HIC ukrasu za bor-kuglice


12.studenog 2020
PRVO CJEPIVO STIŽE U PROSINCU
Capak: Cjepivo će biti besplatno za strateške i ranjive skupine

korona cjepivo


Korona cjepivo je sve bliže za primjenu, za početak cijepljenja Hrvatska provodi intenzivne priprem. U našu zemlju stiže 4 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva. Optimistična je prognoza da prve doze stižu u prosincu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako smo već sada osigurali cjepivo za preko 50% stanovništva.

Capak kaže da su napravili prvi nacrt plana sa svim do sada poznatim elementima. Ima još puno podataka koje ne znaju.

- Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a i to s tri proizvođača. Nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima. Ali već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva. Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača Astra Zeneca koje je u vrlo visokoj fazi treće faze kliničkog ispitivanja. Kada će biti spremno - ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro, rekao je Capak u emisiji U mreži Prvog.

Ima nekih najava da bi Pfizerovo cjepivo  moglo prvo biti spremno. I s Pfizerom smo sklopili ugovor, naručili smo milijun doza ali konačan broj ćemo doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama, rekao je.

- Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komoditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju - zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojski. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepivo dobiti, rekao je.

Cjepivo će biti dobrovoljno i  besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.

Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, koja je sekundarni COVID centar za oboljele s područja Osječko -baranjske županije, kaže da se trenutačno u Našičkoj bolnici 36 covid bolesnika a u tijeku je transfer još 10 pacijenata. Kapacitet im je 50 pacijenata.

- Do sada je u našoj bolnici preminulo 6 osoba. Jučer je preminulo 5 osoba od kojih je dvoje bilo mlađe životne dobi što je upozorenje svima nama da se Covid-19 ne smije podcijeniti. Kod jedne osobe se radilo o prethodnom komorbilitetu maligne bolesti, dok se kod druge, prema mojim spoznajama, radilo samo o pretilosti kao rizičnom faktoru, rekao je.

Capak ističe da su naše brojke zabrinjavajuće.

- Jučer smo imali preko 2500 novih slučajeva. Ne znamo kolike će brojke biti danas. Brojke su zabrinjavajuće jer se iz stih novooboljelih generiraju i teže oboljeli i oni  koji će trebati respirator i oni koji će, nažalost, na kraju umrijeti. Dobro je što je tjedni postotni rast, koji je prije dva tjedna bio 100%, pao i prošli tjedan je iznosio 4,2, rekao je Capak. Dodao je da Nacionalni stožer donosi mjere ali ih lokalni stožeri predlažu.


Cjepivo tvrtke Pfizer protiv Covida pokazuje dobre rezultate

hrvatski šah, komplet

hrt/ HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre