HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri31.ožujka 2020.
KORONAVIRUS U SVIJETU
U Italiji prglašen dan žalosti

koronavirus,liječnici

Broj oboljelih najbrže raste u SAD-u, a preminulih u Španjolskoj. Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će stroge mjere u Italiji uskoro dovesti do stabilizacije, ali crni brojevi i dalje rastu. Danas je proglašen je dan žalosti. Broj zaraženih koronavirusom prešao je 100 000 a umrlih 11.500.


Prema podacima Svjetska zdravstvene organizacije s 29.ožujkom u 183 zemalja i teritorija od početka epidemije dijagnosticirano je 634 813 oboljelih od bolesti COVID-19. Od tog broja najmanje je njih 130.600 do danas izliječeno, 29 891 preminulo

Broj dijagnosticiranih ne odražava potpunu stvarnost jer velik broj zemalja testira samo slučajeve
zaprimljene u bolnici. Prema podacima koje je agencija prikupila do subote u 20 sati, od petka u isto vrijeme potvrđeno je 3.417 novih smrti te 68.734 novozaraženih u svijetu, podaci su to koje je objavio Franc presse u subotu navećer.


Sjedinjene Države, koje su postale najveće žarište koronavirusa na svijetu, sve teže se nose sa širenjem epidemije. Broj zaraženih premašio je 149 000. Samo jučer evidentirano je skoro 20 000 novih slučajeva, dok se broj umrlih udvostručio u dva dana i porastao na više od 2000. Iako se virus proširio diljem SAD-a, najteže je u New Yorku i KalifornijSvjetska zdravstvena organizacija - Coronavirus


KRONIČNO NEDOSTAJE ZAŠTITNE OPREME’

Govoreći na konferenciji za novinare u Ženevi, Tedros Ghebreyesus je pozvao da se ne koriste lijekovi za koje nije dokazano da su učinkoviti protiv Covida-19.

“Kronični globalni nedostatak zaštitne opreme sada je jedna od najhitnijih prjetnji našoj kolektivnoj sposobnosti da spašavamo živote”, kazao je Tedros. “Zdravstveni radnici u zemljamam s niskih i srednjim prihodima zaslužuju istu zaštitu kao oni u najbogatijim zemljama”, dodao je.

Ne navodeći pojedinosti, zahvalio je “različitim nacionalnim organizacijama” koje su osigurale važne obavještajne podatke nakon kibernetičkog napada na WHO i njega osobno. “Krize poput ove iznose na površinu najbolje i najgore u čovječanstvu”, rekao je.Svjetska zdravstvena organizacija-COVID 19

Više informacija potražite OVDJE
EUROPA

Italija

Danas je dan žerlosti u Italiji, diljem zemlje zastave su na pola koplja. U počast svim žrtvama koronavirusa. A i njih je danas mnogo, iako dolaze i dobre vijesti.
Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će stroge mjere u Italiji uskoro dovesti do stabilizacije, ali crni brojevi i dalje rastu. Proglašen je dan žalosti. Broj zaraženih koronavirusom prešao je 100 000, a umrlih 11.500. (31.ožujka 2020)

Broj novozaraženih, barem tako tvrde talijanski mediji, i danas je manji nego prijašnjih dana. U Torinu, u centru za psihološku pomoć, na tisuće poziva dnevno.

Bolnice su prepune, posebno na sjeveru zemlje. Nestašica je i medicinske opreme, posebice respiratora, zaštitnih odjela, maski, rukavica. Iz Rima u pokrajinu Veneto stiže pomoć. Riječ je o 240.000 zaštitnih maski. Stah i panika se šire, ljudi su navalili na trgovine. Stroge policijske kontrole na svakom su koraku. Nad Sicilijom helikopteri provjeravaju krše li se mjere ograničenog kretanja.Španjolska

U Španjolskoj je više od 87 000 zaraženih. Većina njih starije je dobi pa  ne čudi što vlada prazni domove umirovljenika i posebno ih dezinficira(podatak 31.ožujka 2020).
- Od 260 domova umirovljenika u Barceloni u njih čak 150 zabilježena je prisutnost koronavirusa. Moramo biti brzi i sve te domove privremeno zatvoriti kako bi se dezinficirali, naglasila je gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

Broj preminulih najbrže raste u Španjolskoj, ta zemlja druga iza Italije po broju preminulih i četvrta po broju zaraženih u svijetu. Protekli vikend je bio najtragičniji, 28.ožujka u samo jednom danu preminulo je 838 čime je broj povećan na 6.528 preminulih


Francuska

Francuska je prešla onu psihološku granicu od 3000 preminulih. Sada samo preostaje borba da taj broj bude što manji u budućnosti.(podatak od 31.ožujka)

- Ne zaboravimo, gotovo 8 tisuća osoba je ozdravilo samo u ovom mjesecu, rekao je ravnatelj Francuske zdravstvene agencije Jerome Salomon.

No isto tako postoji i druga strana medalje. Gotovo 6 tisuća osoba u kritičnom je stanju.

Prema podacima od 29.ožujka u toj zemlji je zaraženo 40.174, preminulo 2.606 osoba.Prema podacima Francuske agencije za javno zdravstvo, broj novozaraženih je 2.599, što je značajan pad u odnosu na prethodni dan kada je zabilježen rekordan broj od 4.611 slučajeva oboljenja COVID-19 u 24 sata. Sada ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Francuskoj iznosi 40.174.


Velika Britanija

I u Britaniji dramatično. Broj zaraženih nezaustavljivo raste, a medicinski kapaciteti nedovoljni.
Zdravstvene su službe odlučile - londonska opća bolnica Nithingale postaje referentni centar za borbu protiv virusa.

U toj zelji evidentirano je 19.522 zaraženih koronavirusom, broj umrlih je 1 228 .
Merđu zaraženima je princ Charls i premijer Boris Johnson (29.ožujak 2020.)TURSKA

u Turskoj je 9217 zaraženih od čega 1815 novozaraženih u posljednja 24 sata, 131 ih je preminulo
( 29.ožujka 2020.)KINA

Širenje virusa koronavirusa na teritoriji Kine je znatno smanjen. Prema podacima “Broj potvrđenih slučajeva infekcije manji je od 3.000. Širenje epidemije na teritoriji Kine suštinski je zaustavljeno”, rekao je Mi Fang novinarima (croatian.cri.cn).

On je dodao da su u Kini registrovana 693 novih infekcija što znači da postoji mogućnost nove runde zaraze i da je mogućnost prilično velika, objavljeno je na sajtu lista “Star”.

Prema posljednjim podacima, u Kini je od početka pandemije bilo registrovano 81.439 slučajeva infekcije koronom, od kojih su 75.448 osobe ozdravile, a 3.300 su umrle. (podatak 29.ožujka 2020)
SAD


U SAD-u vrijedi poseban režim života. Čini se da je predsjednik Trump najveću pozornost posvetio preventivi.

- Testirali smo više od milijun ljudi. Nijedna zemlja na svijetu nije to učinila, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Unatoč svemu koronavirus je u Sjedinjenim Državama odnio gotovo 4 000 života, a broj oboljelih - ako se zaraza nastavi širiti ovom brzinom uskoro će dosegnuti 170 000 (podatak od 31.ožujka 2020.)

Broj oboljelih najbrže raste u SAD-u , 139 000 zaraženih i više od 2400 umrlih. New York je najviše pogođen, više od 1000 umrlih, nedostaje zaštitne opreme, zaštitnih sredstava, liječnici su na izmaku snaga, bore se za živote oboljelih.(podatak od 30.ožujka). 


Na japanskom kruzeru koronavirusom zaražena 61 osoba

Zaraza koronavbirusom se širi, WHO proglasio izvanerdno stanje

Sve više zaraženih u Kini, virus stigao SAD, australiju i Europu


hrt /HIC.hr
foto: