23. listopada 2014.
 N. Piskač: Ministar Matić sustavno prenosi virus Josipovićeve nove pravednosti
 Braniteljski prosvjedi protiv izjednačavanja agresora i žrtve
Komunisti su imenovali dva ministra hrvatskih branitelja. Oba iz Vukovara. Pančić je radio reviziju revizije prethodne revizije. Kad mu je svojedobno hrvatski branitelj Darko Beštek uručio svoju nožnu protezu Pančić je postao politički mrtvac. Na prosvjedu kojim najteži hrvatski ratni vojni invalidi ovih dana traže smjene vrha Ministarstva hrvatskih branitelja noćas je preminula hrvatska braniteljica i hrvatski ratni vojni invalid Nevenka Topalušić. Matić je u očima hrvatskih branitelja politički mrtav i prije ovoga tragičnoga događaja.

Što je on u političkom smislu? Ništa. Nigdje nije prošao demokratsku verifikaciju. U Milanovićevu je vladu aterirao na valu „nove pravednosti" izravno s Pantovčaka. On je Josipovićev čovjek na privremenom radu u Milanovićevoj vladi. Ministar je hrvatskih branitelja bez potpore ijedne skupine branitelja. I to od početka svojega ministarskoga rada.
U pitanju je sudbina države
Potporu braniteljske populacije Matić nije mogao dobiti svojom politikom jer se ona odlično uklopila u dugotrajnu unutarnju agresiju. Nju više ne mogu izdržati ni najteži hrvatski ratni vojni invalidi. Zahtjev prosvjednika je jasan: Smjena ministra Predraga Matića, pomoćnika ministra Bojana Glavaševića i zamjenice ministra Vesne Nađ.
Što prosvjednike žulja? Sve! HRVI Mario Filipi sublimirao je glavne razloge prosvjeda: „Nemaju ništa osim bahatosti i bezobraštine. Mi nismo sudili dezerterima 1992. i 1993., no zato oni sada sude nama i kroje naš život. Naš je posao da sad dođemo na prvu crtu i da im to ne damo jer ovdje nije riječ o invalidima, ni o braniteljima – mi smo samo jedna mala točkica u ovome svemu. Riječ je o državi koju žele upropastiti. Najprije mi, jer kad se nas riješe, onda će Domovinski rat prekrojiti u građanski rat. Sad se više ne igra igra za političke bodove, ni za vlast, u pitanju je sudbina države, a mi smo za nju dali krv, sad bi ju oni uništavali. Ja sam zato upravo tu".

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih invalida I. skupine Domovinskog rata, podsjeća kako Ministarstvo treba zastupati braniteljsku populaciju. „Nažalost, ministar branitelja to ne čini, kao ni njegova zamjenica. Naravno, poznate su i izjave pomoćnika ministra Bojana Glavaševića... Oni imaju svoje stavove kako država nema novaca za hrvatske branitelje te da bi morali nekome drugome ukidati sredstva da bi se ostvarila prava hrvatskih branitelja – mi na to ne pristajemo. Novca u državi ima, novac je kod onih koji su okrali ovu državu, novac je kod onih koji su omogućili tu krađu...". Odgovor je to na perfidno kresanje prava „hrvatskih branitelja", kako bi se osiguralo dovoljno sredstava za prava „branitelja" u pripremi.

Možete me samo mrtvu odnijeti

Čovjek Josipovićeve nove pravednosti i Milanovićeva plana 21 na razloge prosvjeda izjavio je kako su branitelji „izmanipulirani", da ne će podnijeti ostavku, da zbog prosvjeda u Ministarstvo ulazi na sporedni ulaz, prosvjednike je nazvao „čuvarima ratne opasnosti", čelnike braniteljskih udruga optužio je da manipuliraju braniteljima, „zavedeni su lažima i insinuacijama, znamo od koga, izbori su blizu", prosvjednici su prije podržavali one koji su sada u Remetincu, s braniteljskim udrugama ne će više surađivati „osim onog najosnovnijeg", prosvjed je „prijelom" jer "ili ćemo sada u 21. stoljeće ili ćemo u Balkan i u mulj". Ostavku ne će dati zbog „ponosa". Ali će ju ipak podnijeti ako hrvatski branitelji prikupe 250 tisuća plus jedan potpis za njegovom smjenom. To su intelektualni dosezi jednoga ministra?
Na Matićevu balkansku novu pravednost i mulj Plana 21 izjavom je odgovorila Nevenka Topalušić: „Ovdje sam zbog toga jer me ubija ova nepravda. Otišla sam u rat da bi bilo bolje mojoj djeci, no niti je bolje mojoj djeci, niti meni. Danas sam ovdje izričito zbog toga da se borim za sebe i za svoju djecu i ne ću odavde otići – možete me samo mrtvu odnijeti. Ostat ću ovdje dan i noć. Dok god ne umrem tu ću biti". Preminula je nekoliko sati kasnije na prvoj crti, pred pragom svojega okupiranoga Ministarstva.
Politički mrtvac jutros nije podnio ostavku, ali je izrazio sućut! U njoj više ne spominje da je preminula prosvjednica manipulatorica, čuvarica ratne opasnosti, zavedena lažima i insinuacijama, zaboravio je izbore, Remetinec, 21. stoljeće i Balkan. Je li Matiću u tom strašnom času doprlo do maloga mozga da je na njegovom ministarskom mjestu trebala biti gospođa Nevenka Topalušić? Da je svojim ratnim putom zavrijedila možda i više od mjesta ministrice hrvatskih branitelja? Je li mu jasno da njezin život vrijedi više od 250.000 plus jedan potpis na koliko je procijenio svoj ministarski opstanak i društvenopolitički rad?

Matić je ministar za hrvatski genitiv

Neposredni okidač braniteljskoga prosvjeda je spoznaja da se u tajnosti, bez znanja braniteljskih udruga, priprema izmjena sadašnjega ili priprema nacrt novoga Zakona o pravima hrvatskih branitelja. U njemu se kako ističu branitelji priprema izjednačavanje prava hrvatskih branitelja i agresora. Tomu u prilog ide i nedavna izjava pomoćnika ministra Bojana Glavaševića kojom je izrazio začuđenost o tome da pripadnici hrvatskih postrojbi imaju određena prava u hrvatskoj državi, dok pripadnici Vojske Republike srpske Krajine nemaju.
Virus nove pravednosti zarazio je Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je u međuvremenu postalo Ministarstvo branitelja, a da pritom hrvatske branitelje nitko nije pitao. Slijedom takve politike mogli bismo (opet) završiti u genitivu Ministarstva branitelja Hrvatske i Zakona o pravima branitelja Hrvatske i članova njihovih obitelji. Taj genitiv je simbol socijalističke i jugoslavenske Hrvatske, on je želja Josipovićeve nove pravednosti i kloaka Milanovićeva Plana 21 koji sustavno osiromašuje državu i narod.
Matić bi bio odličan ministar hrvatskih branitelja u genitivu, ako to već i nije!

I kod donošenja Registra hrvatskih branitelja zaobiđene su braniteljske udruge. Registar je donesen navodno zato da se eliminiraju „lažni branitelji", no, činjenice su poražavajuće – od donošenja Registra broj branitelja se povećao za novih četiri stotine. Već je to dovoljan razlog za smjenu Matića i njegove administracije. Ostane li ministrom on bi mogao sklepati i Registar branitelja Hrvatske. To znači da bi u njega uz Gotovinu, Markača, Sačića, Glogoškoga, Filipia, Nevenke Topalušić... ravnopravno u borbeni i neborbeni sektor ušetali „branitelji Hrvatske": Vojislav Šešelj i Stanimirović sa suprugom, Mile Dakić, Milan Martić, nositelj „Ordena sv. Save trećeg stepena" Jovan Rašković, David Rastović, Miroslav Mlinar, Lazar Macura, Đorđe Bjegović, Sava Milović... i članovi njihovih obitelji.

Rad na promjeni karaktera Domovinskoga rata i hrvatskih branitelja

Prosvjed je, međutim, izazvan i dugogodišnjom nebrigom za braniteljsku populaciju, koja prednjači u broju oboljelih i po stopi smrtnosti. Godišnje umire više od dvije tisuće hrvatskih branitelja, od toga ih je prosječno oko 400 ratnih vojnih invalida. I stopa suicida je stravična. Dosad najlošiji ministar hrvatskih branitelja, Predrag Matić sa svojom družinom, nije podupro prijedlog braniteljskih udruga o poboljšanju zdravstvene skrbi kroz godišnje sistematske preglede...
Nevenka Topalušić izravno i neizravno stradala je od posljedica unutarnje agresije. Ta agresija, među ostalim, nastoji mijenjati karakter obrambenoga Domovinskoga rata i karakter velikosrpske agresije u, za jugonacionaliste i velikosrbe prihvatljiviji „građanski rat" za koji je kriv stanoviti „konglomerat loših politika" (Ivo Josipović).
Sada se pokušava promijeniti i karakter hrvatskih branitelja u „branitelje" bez ikakva obzira na čijoj su se strani borili. Ako se to dopusti Hrvatska će postati Milanovićeva „slučajna država". Stoga Ilija Vučemilović, jedan od prosvjednika, s pravom ističe kako u fokusu prosvjeda nisu materijalna prava već „borba za našu djecu".
Nenad Piskač, HKV

 

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre