Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA IZVAN RH (27000adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr15.veljače 2015.
INAUGURACIJA HRVATSKE PREDSJEDNICE
Kolinda Grabar Kitarović prisegnula


Prisega Kolinde Grabar Kitarović

ZAGREB: Danas je veliki dan za Hrvatsku i sve Hrvate, točno u 12 sati na Markovom trgu prisegnula je Kolinda Grabar Kitarović i postala prva predsjednica u povijesti Hrvatske.Predsjedničku dužnost će obnšati od 19.veljače 2015. - 19,veljače 2020.

Crkva svetog Marka, Zgreb

11:37 - Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ,odjevena u kombinaciju kraljevski plave boje , na nogama salonke plave boje, sa suprugom Jakovom šetnjom je prošla kroz glavnu zagrebačku ulicu Ilicom do uspinjače kojom će se prevsti do Markovog trga gdje će se održati inauguracija.

11:44 -  Nakon šetnje Ilicom, predsjednica se uspinjačom penje do Markova trga uz prethodno plaćenu kartu za uspinjaču.

11:51 - Nakon izlaska iz uspinjače, predsjednica se rukuje i pozdravlja s brojnim građanima na putu prema Markovu trgu koji ju oduševljeno pozdravljaju, ona im uzvrača a s ponekima se i slikala.

11:55 - Suci Ustavnog suda stigli na Markov trg. Predsjednica se pozdravlja s građanima.

11:58-Nova predsjednica stiže na Markov trg uz fanfare i zvonjavu zvona s crkva svetoga Marka. Na trgu je mnog hrvatskih zastava a brojni su klicali Hrvatska ! Hrvatska! Na crvenom tepihu do poornice predsjednica je prošla kroz špalir hrvatskih postrojbi i povjesnih gardi. Na putu do pozornice predsjednica se pozdravila s Josipom Lekom, predsjednikom Sabora, Zoranom Milanoviće, predsjednikom Vlade , Brankom , Ivom Josipovićem, hrvatskom predsjedniku na odlasku i Stjepanom Mesićom, umirovljenim predsjednikom, Brankom Hrvatinom, predsjednikom DIP-a,s članovima obitelji prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana , Ankicom i Miroslavom Tuđman i brojnim drugim.

12:00 - oglasio se i top s Griča.

12:05 Počeo je službeni dio inauguracije. Grabar-Kitarović je na pozornicu na Markovom trgu, zajedno sa suprugom Jakovom, stupila uz fanfare nakon pucnja Gričkog topa i zvonjave zvona s Crkve sv. Marka, a dočekali su je suci Ustavnoga suda, s predsjednicom suda Jasnom Omejec.

12:07 Nakon himne, odaje se počast svima koji su položili život za hrvatsku domovinu

12:14 - Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je pred sucima Ustavnog suda a zakletvu je pročitala Jasna Omejac, predsjednica Ustavnog suda a za njom je istu ponovila predsjednica sa suzama u očima. "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar:
- držat ću se Ustava i zakona,
- brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske,
- bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,
- čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.
Tako mi Bog pomogao."

12:24 - 'Bit ću predsjednica svih građana', naglasila je predsjednica u svom inauguracijskom govoru. 'Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica! Jedna sam od vas!', naglasila je.

'Tražimo bolji život u budućnosti, a ne u prošlosti', rekla je Kolinda Grabar Kitarović u govoru nakon što je prisegnula na dužnost predsjednice Republike Hrvatske.

'Nema ni prostora ni vremena za podjele. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti', poručila je predsjednica.

Proučila je iseljenicima: 'I vi ste Hrvatska i nikada neću dopustiti da vas netko zanemari', što su okupljeni podržali pljeskom.
 'Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude', poručila je. 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska', zaključila je predsjednica svoj govor.

12:40 Premijer Zoran Milanović konačno je čestitao novoj hrvatskoj predsjednici. I to prije nego se popela na pozornicu kako bi dala prisegu.

12:52 - Nakon inauguracijskog govora, nastavljen je svečani dio u kojem su sudjelovali, glumci,zorovi, HV orkestar.
-otpjevana je pjsema "Oda zemlji"
- KUD Lao je izveo pjesmu "Lijepo pjeva" i "Krčko kolo"
- Radojka Šverko, izbor predsjednice, izvjela je pjesmu "Ljubim te do bola"
- Zborovi i orkestar HV-a izveli otpjevali su "Ero s onog svijeta", i na kraju zbor Izvor je otpjevao
pjesmu "Dream for the future"

13.02 - Predsjednica u pratnji supruga napustila je Markov trg i krenula pješke prema palači Dverce gdje će se održati svečani domjenak. Na domjenku će, osim domačih uzvanika, biti 20 inozemnih izaslanika s kojima će predsjednica održati i prvi razgovor nakon inauguracije.

galerija slika sa inauguracije , pogledajte OVDJEvezane vijesti:

Čestitke hrvatskoj predsjednici

Reakcije na inauguraciju i inauguracijski govor hrvatske predsjednice

Inauguracijski govor hrvatske predsjednice

Dan uoči inauguracije

Dan uoči inauguracije održana generalna proba


Kolinda Grabar Kitarović je od danas je u privremenoj rezidenciji u Vili Weiss.

Sve o predsjedničkim izborimahic.hrVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre