HIC grbovi-500-100
vijesti-aktualno


30.ožujka 2020. u 19,00 sati
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ
U Hrvatskoj 790 zaraženih, 77 novooboljelih

koronavirus

U Hrvatskoj je u proteklih 25 sati 77 potvrđenih novooboljelih od koronavirusa, ukupno 790, a preminulo je 6 osoba. Izliječeno je 64 osobe, što je 12 više od jučer. Na respiratoru je 27 osoba. Učinjeno 6404 testiranja, znači 504 na dnevnoj bazi, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na
konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. U Hrvatsku stiže još respiratora, a i danas je
iz Kopenhagena od UNICEF-a u Hrvatsku stiglo četiri tone profesionalne zaštitne i medicinske opreme koju je nabavio kako bi odgovorio na trenutnu krizu izazvanu koronavirusom. Ovo je prvi dio opreme koja uključuje 30.000 profesionalnih medicinskih maski (FFP2 i FFP3), 30.000 zaštitnih rukavica, 18.000 zaštitnih odijela, kuta i pregača, 4000 vreća za sigurno odlaganje medicinskog otpada, 2500 tisuće zaštitnih kapa i 130 pari zaštitnih gumenih čizama. Donacije medicinskog materijala i opreme stiže i od Vatrenih.
Mnogo je prekršitelja, uhvaćeno je 928 koji se nisu držali mjera samoizolacije.


Više informacija je na HZJZ stranici

Zdravstvo priprema dodatne smještajne kapacitete, stigla donacija medicinskog materijala

U Hrvatskoj se obustvalja javni prijevozIZ DANA U DAN


30.ožujka 2020.
U Hrvatskoj je u proteklih 25 sati 77 potvrđenih novooboljelih od koronavirusa, ukupno 790, a preminulo je 6 osoba. Izliječeno je 64 osobe, što je 12 više od jučer. Na respiratoru je 27 osoba. Učinjeno 6404 testiranja, znači 504 na dnevnoj bazi, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. U Hrvatsku stiže još respiratora, a i danas je
iz Kopenhagena od UNICEF-a u Hrvatsku stiglo četiri tone profesionalne zaštitne i medicinske opreme koju je nabavio kako bi odgovorio na trenutnu krizu izazvanu koronavirusom. Ovo je prvi dio opreme koja uključuje 30.000 profesionalnih medicinskih maski (FFP2 i FFP3), 30.000 zaštitnih rukavica, 18.000 zaštitnih odijela, kuta i pregača, 4000 vreća za sigurno odlaganje medicinskog otpada, 2500 tisuće zaštitnih kapa i 130 pari zaštitnih gumenih čizama. Donacije medicinskog materijala i opreme stiže i od Vatrenih.
Mnogo je prekršitelja, uhvaćeno je 928 koji se nisu držali mjera samoizolacije.29.ožujka 2020.
Nacionalni stožer je objavio kako je u Hrvatskoj u posljednja 23 sata broj novozaraženih 56, tako da je ukupan broj zaraženih koronavirusom 713. Jutros je u KBC Dubrava umro još jedan bolesnik,
Riječ je o 84-godišnjaku koji je, uz koronavirus, patio i od teških posljedica moždanog udara. Riječ je o šestoj žrtvi koronavirusa u našoj zemlji. Na rsepiratoru je 26 pacijenata.
U Zagreb je iz Šangaja sletio teretni zrakoplov s 13 tona zaštitne opreme, a u Frankfurtu je još jedan spreman za Hrvatsku s 10 tona.
Odgovorno ponašanje je ključ uspjeha u ovom trenutku, poručio je.

28.ožujka 2020
U Hrvatskoj je u jednom danu potvrđena 71 novozaražena osoba, pa je ukupno 657 oboljelih od koronavirusa. Nažalost, preminule su još dvije osobe, pa ih je ukupno petero. Na respiratoru je 19 pacijenata, a 49 osoba se oporavilo.
U odnosu na petak (84) i četvrtak (92) predstavlja određeno smanjenje, rekao je ministar Beroš. 
Mjerodavni upozoravaju dolazi najkritičnije razdoblje za širenje virusa pa još jednom apeliraju - građane: Ostanite doma!


27.ožujka 2020.
Nacionalni stožer u petak ujutro objavio da je u Hrvatskoj 56 novooboljelih, odnosno ukupno 586 zaraženih koronavirusom.  U odnosu na četvrtak u 16 sati zaraženih je 91 više.

U odnosu na 9 sati imamo povećanje broja pozitivnih za 35. Ukupno imamo 586 pozitivnih. U periodu od
24 sata, povećanje je za 91 bolesnika. To je veći broj, razlog tomu je pojava nove mikrolokacije na području Biograda i Zadra. Najvjerojatnije se to pojavilo u bolnici u Biogradu i preneseno je na Zadar. Brzom akcijom epidemiologa situacija u zadarskoj bolnici je stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite, dok u bolnici u Biogradu, odlučeno je da se ona dezinficira i prenamjeni za sve bolesnike s toga područja koji će biti pozitivni na koronavirus , izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je do danas 4778 bolesnika testirano na koronavirus.

''Nažalost, ukupno su tri osobe dosad preminule od koronavirusa, ali ih je 37 dosad ozdravilo.
Nadajmo se da će najveći dio u ovom trenutku pokazati znakove oporavka. Ovaj podatak ulijeva nadu, nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je izrazio sućut obiteljima dva bolesnika koji su jučer preminuli.

- Imamo devet novooboljelih na području Zadra i Biograda. Tri su pacijentice u bolnici u Biogradu, a koje
su još uvijek tamo. Imamo jednu medicinsku sestru i člana njezine obitelji te jednog zdravstvenog djelatnika koji je bio u kontaktu s osobom iz biogradske bolnice. Ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom niti zadarskom bolnicom. U kontaktu smo s epidemiolozima u Zadru. Stavili su 150 djelatnika u samoizolaciju te 80 nezdravstvenog osoblja. Pažljivo prate kontakte od ljudi koji nisu u vezi s bolnicama, izvijestio je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

- Imamo 34 liječnika i 9 medicinskih sestara i tehničara te tri stomatologa koji su zaraženi, dodao je.


26.ožujka 2020.
Na konferenciji za medije Stožera za obranu od koronavirusa izneseni su novi podaci. Od jučer do danas
u 16 sati imamo 53 novoooboljela što je pad u odnosu na prethodne dane.
Potvrđena je ukupno 481 zaražena osoba koronavirusom, a 22 osobe su ozdravile i otpuštene iz bolnice. Na respiratoru je 14 bolesnika - osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.
Druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. U klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" preminuo je
74-godišnji Zagrepčanin.

Ukupno 34 zdravstvena djelatnika u Hrvatskoj su zaražena koronavirusom zbog čega je više od 500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara u samoizolaciji.
Nakon uvođenja karantene u mjestima Murteru i Betini na otoku Murteru, iz Šibensko-kninske županije stižu ohrabrujuće vijesti. Drugi dan zaredom nema novooboljelih. Svi testirani uzorci s Murtera bili su negativni.
Razmatra se zatvaranje Biograda. Potpuna izolacija grada, odnosno karantena, rekao je epidemiolog dr.
Alan Medić na konferenciji za novinare u Zadru. Prema osluci u suradnji s Nacionalnim stožerom RH odlučeno je da karantena još ne treba.


25. ožujka 2020.
U Hrvatskoj je 24 novozaraženih, 60 u posljednja 24 sata. Ukupno je 442 zaraženih, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera održanoj u 17 sati. Potvrđeno je i da je preminuo muškarac iz Istre od koronavirusa.U Hrvatskoj je 24 novozaraženih, 60 u posljednja 24 sata. Ukupno je 442 zaraženih, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera održanoj u 17 sati. Potvrđeno je i da je preminuo muškarac iz Istre od koronavirusa.

U zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, poznatijem kao Vinogradska bolnica - dva su liječnika s odjela za dijalizu pozitivna na koronavirus. Zaražen je zdravstveni djelatnik iz Biograda koji je deveti oboljeli na zadarskom području, a početkom mjeseca bio je u Zagrebu. Na području Zadarske županije trenutačno je više od 800 osoba u samoizolaciji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su još dva slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupan broj zaraženih sada 24, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite

U Karlovačkoj županiji ukupno je 18 osoba zaraženih koronavirusom, među njima i dvije nove pacijentice kojima je u utorak potvrđena zaraza.

U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 26 oboljelih od koronavirusa
U Međimurskoj županiji potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom
U Krapini imamo četiri novozaražena.
Proglašena je karantena u Murteru i Betini, policija je na prometnicama je zatvorila ulaz i izlaz.
Još četiri osobe zaražene su koronavirusom u Primorsko-goranskoj


24.ožujka 2020.
Iz Nacionalnog stožera potvrđeno je da su dosad u Hrvatskoj 382 osobe zaražene koronavirusom.
To je povećanje od 21 osobe u odnosu na jutrašnje stanje a 67 od jučer. Dobra je vijest da je
izliječeno 16 ljudi.
Posljednjih pet dana najveći skok broja novooboljelih imali smo u subotu, 21. ožujka, njih 78. Dan poslije,
kada je Zagreb pogodio razorni potres i kada sustav za testiranje neko vrijeme nije mogao raditi, taj je broj pao na 48. Posljednja dva dana imamo otprilike jednak broj novih slučajeva, jučer 61, danas 67, što epidemiolozi smatraju dobrim jer nam ta krivulja ne raste prestrmo.

Broj testiranih je 3159, broj ozdravljenih je 16, otpušteno ih je 14 iz bolnice u Zagrebu te po jedan iz Rijeke i Varaždina, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. "Naše mjere djeluju poput antibiotikai bazirane su na preporukama struke. Ja im vjerujem i preporučam svima vama da vjerujete struci", dodao je.


21.ožujka 2020.
U Hrvatskoj je do danas zabilježeno 206 oboljelih od koronevirusa,samo danas je 78 novooboljelih.
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao:  Kao što vidite, u uzlaznoj putanji smo epidemiloške krivulje.
Negativna je stvar da postoje građani koji ne poštuje preporuke i samoizolaciju, te građani koji ne poštuju izbjegavanje okupljanja na javnim mjestima. Želim naglasiti da je poželjno biti vani na zraku, ali mora se držati razmak od dva metra.


20.ožujka 2020
U Hrvatskoj je do sada zabilježene 128 oboljele osobe sa COVID-19 bolesti. Od 7 do 15 sati evidentirano je 15 novih zaraženih , 5 je izliječenih. Ukupno je testirano 1779 uzoraka – rečeno je na današnjoj konferenciji Stožera Civilne zaštite koja je počela u 16,00 sati.
Tri teže bolesne osobe su na respiratoru.

19.ožujka 2020.
U Hrvatskoj je do sada zabilježene 104 oboljele osobe sa COVID-19 bolesti. Oboljeli su registrirani u sljedećim županijama: Grad Zagreb, Primorsko goranska, Osječko baranjska, Istarska, Sisačko moslavačka, Varaždinska, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Zadarska, Karlovačka, Šibensko kninska, Dubrovačka te Splitsko dalmatinska. Većina potvrđenih slučajeva zarazila se  inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija, Švicarska, Francuska, Rumunjska, Španjolska, ), a ostalih  su njihovi bliski i uglavnom obiteljski kontakti. Pet oboljelih se oporavilo.

18.ožujka 2020.
Hrvatskoj je danas evidentirano 12 novih bolesnika od kojih je četvero na istarskom području.Ukupno je zaraženih 81. Napravljeno je 1205 testiranja. Evidentiran je i prvi smrtni slučaj u Istri. Riječ je o starijem muškarcu koji je bio u samoizolaciji .Prema raspoloživim informacijama preminuli nije imao značajne simptome zaraze koronavirusom te još uvijek nije izvjesno je li preminuo od koronavirusa.

Kako je već poznato u ljekarnama i na drugim mjestima gdje su se inače prodavale zaštitne maske nestašica je već neko vrijeme. No zahvaljujući angažmanu malih domaćih proizvođača na tržištu se mogu naći domaće maske i to one s prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićiam. maske su dostupne za narudžbi. Na stranici MADE-in-CROATIA za narudžbu su dostupne hrvatske zaštitne maskes prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama ili bijele


17.ožujka 2020.
Broj oboljelih od koronavirusa porastao je na 69. zaraženih 13 je novih slučajeva. Među novo zaraženima je i 6 liječnika, ukupno je koronavirusom zaraženo sedam liječnika - tri u KB Dubrava, tri u KBC-u Zagreb i jedna liječnica u Klinici za psihijatriju Vrapče. Dobra vijest je da je 5 osoba izliječeno.
Premijer Andrej Plenković najavio je kako će sa sjednice Vlade u utorak poslati u hitnu saborsku
proceduru paket od dvadesetak izmjena zakona kako bi nizom mjera minimalizirala negativne posljedice epidemije koronavirusa.

16.ožujka 2020

Imamo sedam novih slučajeva, ukupno je 56 zaraženih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH. Od sedam novih jedan je iz Rijeke, jedan iz Karlovca, pet iz Zagreba. Među njima je i liječnik s Rebra. Moram pohvaliti ravnateljstvo KBC-a Zagreb koji je vrlo brzo napravio izvid te su odmah utvrdili s kime je bio u kontaktu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Pod nadzorom u samoizolaciji je 8464 obrađujemo 835 testova, 15 nalaza još čekamo kazao je Beroš
Ulazimo u treću fazu, Nacionalni stožer civilne zaštite pomno promišlja sve mjere koje donosi. Pratimo situaciju u cijeloj Hrvatskoj. Imamo najširu sliku, a hvala i građanima koji se pridržavaju mjera. Uvažavamo sve sugestije i prijedloge, ali napominjeno da s nacionalnog aspekta poduzimamo sve što je u skladu sa znanstvenim evaluacijama i što se radi u svijetu. Molimo sve da se ne istrčavaju i ne
poduzimaju ishitrene poteze. U ovom trenutku struka vodi glavnu riječ, rekao Beroš.

 

15.ožujka 2020.
U Hrvatskoj je zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupni broj zaraženih
porastao na 49, imamo 745 nalaza u tijeku, 15 je još u izradi objavljeno je jutros na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH. Pet ih je iz Osijeka, radi se o članovima obitelji već oboljelih. Dva slučaja zaraze evidentirana su u Zagrebu.
Virus je ušao u zdravstveni sustav. Kod dvojice liječnika iz Kliničke bolnice Dubrava potvrđen je koronavirus . Iz bolnice Dubrava pacijenti se evakuiraju druge zdravstvene ustanove, a Dubrava postaje respiratorni centar za koronavirus za najteže bolesnike.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao i da je zadnjih 24 sata izvršena kontrola za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije, od kojih je 18 prijavljeno sanitarnoj inspekciji te će biti sankcionirani.

14.ožujka 2020.
Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu stigla je potvrda o još 5 osobe zaražene koronavirusom, ukupno je sada 38 zaraženih,priopćeno je jutros na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite. Novozaraženi su bliski kontakti već zaraženih.Radi se o dva slučaja u Osijeku, koji su kontakti osobe koja je već otprije poznata u Zagrebu, jedan slučaj u Sisku, osoba koja se vratila iz Španjolske te jedan slučaj u Varaždinu i jedan u Zagrebu, koji su također putnici, jedna se osoba vratila iz Amerike preko više mjesta u Europi, a druga se osoba vratila iz Španjolske, rekao je Capak.
Capak je rekao da je i drugi od dvojice blizanaca koji su bili zaraženi. U razmaku od 48 sati test je negativan i on će danas ići kući, dakle, imamo dvoje potpuno ozdravljenih, rekao je..

 8 oboljelih osoba je u Primorsko goranskoj, 11  u Gradu Zagrebu, 5 u Varaždinskoj, 6 u Istarskoj, 2 u Sisačko –moslavačkoj, 2 u Zagrebačkoj županiji i 2 u Osijeku. Od ukupno 37 oboljelih 21 građana se zarazilo u inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija), a ostali su njihovi bliski i uglavnom obiteljski kontakti.

13.ožujka 2020.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu stigla je potvrda o još 4 zaražene osobe zaražene koronavirusom, ukupno je sada 31 zaražena osoba. Dvoje zaraženih je hosppitalizirano u OP Pula, jedna osoba evidentirana je U Sisku a jedna u Zagrebu.


12.ožujka 2020
U Hrvatskoj su potvrđena 24 slučaja zaraženih koronavirusom. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je prvi zaraženi bolesnik otpušten iz Klinike za infektivne bolesti.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rečeno je da je zabilježeno pet novih
slučajeva zaraze u odnosu na jučer. 
Nacionalni stožer civilne zaštite sastao se s premijerom u Vladi i odlučio uvesti nove mjere, od sutra se u
Istri zatvaraju škole i neće biti nastave. Stožer bi danas trebao razmotriti prijedlog i da se u zemlji zabrane sva okupljanja više od sto ljudi.

11.ožujka 2020.
Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u Zagrebu. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa sajma u Muenchena. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 16 oboljelih osoba, priopćio je Stožer civilne zaštite RH.

U svijetu je zabilježeno 119 000 zaraženih koronavirusom. Umrlih od posljedica bolesti je 4.299. U
zemlji u kojoj je sve počelo - Kini - broj novooboljelih svakodnevno pada.

10.ožujka 2020.
U Hrvatskoj je s 10.ožujkom registrirano ukupno 15 osoba zaraženih koronavirusom. Očekuju se rezultati testa za potencijalnog 16 oboljelog koji pokazuje znakove infekcije. 
15.zaražena osoba je mlađi muškoj osobi koja je došla sa skijanja iz Austrije. 
Mlađi Istranin, koji je
14. zaražena osoba, radio je na sjeveru Italije, s 13.zaraženim zaraženim 41-godišnjakom iz Labina. Obojica su u izolaciji u pulskoj bolnici. Zbog blizine Italije, Stožer civilne zaštite Istarske župnije do 14.-og travnja suspendirao je sve javne, kulturne i sportske događaje u Istri. Tražili
su i zatvaranje škola, vrtića i fakulteta.
Zbog sumnje na koronavirus u utorak je bio zatvoren hitni odjel KB Dubrava, danas se otvara. Kako se
doznaje liječnica obiteljske medicine iz Sesveta, bolesnog je muškarca uputila u bolnicu u KB Dubrava. On prilikom dolaska nije rekao da je možda zaražen koronavirusom. U čekaonici je bio oko 2 sata i tom prilikom kašljao. Tek po ulasku u ordinaciju rekao je kako je možda riječ o koronavirusu. Uslijedila je reakcija
osoblja. Muškarac sa simptomima prevezen je na Kliniku Fran Mihaljević gdje je ustanovljeno da ipak nije zaražen koronavirusom.

09.ožujka 2020.
U Hrvatskoj je otkriven još jedan slučaj zaraze koronavirusom čime se broj popeo na 13 zaraženih. Zaražena osoba je iz Pule. Osoba se 8.3. javila epidemiologu, a dan kasnije razvila je simptome. Testiran
je, nažalost, pozitivan i smješten je u izolaciji i u relativno dobrom je stanju. Nema znakova teže bolesti.
Još jedna osoba povezana sa trinaestozaraženom osobom koronavirusom, ima simptome.

07.ožujka 2020.
Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno 12 oboljelih osoba, priopćio je Stožer
civilne zaštite RH. Novooboljela osoba bliski je kontakt drugog bolesnika u Varaždinu.

06.ožujka 2020.
Prema najnovijim informacijama u Hrvatskoj je potvrđena još jedna osoba zaražena koronavirusmom
čime
se broj popeo na 11 osoba.Radi se o bliskom obiteljskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu.
Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je proglasio opasnost od epidemije koronavirusom. Testirano je 280 uzoraka, a nalazi se čekaju za još sedam osoba. 

04.ožujka 2020.
Prema najnovijim informacijama u Hrvatskoj je potvrđena još jedna osoba zaražena koronavirusmom
čime
se broj popeo na 10 osoba.Radi se o vozaču koji se 29. veljače vratio iz Italije. Podvrgnut je
samoizolaciji, razvio je vrlo blage simptome,  testiran je i pozitivan je.
U tijeku je
266 testiranja, 9 nije gotovo, u izradi su, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će
biti novih pozitivnih, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Svih 10 pacijenata je dobro, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Dodala je kako većina oboljelih nema simptome. Dvoje bolesnika u Rijeci i dalje imaju temperaturu, pod povećanim su nadzorom, a svi ostali su s blagim oblikom bolesti. U Klinici je, rekla je, održan sastanak s Društvom za infektivne bolesti, šefovima svih infektoloških klinika u RH. Raspravljali su
o problemima struke, donijeli niz internih smjernica, bit će kontinuirano u većem kontaktu i svaku od
kliničkih stvari raspraviti, pomoći maksimalno jedni drugima.

03.ožujka 2020.
Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba
novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno devet oboljelih osoba. Riječ je o vozaču iz Varaždina koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije, priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.02.ožujka 2020.

Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih, a riječ je o osobi koja je bliska zaraženoj osobi iz Rijeke, priopćio je jutros Stožer civilne zaštite.


01.ožujka 2020.
U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđen je još jedan slučaj zaraze koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno
sedmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke.

29. veljače 2020.
Šesta zarana osoba je bliska osobi prethodno oboljele osobe u Rijeci, odnosno trećeoboljelog u Hrvatskoj.
 Nova zaražena osoba ima blage simptome i osjeća se dobro. Ostalo dvoje bolesnika u Rijeci također su dobro, s minimalno povišenom temperaturom i bez progresije simptoma, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti  "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

U izolaciji je osam oboljelih, šest oboljelih i dvije koje čekaju nalaz. Nalazi će biti gotovi oko ponoći, a rezultati će se objaviti sutra, dodala je Markotić. Stožer je izdao nove preporuke građanima. Preporučuju da se za vrijeme trajanja epidemije ne rukuju te da nakon korištenja bankomata i POS uređaja obvezno operu ruke.

28. veljače 2020.
Registrirana je peta zaražena osoba potvrdio je to Stožer civilne zaštite. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao
je kako se radi o bliskim osobama dosad zaraženih u Zagrebu i u Rijeci.
 Tako je ukupan broj do sada zaraženih u našoj zemlji - 5 osoba.

Osoba srednje životne dobi hospitalizirana je u KBC-u Rijeka, a osoba mlađe dobi u bolnici "Fran Mihaljević
u Zagrebu.
- Svi slučajevi u Zagrebu su vezani uz prvog zaraženog, a drugi slučaj u Rijeci je vezan uz prvog

zaraženog u Rijeci i svi su već bili pod nadzorom, kazao je ministar Vili Beroš.

- Blago pozitivan nalaz, osoba više nema simptome i sve je s te strane u redu. Drugi pozitivan je također kućni kontakt od bolesnika u Rijeci, i jedno i drugo se osjećaju dobro i nema nikakvih problema oko toga zasad. Što ostavlja dojam je da su to više manje kućne infekcije, što nas navodi na promišljanje da možda ipak treba malo neki bliži kontakt i češći kontakt unutar obitelji ili zajednice, da bi se onda infekcija lakše prenijela, rekla je Alemka Markotić.

Situacija s koronavirusom je epidemiološki vrlo dobra jer su nove oboljele osobe bile u karanteni i nisu bile
u kontaktu s drugim osobama. To je potvrda da su naše mjere efikasne i da ih trebamo provoditi dalje,
rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Dosad je testirana 151 osoba, 9 je u obradi. U izolaciji je 68 osoba. Hotel Tomislavov dom na Sljemenu i
apartmani Snježna kraljica - odlukom Stožera civilne zaštite, postali su karantena. U Stožeru do daljnjega
neće otkrivati gdje su ostali prostori koji će se upotrebljavati kao karantene.

tri osobe zaražene
Treći
zaraženi je muškarac koji radi u Parmi, u Italiji. Smješten je u riječkom KBC-u, a prema
postojećim informacijama bolest je blagog tipa. U izolaciji će biti do ozdravljenja. 25. veljače 2020.
Prvi zaraženi muškarac zaposlen je u tvrtki Ericsson Nikola Tesla i u petak je bio na poslu. S djevojkom je bio na nogometnoj utakmici u Milanu, djevojka nema simptome koronavirusa.
Koronavirus potvrđen je i kod brata prvog zaraženom mladića.
Drugi slučaj zaraze potvrdio je ministar
zdravstva Vili Beroš. Drugi zaraženi mladić zaposlenik je HEP-a s radnim mjestom na lokaciji sjedišta te
tvrtke u Zagrebu.

U Rijeci je na koronavirus testirana još jedna osoba, a pretpostavlja se da je riječ o kćeri oboljelog. Jedan je nalaz graničan, pa će uzeti novi uzorak za potvrdu. Ostali ukućani s kojima je pacijent bio u kontaktu bit će stavljeni pod epidemiološki nadzor.

HRT/ HIC.hr
foto:APimagesVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre