HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet


Hrvatski šah, set


zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

14.siječnja 2021.
DRUGI OPOZIV
U Kongresu izglasan opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa

Dopnald Trupm


S 232 glasa "za" i 197 "protiv" u Zastupničkom domu američkog Kongresa opozvan je predsjednik Donald Trump. Demokratskoj većini pridružilo se deset republikanaca.

Još nije poznato kada će predsjedateljica donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi jedinu točku optužnice- poticanje na pobunu protiv države, proslijediti Senatu.

Senat se sastaje dan uoči inauguracije Joea Bidena i proces političkog suđenja Donaldu Trumpu u tom bi tijelu mogao početi tek kada on napusti Bijelu kuću.

Ubrzo nakon drugog opoziva, američki predsjednik Trump objavio je video u kojem je osudio nasilje i vandalizam prošlog tjedna u Kongresu, te pozvao pristaše da ne sudjeluju u nasilju tijekom inauguracije Joea Bidena. Ni jednom riječju nije spomenuo vlastitu odgovornost u napadu na Kongres, primijetili su kritičari.

Washington se priprema za moguće prosvjede Trumpovih pristaša uoči i na dan inauguracije. Na ulicama glavnog grada SAD-a podignute su zaštitne ograde, policija patrolira na svakom uglu, a DC trenutačno štiti više američkih vojnika negoli što ih sudjeluje u misijama u Afganistanu i Iraku.

U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

- Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu, McConnell je napisao republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

- Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o 'impeachmentu' republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutarnje teroriste".

HTV-ova izvjestiteljica Branka Slavica iz Washington DC-a je javila kako je Pelosi  već imenovala devet tužitelja, dok predsjednik Trump još uvijek nema svoj legalan tim. Dodaje da su mjere sigurnosti podignute su na novu razinu i da je po prvi put viđena naoružana Nacionalna garda u Washingtonu.
Slavica kaže kako u SAD-u velik dio republikanaca i dalje brani Donalda Trumpa. Prema posljednjim anketama više od 80% republikanskih glasača nije željelo opoziv donalda Trumpa, pa se mogu očekivati burne reakcije.

Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojih je pokrenut postupak opoziva, prvi je kojemu se to dogodilo dvaput. Dosad nijedan američki predsjednik nije izbačen iz Bijele kuće kroz proces opoziva. Trojica - Trump 2019., Bill Clinton 1998. i Andrew Jackson 1868. - opozvani su u Zastupničkom domu ali su oslobođeni u Senatu.

Oglasio se Trump

Američki predsjednik Donald Trump osudio je nasilje koje se prošlog tjedna odvilo na Kapitolu, a u videoporuci objavljenoj na Twitteru nije spomenuo opoziv koji je u srijedu izglasao Zastupnički dom Kongresa.
- Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošlog tjedna. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji niti u našem pokretu - poručio je američki predsjednik.

Snimljenu videoporuku objavio je na Twitter računu Bijele kuće, nakon što mu ta platforma trajno izbrisala njegov predsjednički korisnički račun.

Trump u poruci nije komentirao svoj opoziv koje je u srijedu izglasao Zastupnički dom američkog Kogresa zbog poticanje na pobunu.

Ta se formalna optužba odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša 6. siječnja nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa, prekinuvši sjednicu na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga. U sukobima je život izgubilo pet osoba.

Nakon što je opoziv izglasao Zastupnički dom Kogresa, odluka se seli na američki Senat, gornji dom Kongresa koji će o opozivu provesti formalno suđenje.


/HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre