbe i ustvrdila da je Vasiljković trebao imati uvid u prepisku australskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga djela unatoč uvjeravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtjevu za izručenje, piše list The Australian. Ostale mu je zahtjeve odbila.

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori izvan sudnice je izjavio novinarima da ovakva odluka znači da bi postupak izručenja trebao krenuti ispočetka. Australska novinska agencija AAP, međutim, navodi da Vasiljkovića i dalje čeka teška pravna bitka da izbjegne izručenje.

Sutkinja Davies naložila je obrani i optužbi da do 21. studenoga upute podneske na njezinu odluku i zakazala novo ročište za 22. studenoga.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata kao vođa paravojnih srpskih snaga u tzv. Krajini. Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome 2012. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i brojnih Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnesen još 2005. godine.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.
Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melbourneu pratio je putem video veze. HRT


 

11. prosinca 2012..
BIVŠI LEGIJIN SPECIJALAC
 Svjedočenje bivšeg suradnika: Kapetan Dragan je bio je maneken rata i kukavica
Toliko je bio opsjednut sobom da je po Krajini tražio da se lijepe posteri s njegovim likom u prirodnoj veličini. Čak je i plaćao za to, kao i za tekstove kojima će ga novinari glorificirati – kaže naš sugovornik D. K. 

Prilazio mi je čovjek koji se borio s Legijom na Kosovu 1999. 
Cijeli rat, bio je na srpskoj, neprijateljskoj strani. Surađivao je s Kapetanom Draganom, ratnim zločincem čije izručenje Hrvatska čeka godinama. To je i razlog našeg susreta. Teško je bilo povjerovati da će pristati na razgovor. Ono malo ljudi koji su upoznati s njegovom situacijom bili su uvjereni da će me odbiti. Suprotno procjenama, našli smo se. Ne izgleda opasno, ni poput specijalca, iako je to bio. Nedostaje mu, kažu oni što ga znaju, barem 20, 30 kilograma. Ne samo da je smršavio već je i obolio od dijabetesa. 
  – Ma držim to pod kontrolom. Ovako bolestan živim zdravije nego mnogi koji misle su zdravi. Odem u Zagreb, u Kliniku »Vuk Vrhovec«, oni su najbolji za dijabetes. Ne dam se – kaže D. K. Bio je u dijelu 1993. i 1995. pomoćnik Kapetana Dragana za obuku u 107. centru Alfi u Bruškoj kod Benkovca. Aboliran, kao i većina lokalnog srpskog stanovništva koje je sudjelovalo u oružanoj pobuni, bez imalo grižnje savjesti sada koristi sve, pa tako i medicinske blagodati države protiv koje se borio. Živi na Baniji, mlađi za njega ne znaju. Zazire od starijih koji ga povremeno prepoznaju kao bivšeg neprijatelja. Izbjegava sukobe, a svaku prijetnju – jednu je dobio i prošli tjedan – prijavi policiji. 
 
  Ovo je njegov prvi javni istup za medije uopće. Dogovaramo da ćemo mu zatajiti identitet, to je jedini uvjet koji postavlja. Ostat će D. K. Sjedamo za stol i počinjemo priču o Kapetanu Draganu, pravom razlogu našeg sastanka. Riječi su mu odmjerene, ne vrijeđa, ne psuje, stječe se dojam da je uglavnom iskren, da neće nešto izmisliti. Prije će zatajiti, prikriti ili nekoga zaštititi. 

 Kroničar vremena

  – Svjedok sam istine, kroničar tog vremena iz kojeg poznajem i Kapetana Dragana. Mjesecima smo surađivali u obučnom centru Bruška. On je došao 23. siječnja 1993., dan nakon vaše akcije Maslenica. Došao je kao veliki šef za podizanje morala. Koliko je bio moćan, osjetio je i general Života Panić kojem je Kapetan Dragan doslovno uzeo džip Mercedes G klase s devet sjedećih mjesta. Mislim da se Panić nije usudio ni pobuniti, jer se znalo da Kapetan Dragan uživa podršku Frenkija Simatovića – započeo je svoju priču D.K. 
 
 Nekadašnji načelnik glavnog stožera Vojske bivše Jugoslavije, general pukovnik Života Panić, koji je zapovijedao vojnim akcijama na prostoru bivše Jugoslavije, bio je među deset osoba iz vrha bivše JNA i civilnih vlasti samozvane Republike Srpske Krajine protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo optužnicu. Optuženi su zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, počinjenih u vrijeme srpske agresije i okupacije Vukovara. Nije, dakle, bio bilo tko. Bez obzira na to, Kapetan Dragan ga je uzimanjem džipa ponizio i demonstrirao svoju moć. To mu vjerojatno i nije bilo teško kad se znalo da je on jednim dobrim dijelom proizvod Frenkija Simatovića, ključne figure u stvaranju slike o Kapetanu Draganu kao suvremenom srpskom vojniku, zapovjedniku i patriotu. Simatović je bio visoki dužnosnik Državne sigurnosti Srbije, zapovjednik specijalnih snaga UDB-e Srbije i osnivač Jedinica za specijalne operacije (JSO) u kojima se borio i D. K. Optužnica protiv Simatovića podnesena je zbog progona, ubojstava, deportacije u Hrvatskoj i BiH. Prebačen je u Haag 11. lipnja 2003. 
 

Okrenuo slova »c«

S takvim zaleđem, Kapetan Dragan dolazi u Hrvatsku, u obučni centar Brušku gdje za jednog od najbližih suradnika postavlja našeg sugovornika. 
  – Obučni centar osobno je vodio Kapetan Dragan. Preko veza iz Australije dobivao je sve što nam je potrebno. Bili smo opremljeni bolje nego obična vojska. Smjestili su nas u lokalnu školu. U Bruškoj je Srbe obučavao za borbu protiv Hrvata na Baniji, iako su obuku prolazili i Srbi iz Dalmatinske zagore, kao i jednom zgodom Srbi iz kosmetsko-topničkog odreda. Njihovim dovođenjem željelo se postići stvaranje našeg bratstva i jedinstva. Samo '93. kroz centar je oko tisuću ljudi prošlo obuku. Kapetan Dragan je radio i kao šef instruktora. U akcije nije išao, dok smo mi išli u izviđanje duboko iza neprijateljskih linija. On bi obilazio prvu liniju, kontrolirao, davao zapovijedi... Nas bi poslao u izviđanja. Prolazili smo kroz minska polja, dolazili čak i do mora. Kapetan Dragan od nas je tražio detaljne izvještaje akcija, prije odlaska morali smo mu precizno nacrtati i pismeno objasniti kakav nam je plan. Ne znam zašto on nije odlazio u ta naša izviđanja. Ne mogu uopće tvrditi da je on bio u nekim pravim akcijama. Mislim da je smatrao kako njegova visoka pozicija podrazumijeva da te poslove mi odrađujemo, a ne osoba poput njega koju je u Brušku helikopterom došao posjetiti i sam Frenki Simatović. On je njegov proizvod, laboratorijski. I sam je stvarao mit o sebi kao klasičnom zapovjedniku zapadne vojske: discipliniranom, urednom, dobro opremljenom, pouzdanom, uvijek uniformiranom pa i pomalo teatralnom. Imao je priču o sebi koju je znao prodati. Paradirao je po obučnom centru, tražio je da svi imaju iste odore. Bilo je tu i puno kiča. Recimo, grb s četiri slova »c« koji su okrenuti na van, on je promijenio tako da je slova »c« okrenuo prema središtu. To je bilo bez ikakve simbolike ili ideološkog značenja. Jednostavno je izmišljao, bavio se marketingom. Toliko je bio opsjednut sobom da je po Krajini tražio da se lijepe posteri s njegovim likom u prirodnoj veličini. Čak je i plaćao za to, kao i za tekstove kojima će ga novinari glorificirati. On definitivno nije bio samo vojničina kakvim se želio predstaviti. Bio je jebeni psiholog! Kad bih izašao iz njegove kancelarije, shvatio bih koliko je zajeban, kako te prepredeno navlači da napraviš ono što on želi, priča naš sugovornik D. K. 
 

Šarmirao KOS-ovce

Tvrdi kako je priča o Kapetanu Draganu tako uspješno plasirana da se u srpskim redovima vjerovalo da taj svemoćni čovjek radi čuda po terenu. Čak je jednog pripadnika KOS-a zanimalo je li Kapetan Dragan s tim svojim nadnaravnim sposobnostima samo mit, legenda, isfolirana priča za podizanje morala i borbene gotovosti, ili stvarnost.  
  – KOS-ovce, koje sam smatrao najopakijima u svom poslu na svijetu, nije mogao prevariti. Ali ih je, mislim, šarmirao na osobnoj razini. Nesumnjivo, osim što je bio dobar organizator, bio je i veliki psiholog. Znao je s ljudima. Ako bi ti pred svima dao crvenu beretku, to je bila neviđena počast. Pa još ako bi ti dao i grb da na nju staviš! Na kraju, najzaslužniji, dobivali bi i uniformu. Osjećali su se kao specijalci nad specijalcima. Upravo te uniforme koje su se dijelile stvarale su dojam da se on i njegovi ljudi bore svugdje. Ali nije baš bilo tako. Događalo se da su nakon obuke kod njega u Bruškoj naši pripadnici odlazili dalje na terene u njegovim odorama. I to je pojačavalo taj mit o sveprisutnosti. Znao je biti i normalan čovjek. Kad bih ga vodio na injekcije koje je povremeno primao jer je kao australski vojnik negdje navodno pokupio neku bolest, pričalo se o normalnim stvarima. Tada sam saznao da mrzi alkohol i narodnjake, a našim bi ljudima kad bi to slušali bacao kazete, kaže D. K. Unatoč jakim pozicijama u Beogradu, kod Frenkija Simatovića, Kapetan Dragan je početkom 1994. morao napustiti obučni centar Bruška. Vrijeme je to zaoštrenih odnosa Milana Babića i Mile Martića. Vrijeme je to političkog svrstavanja. 
  – Znao me pitati što mislim tko će među njima pobijediti. Na kraju je otišao u Beograd. Neposredno poslije Bljeska, vratio se u Krajinu. Došao je podignuti moral, kaže D. K. koji mu se nakratko priključio u obučnom centru Bruška. Dodaje kako je centar brzo napustio jer više nije bilo ni entuzijazma, ni profesionalizma kao '93. Kapetan Dragan je ostao tamo do pred Oluju. A onda je vojni idol krajiških Srba, u klasičnom dezerterskom stilu, napustio položaje! 
 

Otišao pred Oluju

– Samo dan, dva prije Oluje Kapetan Dragan je otišao iz obučnog centra Bruška! Pustio je pismo s naputkom da se otvara samo u slučaju napada! Očito je imao informacije da kreće neprijateljski proboj kojem se neće moći oduprijeti. On je pobjegao, a svojima poručio: uzmite što možete, ostalo uništite! Pokupio se u Beograd. Koju godinu poslije otvorio je informatički biznis, uvozio je kompjutore i opremu za hendikepirane! I na tome dobro zarađivao. Htio se uključiti u rat na Kosovu. Tražio je mjesto za sebe, no Legija i njegovi nisu ga htjeli ni blizu. Kad sam '99. s Kosova gdje sam s Legijom ratovao protiv Albanaca došao u Beograd, posjetio sam ga na 13. katu Beograđanke gdje je imao svoju kompaniju. Pohvalio mi se kako je on, za razliku od Legije koji je svoje ljude radi discipline i uspostavljanja autoriteta premlaćivao palicama, red uvodio bez šamaranja, kaže D. K. Kategorički odbija mogućnost da je Kapetan Dragan ratni zločinac. Tvrdi da je bila riječ o manekenu rata, mitu koji je Srbima u Krajini bio potreban za podizanje morala. Procjenjuje da će uspjeh njegove obrane ovisiti o želji aktualne srpske vlasti da mu pomogne. 
 
  – Njegova sudbina ovisi o malom Slobi, premijeru Dačiću – misli D. K. Iz izvora koji nam nisu mogli službeno potvrditi, saznajemo da je naš sugovornik D. K. svjedok protiv Kapetana Dragana o kojem je tajno iznio brojna saznanja. Konkretno se to odnosi na akciju Žaoka, kojom je u srpnju 1991. zapovijedao upravo Kapetan Dragan koji će se po zapovjednoj odgovornosti morati suočiti s ratnim zločinima i likvidacijama civila, zarobljenih i ranjenih hrvatskih policajaca.
Odrobijao zbog kriminala, a sad sakuplja otpad
 Naš sugovornik nije nikakav anđeo, pa ni pozitivac kakvim se u razgovoru želi prikazati.                    Smatra da je u okolnostima u kojima se našao ipak postupao čovječno. Nakon svega što je prošao pao je na niske grane i trenutačno preživljava od sakupljanja željeznog i plastičnog otpada!
  Zbog poslijeratnog ponašanja i bavljenja kriminalom zaglavio je u banjalučkom zatvoru gotovo četiri godine, a potom u Remetincu i Lepoglavi još skoro toliko.
  – Kad je završio rat u Hrvatskoj, i nakon što sam 1999. s Legijom ratovao protiv Albanaca na Kosovu, ostao sam bez ičega. Kako bi obitelj preživjela, švercao sam cigarete iz Bosanske u Hrvatsku Kostajnicu. To mi je ipak bila preslaba zarada pa sam prešao na automatsko oružje i veće kalibre koje sam preko rijeke Une iz Bosne prebacivao u Hrvatsku. Pao sam i odležao. Onda sam se prebacio živjeti u Hrvatsku Kostajnicu. Uskoro sam ovdje počeo prebacivati drogu pa sam završio u hrvatskim zatvorima, kaže D. K. Jednom je već svjedočio na hrvatskim sudovima, i to protiv Srbina koji je temeljem njegovag tajnog iskaza osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Upravo to, kao i kazna koju u Banja Luci nije odležao do kraja, razlozi su zašto se ne usudi napuštati Hrvatsku, državu protiv koje se borio, a sada mu je jedini i najsigurniji dom! D. K. nam je priznao da je bio veliki prijatelj s Nenadom Šarom zvanim Škene, nekad šefom osiguranja Milorada Ulemeka Legije, osuđenom za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića. Uglavnom, taj isti Škene, prijatelj D. K., postao je svjedok pokajnik u slučaju ubojstva Ivana Stambolića. Na Fruškoj gori pokazao je gdje je sahranjen, dobio je status zaštićenog svjedoka, drugi identitet i živi van Srbije. 
 
  – To su ubojstvo učinili moji prijatelji. Nisu ni znali koga ubijaju. To je samo trebalo odraditi, kaže D. K. koji samo igrom slučaja u tome nije sudjelovao. Izlazimo iz kafića gdje smo razgovarali satima. Preko puta na benzinskoj crpki ugledao je svog kuma. U njegovu životu prepunom kontradikcija zanimljiva je još jedna – kum mu je Hrvat, dva puta ranjeni pripadnik 1. gardijske brigade, s kojim se povezao nakon rata!
Ova priča je prije svega svjedočanstvo čovjeka koji se u ratu vlastitim odabirom našao na suprotnoj, a sada živi na hrvatskoj strani. Naš list, naravno, ni u čemu ne dijeli njegove stavove niti opravdava njegovo ponašanje u agresiji na Hrvatsku. Zbog atraktivnosti teme oko izručenja Kapetana Dragana procijenili smo da je razgovor s D. K. zanimljiv jer se temeljem njegovih saznanja može barem dijelom ući u psihološki profil ratnog zločinca odgovornog za brojna ubojstva na Baniji. Pored toga, svjedočenjem D. K., čiji je život predložak za dobar roman, dobiva se pogled unutar tadašnjih neprijateljskih redova.
Robert Frank

17. siječnja 2011.
PRAVOSUDNA TIJELA I POLICIJA SPREMNI
Kapetan Dragan na sudu u Splitu već tijekom ožujka
Krajem veljače i početkom ožujka očekuje se izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan, kojega se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. godine, ali i za ratni zločin protiv civila. Postupak protiv Vasiljkovića vodi se na splitskom sudu koji je područni sud za ratne zločine, predmet je sada u fazi istrage, a dodijeljen je sucu Stanku Grbavcu. Kapetan Dragan će nakon izručenja biti ispitan, a budući da su do sada saslušani gotovo svi svjedoci, vjerojatno je kako neće proteći mnogo vremena do utuženja i suđenja.

Veliko zanimanje javnosti

Očekuje se da će glavna rasprava izazvati veliko zanimanje javnosti, ali i brojnih srbijanskih medija, pa će biti poduzete posebne mjere osiguranja. No, budući da je Županijski sud u Splitu ujedno i regionalni sud za USKOK, pravosudni policajci koji rade na osiguranju imaju iskustva s visokorizičnim suđenjima. Zbog očekivanog zanimanja javnosti, suđenje Vasiljkoviću, iako je jedini okrivljeni, održavat će se u velikoj sudskoj dvorani, kapaciteta 50-ak mjesta za publiku.

Uobičajeno je da se publika podijeli na tzv. pozitivnu i negativnu, pa će u jednom dijelu dvorane biti smještena tzv. pozitivna publika, odnosno pripadnici medija, promatračkih skupina te sudski pripavnici i službenici. Drugi dio dvorane činit će publika koju čine obitelji optuženika ili žrtava, te njihovi prijatelji i osobe zainteresirane za postupak zbog privatnih razloga. Za oba sektora zasigurno će se sastaviti liste na temelju kojih će se moći ući u dvoranu. Zainteresirane osobe će se za svaki dolazak morati ranije najaviti sudskoj upravi kako bi ih se uvrstilo na popis osoba koje mogu pratiti raspravu.

Unatoč činjenici da će rasprave biti javne, broj mjesta bit će ograničen i prostorom u dvorani. Svi pratitelji rasprave bit će pregledani na samom ulazu u sudsku zgradu, te će nakon pregleda osobnih stvari morati proći kroz vrata s detektorom metala. Kod rizičnih suđenja osobe se pregledavaju ručnim detektorom za metal i na ulazu u sudnicu, a po potrebi pravosudni policajac može i dodatno pretražiti osobu.

Mobiteli ne mogu u sudnicu

U dio dvorane koji je predviđen za sudnicu ne se smiju unositi mobiteli i tehnička oprema, dok fotoreporteri i televizijski snimatelji imaju posebnu prostoriju iz koje ih se s potrebnom tehničkom opremom uvodi u sudnicu u kojoj imaju ograničen radijus kretanja. U samoj dvorani pravosudna policija strogo pazi da nema kontakata između dijela za publiku i dijela za optuženoga, sudsko vijeće, tužitelja i branitelja. Ako bilo tko iz publike počne s neprimjerenim dobacivanjem, odmah ga se ispraća iz sudnice.

Zbog osjetljivosti suđenja splitsko sudsko osiguranje ima mogućnost zatražiti i pojačanje, tako da u tom slučaju prema potrebi dolaze pravosudni policajci iz cijele Hrvatske. Svojevrsnu drugu liniju osiguranja čine MUP-ovi policajci. Njihov zadatak prije svake rizične rasprave je da sa specijalno obučenim psom obiđu sudsku dvoranu i sve ostale prostorije radi otkrivanja skrivenih eksplozivnih tvari. Oni dežuraju pokraj sudske zgrade ako bude potrebno intervenirati kada pravosudna policija izvede nekoga iz sudnice. Po potrebi u samoj zgradi dežuraju i interventni policajci s dugim cijevima.

Mnogi još uvijek pamte i suđenje za ratne zločine u Vojno-istražnom centru Lora kada su se posebno osiguravali svjedoci koji su dolazili iz Srbije. Tada je prvi put korišten i tunel koji povezuje zgradu Policijske uprave splitsko-dalmatinske s Palačom pravde i kroz koji su u Veliku raspravnu dvoranu dovođeni svjedoci. Svjedoci su tijekom boravka u Splitu bili smješteni u obližnjem hotelu gdje su ih čuvali interventni policajci. Takav postupak će se vjerojatno primijeniti ako u postupku protiv Vasiljkovića budu dolazili svjedoci iz susjedne države.

KATARINA MARIĆ BANJE

Pet godina odugovlačenja

Zahtjev za izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatska je poslala Australiji 2006. godine, ali ga je brojnim žalbama uspijevao do sada izbjeći. Visoki sud Australije već je odobrio izručenje, ali se Kapetan Dragan tada žalio Saveznom sudu. Kada Savezni sud odluči da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, spis ide u australsko Ministarstvo vanjskih poslova gdje ga osobno treba potpisati ministar. Postupak protiv osumnjičenika za ratne zločine vodilo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, ali kada je predmet prebačen na splitski sud kao regionalni sud za ratne zločine, spis je preuzelo splitsko tužiteljstvo. Glavnu raspravu vodit će vijeće od triju sudaca. Slobodna Dalmacija


 

14. svibnja 2010.
Kapetan Dragan skrivao se u čamcu
Optuženik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, skrivao se u čamcu, piše australski list The Australian.
Vasiljković je prebačen u zatvor u Novom Južnom Walesu, gdje bi trebao čekati izručenje Hrvatskoj, nakon što je proveo noć u pritvoru u Coffs Harbouru.
On se skrivao nedaleko od grada Yambe, manje od 100 kilometara sjeverno od Coffs Harboura. Pronađen je i uhićen u srijedu u 17 sati po lokalnom vremenu, nakon četverodnevne tajne operacije nadzora Australske savezne policije.
Tijekom potrage, u kojoj je sudjelovalo četrdesetak policijaca, pretražena je okolica Coffs Harboura, pregledane su snimke nadzornih kamera i razgovarali su sa članovima srpske zajednice.
Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljković je optužen za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila.
Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a ima australsko i srpsko državljanstvo. U Australiji je koristio ime Daniel Snedden. HRT


 

13. svibnja 2010.
Vasiljković više ne može spriječiti izručenje Hrvatskoj
U utorak popodne u Australiji uhićen >Kapetan Dragan<. Australski ministar unutarnjih poslova sada treba potpisati odluku o izručenju, a Vasiljković si eventualnom žalbom tek može kupiti nešto vremena

Dragan Vasiljković alias >Kapetan Dragan<, čije izručenje traži Hrvatska zbog ratnih zločina, uhićen je u Australiji na zasad nepoznatoj lokaciji. Objavio je to australski The Australian navodeći da je Vasiljkovića uhitila australska federalna policija u utorak u pet popodne po lokalnom vremenu. Navodno je policija potragu usmjerila na područje Coffs Harboura, gdje je bilo i Vasiljkovićevo zadnje poznato prebivalište. Australske novine pišu da je njihova savezna policija surađivala s nizozemskom policijom od koje je dobila pouzdane podatke koji su doveli do uhićenja >Kapetana Dragana<.
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović u srijedu je za Vjesnik iz New Yorka potvrdio da raspolaže informacijom o Vasiljkovićevu uhićenju. Procedura je takva da sada australski ministar unutarnjih poslova mora potpisati Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj.
Taj potpis znači provedbu odluke australskog vrhovnog suda koji je 30. ožujka odobrio Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj. Dan nakon toga, Vasiljković je nestao, pa je za njim krenula policijska potraga.
Šimonović je rekao i da će Vasiljković do izručenja Hrvatskoj biti u ekstradicijskom pritvoru.
>Na odluku australskog ministra unutarnjih poslova Vasiljković se još može žaliti, primjerice da ne treba biti izručen zbog zdravstvenih razloga. No, na taj način samo može kupovati vrijeme jer ne može spriječiti svoje izručenje Hrvatskoj<, rekao je Šimonović.
Dragana Vasiljkovića se u Hrvatskoj tereti za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i hrvatskog MUP-a u Kninu i Bruškoj u veljači 1991. i 1993. godine. Prema optužnici, Vasiljković je u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u naselju Bruška blizu Benkovca u veljači 1993. godine ubijao, mučio i zlostavljao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Na teret mu se stavlja i da je kao zapovjednik specijalnih postrojbi u >republici srpskoj krajini< u srpnju 1991. u Glini u dogovoru sa zapovjednikom JNA izradio plan napada na glinsku policijsku postaju, prigradsko naselje Jukinca te sela Gornji i Donji Viduševec.
>Kapetan Dragan< u Australiji je uhićen još u siječnju 2006. godine na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. U zatvoru u Sidneyju bio je do rujna 2009. godine, kad je australski savezni sud odlučio da ne može biti izručen Hrvatskoj jer ovdje ne bi imao pošteno suđenje. No, u ožujku ove godine vrhovni sud Australije promijenio je tu odluku te odobrio Vasiljkovićevo izručenje. Vasiljković je bio u bijegu 43 dana, a nagađalo se da je možda pobjegao i u Srbiju. U tom bi slučaju situacija bila kompliciranija jer, s obzirom na to da je i srpski državljanin, ne bi mogao biti izručen u drugu državu, odnosno Hrvatsku. Ovako je izvjesno da će se Vasiljkoviću za njegova nedjela suditi u Hrvatskoj.

Kosor: Možemo iščitati da će mu se suditi u Hrvatskoj
>To je pobjeda hrvatskog pravosuđa<, kometirala je premijerka uhićenje Dragana Vasiljkovića. Kazala je i da >treba pričekati ono što će uslijediti<. Istaknula je da je >dobro što iz vijesti koja je stigla iz daleke Australije možemo iščitati da će mu se suditi u Hrvatskoj<.

Josipović: Dobro je što je Australija uhitila Vasiljkovića
Predsjednik Ivo Josipović pozdravio je uhićenje Dragana Vasiljkovića u Australiji kazavši kako je dobro da su ga australske vlasti uhitile, te je dodao da je sada sve stvar pravosuđa. >Pravda može biti spora, ali dostižna<, kazao je Josipović novinarima u svome uredu. >Mislim da je dobro da je Australija poduzela ono što je i za očekivati, da se osobu osumnjičenu za ratne zločine uhiti i preda državi koja traži takvog osumnjičenika. Naravno, sve ostalo je na sudu<, rekao je. Predsjednik je na upit novinara kazao je kako će suđenje Vasiljkoviću apsolutno biti pravedno. >Mislim da svatko danas u Hrvatskoj može očekivati pravedno i fer suđenje. Kao i u svakom pravnom poretku, mi imamo i pravne lijekove i mehanizme nadzora nad kvalitetom suđenja<, rekao je. Kazao je kako je uvjeren da su događaji vezani uz suđenja za ratni zločin bili jedan od motora reformi u pravosuđu. >Vjerujem da je upravo ono što se događalo na planu suđenja za ratne zločine, taj razvoj koji se dogodio od jednog vremena kada ta suđenja nisu bila najkvalitetnija pa do sada, zapravo bio jedan od motora i reformi u pravosuđu<, istaknuo je.

Ministarstvo pravosuđa: Pozdravljamo uhićenje
Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je kako je u srijedu zaprimilo obavijest da je australska savezna policija uhitila Dragana Vasiljkovića u Novom Južnom Walesu. Dragan Vasiljković bit će zadržan u ekstradicijskom pritvoru temeljem Zakona o izručenju iz 1988., do donošenja konačne odluke ministra unutarnjih poslova o tome hoće li će biti izručen Republici Hrvatskoj. Ministarstvo pravosuđa pozdravlja uspjeh australskih vlasti u pronalaženju i uhićenju Dragana Vasiljkovića te izražava čvrstu vjeru da će australski ministar unutarnjih poslova donijeti odluku kojom će dopustiti njegovo izručenje. Izražava se i spremnost za nastavak suradnje s mjerodavnim australskim vlastima, te će biti dostavljena sva potrebna dokumentacija za finaliziranje tog postupka. Biljana Bašić, Vjesnik


31. ožujka 2010
Nestao kapetan Dragan
Australijske vlasti pokušavaju pronaći Dragana Vasiljkovića ili kapetana Dragana, dan nakon što je Viši sud naredio da bude isporučen u Hrvatsku kako bi se suočio s optužbama za ratne zločine počinjene tijekom devedesetih godina, javili su danas australijski mediji. Iz ureda saveznog državnog tužitelja, koje je zaduženo za deportaciju, potvrđeno je da kapetan Dragan još nije uhićen, prenosi Srna. Vasiljković je tijekom prošlog mjeseca predao putovnicu po nalogu Višeg suda. Naređeno mu je i da ne odlazi u inozemstvo i da obavijesti policiju o bilo kojoj promjeni adrese do 30. ožujka kada je i objavljena odluka Višeg suda.bitno.ba


30. ožujka 2010.
Australija izručuje Kapetana Dragana
Navodni srpski ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, trebao bi biti izručen Hrvatskoj gdje će mu se suditi za ratne zločine. Odlučio je to jutros australski Vrhovni sud u Canberri, objavio je dnevni list Australian na web stranici.
Vrhovni sud prihvatio je žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj, jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.

Ročište zbog neizručenja Vasiljkovića
Sedam sudaca Visokog suda vijećalo je samo 15 minuta prije nego što su odlučno odbacili odluku nižeg, Saveznog suda.
Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska. U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden.
Vasiljković nije bio danas na sudu u Canberri, već se noć prije odlučio vratiti svojoj kući u Coffs Harbouru.
Nakon jutrošnje sudske rasprave, srpski arhijerej Dragan Saracevich izjavio je da je jako razočaran odlukom Vrhovnog suda, te kako strahuje da Vasiljković neće imati pošteni tretman u Hrvatskoj. HRT


12. veljače 2010.
Hrvatska se može žaliti
Australski Vrhovni sud donio je odluku prema kojoj se hrvatska Vlada može žaliti na odluku saveznog suda koja je spriječila izručenje Dragana Vasiljkovića, osumnjičenog u Hrvatskoj zbog ratnih zločina, javljaju australski mediji. Vasiljković ima i australsko državljanstvo te se koristi imenom Daniel Snedden.
Hrvatska Vlada, kojoj u ovom slučaju pomaže i australska, smatra da je savezni sud pogriješio kada nije donio odluku o izručenju kapetana Dragana Hrvatskoj, te da takva odluka ima šire implikacije na sposobnosti Australije da progoni navodne počinitelje ratnih zločina. Datum za žalbeno ročište bit će određen naknadno.
Dragan Vasiljković bio je zapovjednik paravojnih srpskih snaga poznatih kao crvene beretke u razdoblju od 1991. do 1993. Uhićen je 20. siječnja 2006. u Australiji na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Šibenski ŽDO optužio ga je da je u lipnju i srpnju 1991. u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i hrvatske policije. HRT


22. prosinca 2009.
Kapetan Dragan počinio je ratni zločin mučenja
ZAGREB - Australski državljanin Dragan Vasiljković, čije je izručenje tražila Hrvatska zbog ratnih zločina, počinio je ratni zločin mučenja, utvrdila je australska sutkinja odbacivši tužbu za klevetu koju je Vasiljković podignuo protiv australskoga izdavača Nationwide News, izvijestio je na svojim internetskim stranicama australski list The Age. Sutkinja vrhovnog suda Novog Južnog Walesa Megan Latham u petak je rekla da je na temelju iskaza troje "vjerodostojnih i pouzdanih svjedoka" utvrdila da je Vasiljković "mučio i počinio ratni zločin mučenja", navodi list. Ona je također prihvatila da je svjedokinja iz Bosne i Hercegovine na sydneyskom sudu točno identificirala Vasiljkovića kao osobu koja ju je, kako je tvrdila, u više navrata silovala u jednom hotelu u Bosni 1992. Tom presudom Latham je odbila Vasiljkovićevu tužbu za klevetu protiv australskog izdavača Nationwide News, koji izdaje i list The Australian. U neuobičajenom pravnom potezu, piše The Age, sutkinja Latham zapravo je presudila o istinitosti svjedočenja ključnih svjedoka o Vasiljkovićevim ratnim aktivnostima i prije no što je hrvatski kazneni sud za to imao prilike. "Sustavno zlostavljanje i ponižavanje nad onima koje je tužitelj (Vasiljković) nastojao kazniti i podčiniti u skladu je s izraženim tužiteljevim ciljem da otjera nesrbe iz krajine", rekla je sutkinja Latham.
Vasiljković je ovu presudu ocijenio sramotnom, a svjedoke nazvao lašcima i najavio žalbu, izvijestio je australski The Age.
Hrvatska je u drugom sudskom procesu tražila izručenje bivšega zapovjednika paravojnih srpskih postrojba Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao "kapetan Dragan". Vasiljković je uhićen u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice. Australski savezni sud u veljači 2009. odbio je Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju. No, u rujnu je australski savezni sud usvojio Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju, zaključivši da vjeruje kako bi u Hrvatskoj mogao biti kažnjen ili zatvoren zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja. Nakon toga Visokom australskom sudu upućen je zahtjev za dozvolu ulaganja žalbe na presudu kojom se sprječava izručenje.Glas Slavonije


3. rujna 2009.
Hrvatska će se žaliti na odluku o neizručenju >kapetana Dragana<
Do petka ćemo uložiti i žalbu tročlanom vijeću tog suda u Novom Južnom Walesu s dokazima da bi Vasiljković mogao pobjeći, najavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović
ZAGREB - >Uz pomoć australskog tužiteljstva Hrvatska će se žaliti Vrhovnom sudu Australije na odluku suda Novog Južnog Walesa u Australiji o neizručenju Dragana Vasiljkovića, zvanoga >kapetan Dragan<. Za to imamo rok od 15 dana. Osim toga, do petka ćemo uložiti i žalbu tročlanom vijeću tog suda u Novom Južnom Walesu s dokazima da bi Vasiljković mogao pobjeći<, najavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović u srijedu. >U slučaju da i odluka australskog vrhovnog suda za nas bude negativna, Australija bi sama morala procesuirati "kapetana Dragana" zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika, jer oni ne zastarijevaju<, dodao je ministar.
Iako nije želio komentirati sudsku odluku o neizručenju Vasiljkovića, Šimonović je izrazio nezadovoljstvo, jer se ona temelji na izvješću OESS-a iz 2006. godine koje nije bilo najpovoljnije u ocjenama o nepristranosti u suđenjima. >U međuvremenu smo dobili i najsvježije izvješće OESS-a iz 2009. godine u kojem se ističe napredak u suđenjima za ratne zločine<, izjavio je ministar, odbacujući tvrdnje o pristranosti hrvatskog pravosuđa u tim suđenjima. Šimonović je podsjetio i na odredbe novog zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji omogućuje obnovu postupaka u suđenjima koja su se održavala u odsutnosti optuženih za ratne zločine. [Biljana Bašić], Vjesnik


2. rujna 2009.
Vasiljković neće biti izručen Hrvatskoj
Dragan Vasiljković, poznatiji pod krvavim ratnim nadimkom Kapetan Dragan, odlukom Saveznog suda u Australiji neće biti izručen Hrvatskoj!
Annabelle Bennet, Geoffrey Flick i Neil McKerracher Bennett sudci Saveznog suda Australije uvažili su žalbu Vasiljkovića. Sudci su, naime, zaključili da postoji velika vjerojatnost da bi mu se sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po nacionalnosti Srbin!
Kako prenose australijski mediji, Sudsko Vijeće zaključilo je da postoji velika mogućnost da bi Kapetan Dragan mogao biti "kažnjen i zatvoren u Hrvatskoj samo zbog svoje nacionalnosti".
Komadant srpskih paravojnih jedinica u vrijeme Domovinskog rata, u Sidneyju je kao australijski državljanin Daniel Snedden uhićen 20. siječnja 2006. i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njima raspisala Hrvatska. Od tada se, dakle već tri i pol godine, nalazi u zatvoru maksimalne sigurnosti, prenosi index.hr.
Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, Vasiljkovića se tereti da je kao komadant paravojne jedinice ratno djelovao protivno Ženevskoj konvenciji. Optužen je da je u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije. Prema odluci suda Vasiljković bi mogao biti pušten na slobodu u petak, ukoliko do tada hrvatske pravosudne vlasti ne ulože žalbu na rješenje.
Ovo je samo jedna u nizu odbijenica hrvatskom pravosuđu za izručenje osoba koje traži kako bi im se sudilo za ratne zločine.
Pincom.info


 

29. travnja 2009.
Sydney: svjedoci optužuju kapetana Dragana
Troje svjedoka, uključujući jednoga iz Hrvatske, ovoga su tjedna na Visokom sudu Novoga Južnog Walesa u Sydneyju optužili Dragana Vasiljkovića, "kapetana Dragana", za ratne zločine tijekom rata u Hrvatskoj, objavili su australski mediji.
Na navedenom sudu 20. travnja počeo je postupak povodom Vasiljkovićeve tužbe za klevetu protiv kompanije Nationwide News, vlasnika lista The Australian, zbog objave članka o ratnim zločinima "kapetana Dragana".
Velibor Bračić, bivši hrvatski policajac, rekao je na saslušanju u utorak da su ga tijekom njegova zatočenja u kninskoj tvrđavi 1991. godine srpski čuvari redovito tukli, a jednom je to osobno učinio i Vasiljković.
Bračić je rekao da ga je "kapetan Dragan" divljački napao nakon što je prethodno gledao kako ga tuku dvojica čuvara. "Ako ga već tučete, da vam pokažem kako se to radi", rekao je Vasiljković prije nego li je Bračića izudarao po licu, pišu listovi The Australian i The Age.
U jednom trenutku na saslušanju Bračić i Vasiljković našli su se licem u lice nakon što je sutkinja Megan Latham zatražila da svjedok identificira svoga zlostavljača.
Bračić, koji je u srpskom zatočeništvu proveo dva mjeseca, u tom je razdoblju smršavio 27 kilograma i pretrpio teške ozljede. Trajna mu je posljedica dijabetes od kojega je naknadno obolio.
Bračić (41) rekao je da su Vasiljkovićevi vojnici zatočenike u kninskoj tvrđavi, a kasnije i u kninskoj bolnici kamo su bili prebačeni, tukli "dan i noć".
Jednom prigodom u ćeliju su doveli medvjeda i prisiljavali zatvorenike da mu ljube stražnjicu, rekao je Bračić na sudu u Sydneyju. Neki od njih molili su "kapetana Dragana" da prekine sa zlostavljanjem jer ga više ne mogu podnijeti. Na upit sutkinje je li to pomoglo, Bračić je odgovorio: "Naprotiv, premlaćivanja su se pojačala".
Rekao je također da su neke zatočenike čuvari seksualno zlostavljali, a drugima na genitalije spojili struju.
Tijekom unakrsnog ispitivanja Bračić je odbacio navode Vasiljkovićeva branitelja da je izmislio svoju priču kako bi pomogao hrvatskoj vladi u procesu za Vasiljkovićevo izručenje.
Jučer je na saslušanju videovezom svjedočila i engleska novinarka Anne McElvoy koja je intervjuirala Vasiljkovića u kninskoj tvrđavi u srpnju 1991. godine.
Ona je potvrdila da joj je tom prigodom "kapetan Dragan" rekao kako on u Hrvatskoj nije "zbog srpskog naroda nego zbog neutraliziranja neprijatelja".
"Kada hrvatska strana koristi bolnice, policijske postaje ili sela kao utvrđene položaje, žao mi je, ali moram ih pobiti", rekao joj je tada Vasiljković. Članak o tome McElvoy je objavila u Timesu.
Na sudu je svjedočio i američki vojnik Colton Perry, koji se nakon nekoliko godina provedenih u Legiji stranaca, kao dragovoljac borio na hrvatskoj strani u Domovinskom ratu. On je također tri mjeseca bio u srpskom zarobljeništvu i bio je zlostavljan. Na sudu je Vasiljkovića prepoznao kao čovjeka koji je vodio ispitivanje tijekom kojega su ga njegovi vojnici tukli.

Prošloga tjedna na sudu je bilo nekoliko svjedoka s Vasiljkovićeve strane, pa je tako prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Australiji vladika Irinej Dobrijević rekao da se "kapetan Dragan" iz Australije vratio u domovinu kako bi pomogao srpskom narodu. Nazvao ga je "poštenim humanitarcem" i rekao da nema nikakvih dokaza da je počinio nedjela koja mu se stavljaju na teret.
Vasiljkovićeva prijateljica Nada Lukich-Bruce, koja ga je nekoliko puta posjetila u zatvoru u Sydneyju, rekla je da ga je jako pogodio i uznemirio članak Nationwide Newsa zbog kojeg je i podnio tužbu za klevetu i zahtjev za nadoknadu štete.
Na upit odvjetnika Nationwide Newsa Toma Blackburna nije li točnije da je "kapetana Dragana" ustvari pogodila mogućnost izručenja Hrvatskoj, Lukich-Bruce se složila da je Vasiljković uznemiren tom mogućnošću, ali ga "vrlo uznemirio" članak "koji je "sve započeo".
"Kapetan Dragan" uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u najčuvanijem zatvoru.
Australski savezni sud u Sydneyju odbio je Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.
Vasiljković se žalio na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Međutim, sudac Dennis Cowdroy odbio je žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju. Po australskom zakonu o izručenju iz 1988. godine, Vasiljković nakon odluke suda u Novom Južnom Walesu može uložiti ukupno tri žalbe različitim sudskim tijelima.
Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencijama.

Veza iz Zagreba
Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je prvi put video-linkom hrvatski državljanin svjedočio u nekom inozemnom građanskom sudskom postupku - parnici za klevetu koju je Dragan Vasiljković, poznatiji kao "kapetan Dragan" pred Vrhovnim sudom Novog Južnog Walesa pokrenuo protiv lista "The Australian".
Vasiljković je izdavača tog lista, tvrtku Nationwide News, tužio zbog objave članka o ratnim zločinima "kapetana Dragan". Australski sud zbog toga je putem "međunarodne pravne pomoći" zatražio saslušanje petero hrvatskih svjedoka kako bi se utvrdila Vasiljkovićeva uloga u ratu.
U velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda danas je saslušan svjedok Osman Jukić, koji je ispričao kako je nakon uhićenja u Udbini bio zatočen na tvrđavi u Kninu, a potom premješten u logor Stara bolnica. Vasiljkovića, koji ga je video-linkom slušao u sudnici u Sidneyu, teretio je kao osobu koja je sve to naredila.
Sutra bi na sudu u Zagrebu trebao biti saslušan još jedan svjedok zaštićenog identiteta, a ispitivanja će se nastaviti i u ponedjeljak i utorak, kazala je Hini zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan, koja u postupku surađuje s odvjetnicima australskog izdavača.
Inače, Vasiljković je postupak pokrenuo tvrdeći da nikada nije počinio nikakav zločin. No, do sada ga je više svjedoka optužilo za ratne zločine u Hrvatskoj, među kojima i jedan hrvatski policajac, engleska novinarka te američki vojnik.
Inače, ovo suđenje nema izravne veze s postupkom Vasiljkovićeva izručenja, koji Hrvatska traži zbog optužbi Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku koje ga tereti kao zapovjednika postrojbe za posebne namjene paravojnih postrojbi na području tzv. Krajine.
"Kapetan Dragan" uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u najčuvanijem zatvoru.
Australski savezni sud u Sydneyju odbio je Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.
Vasiljković se žalio na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Međutim, sudac Dennis Cowdroy odbio je žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju. Po australskom zakonu o izručenju iz 1988. godine, Vasiljković nakon odluke suda u Novom Južnom Walesu može uložiti ukupno tri žalbe različitim sudskim tijelima. Slobodna Dalmacija

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre