HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


HRVATSKI TISAK
Hrvatski list
HAŠKI SUD
web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Razno
 

 

11.kolovoza 2018.
KOMENTAR: JOZO PAVKOVIĆ
Hrvatsku,zbog navodnog mješanja u politiku BiH, optužuju oni koji su zbog VRA Oluje
za nju tražili sankcije


Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling


Još prije izbora procurila je vijest kako je angažirano nekoliko lobističkih skupina koje na različite načine ušutkavaju Hrvate s obje strane granice, a u cilju uspostave unitarne BiH. Za taj projekt pridobile su mnoge svjetske moćnike, a i pojedine javne osobe u Hrvatskoj. Na ruku im ide komplicirani izborni sustav. Lako ga je interpretirati u njegovoj suprotnosti. Kako ga nitko ne razumije, svi povjeruju da su prijevare baš po zakonu.

Ponajviše su za kaotično stanje u BiH “zaslužni” visoki predstavnici. Prije Valentina Inzka bilo ih je šest. Manje-više svi su iza sebe ostavljali lošije stanje. Svaki od njih uzeo je Hrvatima barem dio njihovih prava. Nasljednici su “otimačinu” legalizirali. Kada su uvidjeli da bi se mogla istina razgolititi i njima isporučiti povijesni račun, udružili su se u obrani svoje “misije”.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling u pismu šefici europske diplomacije Federici Mogherini ocijenili su nedopustivim to što službeni Zagreb zaštićuje svoje sunarodnjake. Hrvatska je odbacila njihove navode i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim. Slično su reagirale i hrvatske stranke iz BiH. Ustvrdile su da je polemiziranje trojice bivših visokih predstavnika oko tumačenja dijelova odluke Ustavnog suda narativom i kvaziargumentacijom istovjetno izjavama pojedinaca iz sarajevskog velikobošnjačkog političkog kruga. Uostalom, o njihovu pismu jučer nisu ni raspravljali ministri vanjskih poslova EU-a, iako se i za to lobiralo.

Visoki predstavnici za vrijeme svog mandata nisu krili nenaklonost prema Hrvatima. Carl Bildt je zbog Bljeska i Oluje tražio vojnu intervenciju UN-a i NATO-a protiv Hrvatske, a sve u funkciji preživljavanja tzv. SAO Krajine. Paddy Ashdown nametnuo je protuustavni mostarski statut po kojem glas Bošnjaka vrijedi višestruko više od glasa Hrvata. On je autor izmišljene “Tuđmanove salvete” koja je služila kao “dokaz” za mit o podjeli BiH između Tuđmana i Miloševića i argument za tezu o agresiji RH na BiH. Za vrijeme mandata smijenio je legalno izabrane hrvatske političare, uključujući i Dragana Čovića s dužnosti člana Predsjedništva BiH. Čović je na sudu dokazao nevinost, a Ashdown se nije ni ispričao.

Međunarodni i pojedini hrvatski borci za rušenje vlastitog naroda vjerojatno su ostali začuđeni reakcijom Hrvatske koja se ovaj put nije preplašila prijetnje stranih i domaćih “umirovljenika”. Plenković je žestoko odgovorio da neće popustiti i napravio zaokret na ranije politike koje su oskvrnule hrvatsku poziciju u BiH. Sutrašnja rasprava u Saboru mora potvrditi da Zagreb ima suvereno pravo zaštititi “mlađeg brata” kojega se sustavno diskriminira. Na to je obvezan i zbog potpisa u Washingtonu, Daytonu i Parizu.

Prigovori o miješanju u unutarnje stvari BiH tendenciozni su jer stižu od pojedinaca lobista koji osobne interese skupo naplaćuju, a istodobno žele prikriti vlastite grijehe počinjene nad Hrvatima, ali i samom državom, kojom i zbog njih legalno upravljaju stranci. Svima je to dopušteno, osim Hrvatskoj. Zato sutrašnja rasprava u Saboru mora jasno artikulirati hrvatsku poziciju u BiH
vecernji.ba/ HIC.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre