HIC kugluice za bor
vijesti-regija


zlanici-srebrnjaci


05.studeni 2020.
OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE
Kosovski predsjednik Hashim Thaci nakon što je podnio ostavku uhićen

Hasim Thaci

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci nakon što je u četvrtak ujutro dao ostavku i najavio dobrovoljan odlazak u Haag zbog potvrđene optužnice Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, uhićen
je i nalazi se u pritvoru Specijalnog suda za Kosovo u Haagu.  

Protiv njega i još trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, potvrđena je optužnica od 10 točaka u kojoj se navodi da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata za neovisnost Kosova protiv srpskih snaga Slobodana Miloševića. U optužnicu su uključena ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.Posnio ostavku

Kosovski predsjednik Hashim Thaci
danas je podnio ostavku na dužnost predsjednika Kosova izvijestivši istodobno da je protiv njega potvrđena optužnica Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine i najavivši dobrovoljan odlazak u Haag, objavili su kosovski mediji.


U srpnju je Hashim Thaci, koji je i bivši visoki dužnosnik Oslobodilačke vojske Kosova, u Haagu razgovarao s tužiteljima Suda o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti tijekom sukoba na Kosovu 1998-99.

Tužitelji smatraju da je Thaci odgovoran za blizu 100 ubojstava civila tijekom rata. Thaci je pak zanijekao optužbe koje mu se pripisuju.

Ranije jutros i i vođa Demokratske partije Kosova (ODK) i bivši predsjedatelj kosovskog parlamenta Kadri Veseli priopćio je da je protiv njega potvrđena haška optužnica te da bez prisile otići u Haag.

Thaci i Veseli, te skupina "I drugi, zajedno su na optužnici od 10 točaka koja je Specijaliziranim vijećima predana na razmatranje još 24. veljače ove godine, podsjećaju kosovski mediji, navodeći da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

U obavijesti o optužnici, koju je Tužiteljstvo objavilo i prije potvrđivanja optužnice, navodi se da Thaci, Veseli i drugi optuženi, snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava.

Žrtve zločina iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, te politički protivnici, navodi portal Kossev.

Tužiteljstvo je Veselija i Thacija optužilo i za opstruiranje suda.

Nakon Veselija i Thacija, ovo je peta ukupno potvrđena optužnica Specijalnog tužiteljstva. Prethodno je potvrđena optužnica Salihu Mustafi, za mučenje najmanje šest i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri točke optužnice.


hrvatski šah, komplet

U srijedu je Prištini uhićen još jedan bivši predsjedatelj kosovske skupštine i nekadašnji glasnogovornik OVK Jakup Krasniqi i protiv njega je potvrđena optužnica, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Optužnica je potvrđena i protiv šefa parlamentarne skupine stranke Samoodređenje Rexepa Selimija, ali ni detalji te optužnice nisu poznati, a kosovski mediji navode da je on jutros otputovao u Den Haag.

Na optužnice Tužiteljstva u pritvoru u Haagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsjednik i potpredsjednik Udruge ratnih veterana OVK, ali se oni ne terete za ratne zločine, već za kaznena djela protiv pravde zbog "curenja" povjerljivih informacija iz Tužiteljstva.

Dužnost predsjednik Kosova će, poslije Thacijeve ostavke, preuzeti predsjedateljica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, do izbora novog predsjednika.hrt.hr / HIC.hr
foto:

 
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre