HIC-vijesti
Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 

22.svibnja 2015.
KLIMATSKE PROMJENE
Znanstvenici upozoravaju: Dolazi ElNino a snjim suše i poplave, cijene hrane će porasti.

El Nino,suše i polave

Znanstvenici upozoravaju na moguće suše i poplave koje bi ozbiljno mogle ugroziti proizvodnju pojedinih prehramnebih proizvoda kao što je kav, šećer, kakao i riža ali i ostalih poljoprivrednih kultura koje u velikoj količini rastu na liniji oko Ekvatora, piše BBC.

Svakodnevnim promjenama klime u cijelom svijetu povećavaju se šanse i za pojavu El Nina, a stručnjaci upozoravaju kako bi do toga moglo ubudućnosti dolaziti i češće. El Nino je globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred promjene pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana i mogao bi utjecati na poras cijena nekih namirnica koje se nalaze u svakodnevnoj upotrebi u našoj kuhinji, piše dnevnik.hr.

Posljednji El Niño zabilježen je 2010. godine, a sljedeći, koji bi zahvatio veliko područje pacifika, mogao bi se dogoditi već ove jeseni. Iako znanstvenici napominju kako je još uvijek prerano za predviđanja o utjecaju i posljedicama El Nina, no uvjereni su da će započeti u Indiji i Zapadnoj Africi i to već sljedećeg mjeseca. Započet će prestankom oborina i naglim povećanjem temperatura.

Prema američkom Nacionalnom centru za informacije o okolišu (NOAA) ovogodišnji je travanj bio četvrti najtopliji travanj u svijetu od početka mjerenja temperatura, odnosno od 1880. godine.

Prema nekim istraživanjima o utjecaju klimatskih promjena u Europi, Europa se zagrijava više od svjetskog prosjeka, a taj će se trend nastaviti. Temperatura kopna na Zemlji u travnju je bila za 1,11 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće.


Posljedice El Nina

Doktor Klingman sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji tvrdi da bi sljedeći El Nino mogao ozbiljno poremetiti globalno tržište hrane.

"Plantaže kave u Brazilu nalaze se na ivici propasti, a pojavom El Nina mogle bi u potpunosti nestati. Isto tako je i sa plantažama banana i šećerne trske u Australiji. Stoku neću ni spominjati. Možete samo zamisliti što bi velika suša mogla njima učiniti. Uglavnom je pojava El Nina gotovo uvijek povezana s porastom cijena proizvoda u cijelom svijetu", rekao je Klingman. Za sada bi, predviđaju stručnjaci, cijene proizvoda poput šećera, kakaa i soje mogle porasti za 5 do 10 %.

 


Hrvatsku zahvatilo nevrijeme

Dok su Splićani u srijedu uživali u suncu i moru, Sisak je pogodilo olujno nevrijeme. Sivi oblaci donijeli su obilnu kišu, led, ali i snažan vjetar koji je bio toliko jak da je rušio stabla po prometnicama i garažama. Zasad nema potvrda o ozlijeđenima, a šteta će se zbrajati idućih dana. Nevrijeme je zabilježeno i u Koprivnici, gdje je oko podneva munja udarila u dječje jaslice. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih. Protekla Kiša i lokalni pljuskovi protekla dva dana u unutrašnjosti, kako najavljuju prognostičari, mogla bi biti do kraja tjedna. Temperatura zraka je znatno niža u odnosu na protekle dana.
Vrijeme će nam i dalje određivati ciklonalno polje u sklopu kojeg se preko naših krajeva premješta frontalni sustav koji će nam idućih dana donositi nestabilnost.

Aktivirao se i Meteoloaram za cijelu Hrvatsku. Za karlovačko područje izdano je crveno upozorenje koje označava izuzetno opasno vrijeme. Kako se navodi u objašnjenju Meteoalarma, crveno upozorenje znači da jemoguća šteta i velike nezgode na velikom području, u većini slučajeva s opasnošću po život.
Narančasto upozorenje koje znači potencijalno opasno vrijeme izdano je za zagrebačku, splitsku, kninsku i gospićku regiju.

 

dnevnik.hr/hic

 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre