HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/06.studeni 2019.
GLAZBA
Porinov kipić ima novi izgled

Porinov novi kipić

U susret 27. izdanju Porina u zagrebačkom Muzeju Mimara održat će se izložba “Kristal Total-Art” na kojoj će biti izložene poznate kristalne statue poput Porina, Dore, Večernjakove ruže i mnoge druge, čiji je autor cijenjeni slikar, scenograf, dizajner i glazbenik Ivica Propadalo.

Na izložbi po prvi put će javnosti biti predstavljena i statua koja će biti dodijeljena dobitnicima 27. Porina
a koja se izgledom razlikuje od prethodnih Porina.

Autor nove statue Propadalo priznao je da mu je statuu za Porin bilo najteže raditi, dok je za Doru bilo najjednostavnije jer je odmah imao viziju što nagrada treba predstavljati. Morao je čitati knjige u kojima je naučio o kulturi Hrvata kako bi nagrade predstavljale i neki djelić povijesti.


"Prije samog početka izrade neke statuete prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego sam nadošao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o Merovinškoj i Karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga. Naš pleter vuče korijene iz Vikinške kulture. Porin je vojskovođa koji je poveo Hrvate protiv Franaka… itd. Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtjeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statuete" zaključio je.


Ja nisam kipar rekao je Propadalo. Moja obitelj potječe s Brača, oni su bili klesari. Došli su u Livno raditi crkve, džamije i ostalo, što je moja jedina veza s kiparstvom. Ja nisam završio akademiju, ali tadašnja glavna urednica Marija Nemčić i Miroslav Lilić su mi došli i rekli da bih ja trebao napraviti nagradu za Porin. Prvo sam pomislio da su ludi jer nikada nisam ništa slično radio tako da je to bila velika zadaća – kazao nam je Propadalo.

statua Dora

foto: Dorina statua (Propadalo privatna zbirka)


Suradnja sa slovenskom staklarnom

Iako su još prije probali realizirati izradu u Hrvatskoj, suradnja sa slovenskom staklarnom pokazala se uspješnom i to traje već 30 godina. Propadalo je ponosan na svaku nagradu, a ističe i kako ih je do sada realizirano oko 60. Jedna od njih je i Večernjakova ruža, na kojoj se intenzivno radi.Otvorenje izložbe održat će se 7. studenog s početkom u 19 sati, a izložbu će se moći posjetiti od 7. do 17. studenog u Muzeju Mimara.


HIC.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre