HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-regija


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri21.ožujka 2020.
KORONAVIRUS U REGIJI
I dalje najteže stanje je u Italiji, 53 578 je oboljelih , 6 557 novozaraženih

koronavirus,liječnici

U našem okruženju i dalje je najteže stanje u Italiji. U toj zemlji od koronavirusa oboljelo je 53 578 ,
6 557 novozaraženih.
Stanje 21. ožujka 2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 271 364

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 11 252

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK  – izvor ECDC): 121 061

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 5 925

Broj oboljelih u Hrvatskoj:  206

Broj umrlih u Hrvatskoj: 1


Više informacija u Hrvatskoj potražite OVDJE


SLOVENIJA
Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji je 383, što je za 42 osobe više nego u petak u 14 sati, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva. Do sada je obavljeno 12162 testova, najveći broj zaraženih je na području središnjeg dijelu zemlje i u Ljubljani. Do sada je od posljedica koronavirusa umrla jedna osoba,
Preminula je jedna osoba , stariji muškarac iz doma umirovljenika Metlika koji je preminuo 13. ožujka, više je oboljelih na intenzivnim odjelima u Ljubljani i Mariboru, od kojih su neki na respiratorima i u kritičnom stanju.

Vlada je objavila da će u ponedjeljak predložiti tzv. krovni zakon o mjerama za trajanja epidemije koji među ostalim predviđa stimulativne dodatke na plaće službama koji će za vrijeme epidemije biti najizloženije dodatnom radu.

Prvi slučaj zaraze u Sloveniji zabilježen je 5.ožujka . Evidentirane su dvije zaražene osobe, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar zdravstva Aleš Šabeder.
Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u Veneciju. Javio se svom liječniku koji ga je uputio na infektivnu kliniku u Ljubljani, gdje je zadržan u izolaciji,piše N1."Moramo se upitati gdje se kretao i kako je putovao", rekao je na konferenciji za medije slovenski ministar zdravstva Aleš Šabader.
BiH
Prema informacijama od 21.ožujka BiH ima 93 zaražene osobe, 4 novozaraženih. Evidentiran je i
prvi smtni slučaj. U bihačkoj bolnici umrla je starija žena - kronični bolesnik, za koju je danas potvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus.

Iz Granične policije BiH podsjećaju da je, sukladno odluci Vijeća ministara BiH, zabranjen ulazak stranim državljanima u BiH, a državljanima BiH koji dolaze iz inozemstva, prilikom prelaska državne granice, sanitarni inspektori izdaje rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Republika Srbija i Crna Gora uvele su potpunu blokadu prijelaza za putnički promet. Također, prilikom izlaska iz BiH, prema raspoloživim saznanjima, Republika Srbija ne dopušta ni svojim državljanima ulazak u Republiku Srbiju. Granični prijelaz za robni promet prema Crnoj Gori otvoren je na MGP Klobuk, dok su za robni promet prema Srbiji otvoreni MGP Vardište, MGP Karakaj i MGP Rača. Granica s Republikom Hrvatskom otvorena je samo za tranzitiranje državljana BiH i za robni promet na graničnim prijelazima MGP Šamac, MGP Gradiška i MGP Bijača.
SRBIJA
U srbiji je 21. ožujka do 18 sati registrirana 171 zaražena osoba, 36 je novozaraženih .

Vlada Srbije je donijela nove mjere protiv širenja zaraze COVID-19. Pored nekih koje su najavljivane, uvode se i nove, a neke se dodatno pooštravaju, poput zabrane okupljanja grupa većih od pet osoba.
U Beogradu se 21.ožujka u 20 sati potpuno obustavlja gradski prijevoz. Gradski prijevoz autobusima obustavljen je i u drugim dijelovima Srbije. Za one koji moraju raditi i ne mogu ostati doma Vlada će osigurati prijevoz. Ograničava se i kretanje ljudi, zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim
površinama namenjenim za rekreaciju i sport. Okupljanje u javnom prostoru ograničava se na 5 osoba.
Obustavljen je rad restorana, kafića, terasa a dozvoljen je rad s dostavom hrane.
CRNA GORA

U Crnoj Gori ukupno je 16 zaraženih koronavirusom , pod nadzorom ih je 5.156 osoba.

Crnogorska vlada je donijela odluku o zatvaranju granica za strance i obveznu samoizolaciju za putnike iz inozemstva. Zatvoreni su ugostiteljski objekti, dječje igraonice i teretane i sportski centri. Također, ograničen je broj kupaca koji se mogu istovremeno naći u velikim trgovinskim centrima na 50 i na tržnicama na maksimalno 100.
Jedna od mjera koja je objavljena je i privremena zabrana stranim državljanima da uđu u Crnu Goru bez obzira odkuda dolaze, osim stranaca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori i stranaca koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba. Izdana je i mjera obvezne samoizolacija od 14 dana za sve crnogorske građane koji dolaze iz inozemstva. Zatvoreni su obrazovane ustanova i zabranjena sva javna okupljanja.Svi zaposleni pozvani su da, ako to mogu, posao rade od kuće, dok je poslodavcima naređeno da roditeljima koji imaju djecu mlađu od 11 godina daju plaćeni dopust.
Istovremeno u Crnoj Gori je preko medija i dru štvenih mreža počela kampanja pod naslovom “Sjedi doma”, u kojoj poznate osobe pozivaju građane u Crnoj Gori da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuće.
SJEVERNA MAKDONIJA
U Sjevernoj Makedoniji s dašnjim danom jezabilježeno 85 zaraženih , 9 je novooboljeihMAĐARSKA
Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje sa zaštitnim mjerama protiv koronavirusa, objavio je u srijedu predstojnik premijeraova ureda Gergely Gulyas, prenosi agencija MTI. U Mađarskoj je dosad 13 zaraženih.ITALIJA
I dalje je najteže stanje u Italiji. U toj zemlji registrirano je 53 578 zaraženih, 6 557 novozaraženih, umrlih je 4825 , samo danas ih je preminulo 793


Zbog širenja zaraze cijela Italije je postaje crvena zona (karanten), ograničeno kretanje, zabrana javnih okupljanja, škole zatvorene. Talijani će smjeti samo na posao. Moći će se još kretati zbog zdravstvenih razloga ili hitnog slučaja. Moći će se još kretati zbog zdravstvenih razloga ili hitnog slučaja.Sve škole i sveučilišta su zatvoreni do 3. travnja, a prekinuti su i svi sportski događaji, uključujući i nogometno prvenstvo. Naređeno je zatvaranje svih kina, kazališta, teretana, disko klubova i pubova. Otkazuju se i vjenčanja te sprovodi, kruzerima je u većini luka  zabranjeno pristajanje u većini luka.

Zbog karantene izbile su pobune u zatvorima. Premijer Giuseppe Conte dramatično poručio: Ovo je naš najmračniji sat, ali izvući ćemo se! 

Stanje se mijenja gotovo iz sata u sat , Italija je sada po broju oboljenja od koronavirusa i smrti na drugom mjestu u svijetu odmah iza Kine u kojoj je obioljelo 81008 osoba a umrlo 3255 osoba.
VATIKAN
 Prvi slučaj pacijenta pozitivnog na koronavirus utvrđen je u bolnici u Vatikanu, koja je u petak objavila da se privremeno zatvara radi dezinfekcije, ali da hitna služba ostaje otvorena. 
HRVATSKA
Stanje zaraze u Hrvatskoj


Zemlje susjedstva poduzimaju mjere zaštite u slučaju pojave koronavirusa

Hrvatska donijele nove mjera zaštite od koronavirusahrt /HIC.hr
foto
: