HIC MIC-banner-koronavirusHRVATSKI TISAK
Hrvatski list
Hrvatsko slovo
HAŠKI SUD
politika web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
DAN KADA JE PALA JUGOSLAVIJA
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 


16.svibnja 2020.
KOMEMORACIJA U BLEIBURGU, ZAGREBU I SARAJCEU
Komemoracijom obilježena 75.obljetnica bleiburške tragedije

vijenacU povodu 75. godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija, danas su komemoracije održane na tri lokacije - u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

U BLEIBURGU

Na Bleiburškom polju je prvi put, zbog pandemije koronavirusa kojim je vlada Austrije ograničila prava na javno okupljanje, organizirana mala komemoracija, čiji je pokrovitelj i ove godine Hrvatski sabor.
Na groblju u Unter-Loibachu održana je molitva koju je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominiković.
Kod spomenika na Bleiburškom polju vijence su položili predstavnici Počasnog bleiburškog voda iz Austrije i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

U ZAGREBU

U Zagrebu na Mirogoju počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova odali su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Jandroković je novinarima izjavio da su se okupili kako bi još jednom iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i Križnog puta, te iskazali poštovanje prema zarobljenim i poraženi vojnicima te civilima, među kojima je bilo i maloljetnih.

- To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i naše mlađe generacije znale što se događalo ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u poraću, kazao je.
Istaknuo je da je to bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, koji je 45 godina bio strogo čuvana tajna što, smatra, najbolje govori o tome kako je i one koji su ga počinili i naredili grizla savjest te su se bojali istine, a preživjeli su se bojali o tome govoriti iz straha od osvete.

Jandroković je poručio kako smo i danas, kada živimo hrvatsku slobodu, dužni se prisjetiti tih ljudi, pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima.

U SARAJEVU

U sarajevskoj katedrali, uz jake mjere osiguranja, održano je misno slavlje. Misu zadušnicu za žrtve Blajburga i KriŽnoga puta predvodio je kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Kardinal Puljić rekao je da se pomirenje može graditi samo na istini te pozvao na jednako poštivanje svake žrtve ratnih stradanja.
Zbog procjene sigurnosnih službi o tome kako se radi o događaju visokog rizika, a i zbog aktualne epidemiološke situacije na misi je sudjelovalo tek 20 vjernika. Policija je za vrijeme mise osiguravala središte grada.

Istodobno na Marijin Dvoru, gdje su tijekom vladavine NDH stradali građani Sarajeva održan je prosvjedni skup u organizaciji antifašističkih udruga. Iskazali su počast žrtvama ustaškog terora, odgovornog za ubojstvo više od deset tisuća Sarajlija tijekom fašističke okupacije u Drugom svjetskom.


IZJAVA EUROPSKE POVJERENICE

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da bi se misa u Sarajevu za
stradale na Bleiburgu mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi. Na njezinu je izjavu reagiraio ministar vanjskih i europskih poslova.

- Zagreb smatra neprihvatljivom izjavu povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaštva i uručit će joj stoga prosvjednu notu uz izraze negodovanja i nezadovoljstva, najavio je u subotu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

- Mi smo očekivali upravo suprotno jer je ona povjerenica za ljudska prava a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubojstava, zločina, o odavanju počasti i poštovanja misom u Sarajevu svim žrtvama za vrijeme komunističkog režima a odmah nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata, kada su se dogodila masovna pogubljenja i zločini bez dokaza o krivnji, rekao je Grlić Radman.
hrt/HIC.hr
foto: hrtCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre