5. rujna 2014.
Željko Primorac: Simbolično ratno zrakoplovstvo u simboličnoj državi na čelu sa simboličnim premijerom
Predstavljajući javnosti izvještaj sa sjednice Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, premijer Milanović je izjavio kako bi Hrvatska ipak trebala zadržati simbolično ratno zrakoplovstvo. Simbolično? Što znače ove riječi vjerojatno ni premijer nije siguran. Hoćemo li imati leteće zmajeve s oznakama HRZ-a, poljoprivredne zrakoplove, jedrilice ili možda ozbiljno ratno zrakoplovstvo? U trenutku kada istokom europe odzvanjaju ratni bubnjevi utjerujući i posljednjim pacifistima strah u kosti, a zemlje na ovom području naglo podižu vojne proračune Milanović drži govore o simboličnom ratnom zrakoplovstvu.

To je još jedan dokaz kako čovjek koji se nalazi na čelu države koja je nedavno proživjela ratni sukob, a zbog ovih ili onih razloga nije sudjelovao u obrani zemlje, ne može u potpunosti razumjeti probleme zemlje kojoj je na čelu. Ovo je napredak od njegove izjave kada je govorio o slučajnoj državi, ali ni izraz simbolično ne ulijeva previše povjerenja i sigurnosti. Milanović, koji je dane Domovinskog rata proveo u hladovini EU ureda, teško može razumjeti vojsku i potrebu države za silom koja ju je sposobna braniti. Njemu je to strano tijelo koje jede proračunski novac: Njegov najbliži doticaj sa vojskom bio je onaj u stripovima i na filmovima. S te strane je i dana ova izjava o simboličnom ratnom zrakoplovstvu. Ako već moramo imati ratno zrakoplovstvo nabavimo nešto, stav je Milanovića, što ćemo prikazati od vojne parade do vojne parade. Kao da smo mi bitni? Krene li rat, misli Milanović, kome ćemo se mi suprotstaviti? Najbolje u tom slučaju ponovno pobjeći u hladovinu Bruexellesa.

Stav o simboličnom zrakoplovstvu samo se nadovezuje na Milanovićev stav o Hrvatskoj poziciji u najnovijim geopolitičkim događajima. Upitan od novinara koji je Hrvatski stav o najnovijim sankcijama Rusiji, Milanović je slegnuo ramenima i odgovorio- a čujte mi smo dio jedne alijanse! Pa kao da smo ulaskom u tu „alijansu“ ostali bez mozga, potpunog suvereniteta i hrabrosti. Jesmo mali, ali zar moramo zbog male površine i broja stanovnika ostati i bez nacionalnog dostojanstva. Jedna Slovačka, koja je malo veća od RH, lavovski se bori za svoje interese nastojeći zaštititi svoje proizvođače i u odmjeravanju svjetskih gorostasa pronaći najbolje rješenje za svoje interese. Je li Milanović možda podigao glas zbog uzgajivača mandarina u Neretvi? Nije, jer misli kako smo slučajna država, sa simboličnim ovlastima u okviru Europske unije. Očito misli kako se nema smisla truditi uzaludno.
Od početak svog mandata Milanović ostavlja dojam čovjeka koji se slučajno našao na toj odgovornoj poziciji. Pa eto kad sam već tu.,misli, hajde da uživam dok se može i dok se ima! Kao da on može nešto promijeniti, funkcija premijera, misli Milanović je i tako simbolična, protokolarna, kao što je i učio po raznim uredima EU administracije dok je ne tako simbolično ratno vazduhoplovstvo haralo iznad hrvatskih gradova i sela.

Željko Primorac

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre