HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija


zlanici-srebrnjaci


02.studeni 2020.
NOVI MANDAT
Papa Franjo produžio mandat kardinalu Vinku Puljiću

Vinko Puljić

Papa Franjo produžio je mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa iako je nedavno, kada je navršio 75. godina života, sukladno kanonskim potpisima uputio zahtjev za odreknućem od službe.

Kako je u četvrtak izvijestio portal Nedjelja, elektronsko izdanje Katoličkog tjednika Vrhbosanske nadbiskupije, Sveti otac uputio je pismo u kojemu je izvijestio Puljića da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa "dok se drukčije ne odluči".

Pojašnjava se kako se ova korespondencija sukladno proceduri odvijala posredstvom Apostolske nuncijature u Sarajevu.

U izjavi za Katolički tjednik vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izrazio je spremnost nastaviti obnašati dosadašnju dužnost.

- Nakon što sam prema propisu Zakonika kanonskoga prava ponudio Papi svoju ostavke, šalio sam se da vidim tko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa. Evo, Sveti Otac je prije reagirao i na tome mu zahvaljujem. Ja sam spreman za Crkvu raditi dok me služi zdravlje, rekao je Puljić.

On je nedavno obilježio 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od četvrt stoljeća kardinalske službe.

U siječnju ove godine Sveti je otac za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora postavio Tomu Vukšića, inače vojnog ordinarija u BiH.

Kardinal Puljić rođen je u mjestu Priječani kod Banje Luke 8. rujna 1945. godine. Za svećenika je zaređen 1970. godine a kao nadbiskup vrhbosanski ustoličen je 1991. godine uoči rata u BiH.

Tijekom rata odlučio je ostati u sjedištu svoje nadbiskupije u opkoljenom Sarajevu, a papa Ivan Pavao II. ga je, odajući mu priznanje za sve što je tada činio za Crkvu i narod, 1994. godine uvrstio u kardinalski zbor.

Uskopaljski mekavci
vunene pape- uskopaljski mekavcihrt.hr / HIC.hr
foto:arhiv

 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre