HIC kugluice za bor
vijsti-gospodarstvopoklon paketi

pokon paketi
23.studeni 2019.
POSTALI VEČINSKI VLASNICI

Kraš dogovorio prodaju dionica mesnoj industriji Pivac

Kraš
Nakon jutros održane skupštine Kraš-ESOP, na kojoj su dane upute upravi društva kako pregovarati s potencijalnim kupcima dionica Kraša u njihovu vlasništvu - postignut je dogovor o prodaji dionica s Mesnom industrijom Braća Pivac.

Oni su na taj način stekli kontrolni paket Kraš d.d. Tako je stvorena najveća prehrambena tvrtka u Hrvatskoj s gotovo 5000 zaposlenih.

Ivica Pivac izjavio je kako se želi zahvaliti radnicima Kraša odnosno radnicima ESOP-a, koji su u Pivcima prepoznali strateškog partnera.

- Mislim da nisu pogriješili. Pivac će poštivati sva prava iz ugovora koja su međusobno potpisali ESOP i Kraš. Nadamo se da ćemo sve napraviti da Kraš bude još bolji nego što je sada. To možemo garantirati iz onoga što smo dosad radili u našoj branši, ističe Ivica Pivac. 

Kazao je da je ovo finalizacija nečega što se pregovara već jako dugo. Napominje da su događanja u protekla dva mjeseca ubrzala razmišljanja radnika Kraša. Izjavio je i da Kraš ima jako puno sposobnih
ljudi.

- Nismo u poziciji da kažemo da ćemo nešto puno mijenjati. Smatram da Kraš posjeduje i radničke i materijalne kapacitete da se sam podigne na višu stepenicu. Sugestije vlasnika će se morati poštivati a
sve u interesu zaposlenika i dioničara, zaključio je Ivica Pivac. Šaranović: Sinkronizirano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP-a

Srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović, koji je uz Braću Pivac figurirao kao najizgledniji preuzimatelj Kraša, u subotu je ocijenio da su Braća Pivac i ESOP djelovali usklađeno.

- Nas su od početka upozoravali na sinkronizirano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP-a tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve špekulacije, izjavio je Nebojša Šaranović, vlasnik tvrtke Kappa Star Limited sa Cipra. To sinkronizirano djelovanje je, po njegovim riječima, formalno potvrđeno potpisom ugovora.

- Kao što smo više puta rekli, mi smo spremni biti aktivan manjinski dioničar u Krašu čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobiti kompanije i radnika, kazao je Šaranović.


torbe tkanica


Mesna industrija Pivac objavila je priopćenje koje donosimo u cijelosti:

"Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. kao Stjecatelj i Kraš-ESOP d.o.o. kao Prenositelj sklopili su u subotu
23. studenog Ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje predstavljaju 18,44636 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238.070.989,20 kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca. Osim Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i Sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV).
Na taj su način definirane dodatne obveze Mesne industrije Braća Pivac kojima se potvrđuje njihov plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite razine prava zaposlenih te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama. Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a, dok im se na potpisivanju Sporazuma pridružio i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a.


- U Grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati. Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove,
od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti. I naša dosadašnja iskustva s drugim kompanijama koje su danas dio Grupe Pivac, poput PPK karlovačke mesne industrije i Mesne industrije Vajda, pokazuju
da smo u takvim akvizicijama snažno usmjereni na dobrobit radnika te daljnji rast i razvoj kompanije.
Naša je vizija jasna – poštovati dugu tradiciju Kraša i sve što je dosad uspješno ostvareno te na toj ostavštini i novoj snazi koju donosimo, uz profesionalnu upravu i stručnjake, započeti novu eru u kompaniji koja će Kraš dodatno ojačati na korist radnika, dioničara i drugih dionika, a osobito potrošača. Uzbuđeni smo i jako se veselimo razdoblju pred nama, u kojem ćemo u suradnji sa svim dionicima nastaviti graditi uspješan i jak Kraš, osnaživati radnike i njihova prava te poticati domaću proizvodnju i hrvatsko gospodarstvo, izjavio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Pod obvezama Mesne industrije Braća Pivac kao Stjecatelja dionica u Ugovoru i Sporazumu navodi se poštivanje svih prava zaposlenih u Krašu i društvima unutar Kraš grupe koja proizlaze iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma koji reguliraju prava zaposlenika. Definirana je i obveza održavanja broja radnika Kraš grupe i kontinuiteta politike upravljanja usmjerene na razvoj Kraša te zadržavanje kvalitete i tradicije, zabrana gašenja proizvodnje kao i ograničavanje prava prodaje dionica koje drži na dan sklapanja
ugovora te dionica koje stječe na temelju ugovora u razdoblju od deset godina.
Ovim poslovnim događajem Grupa Pivac postaje jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 zaposlenika.


Mesna industrija Braća Pivac jedna je od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj, a njihova tradicija duga 65 godina seže do 1952. godine kad su u Vrgorcu u Dalmatinskoj zagori otac Ante i sin Milenko Pivac otvorili svoj prvi službeni mesarski obrt zasnovan na tradiciji obrade i sušenja mesa. Danas je brend Pivac sinonim
za vrhunske suhomesnate delicije, zasnovane na pažljivo čuvanim receptima prenošenim s generacije na generaciju, s domaćim pršutom, pancetom i kraškim vratom kao najprepoznatljivijim i najznačajnijim proizvodima. Osim na policama velikih trgovačkih lanaca, svoje proizvode nude i kroz više od 270  vlastitih mesnica i maloprodajnih trgovina diljem Hrvatske.


Uz Mesnu industriju Braća Pivac, članice su Grupe Pivac i PPK karlovačka mesna industrija te čakovečka Mesna industrija Vajda. PPK karlovačka mesna industrija d. d. osnovana je 1963. godine, a u sustav Grupe Pivac ušla je 2003. godine, nakon čega je kroz realizaciju velikih investicijskih projekata u tvrtku dosad uloženo više od 350 milijuna kuna. Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec osnovana je 1912. godine, a
dijelom Grupe Pivac postaje 2015. godine nakon čega su uslijedili investicijski projekti tehnološke modernizacije proizvodnih pogona, proširenja kapaciteta i unapređenja infrastrukture vrijedni više od 60 milijuna kuna. U Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca upravo je u tijeku više od 75 milijuna kuna vrijedna investicija Grupe Pivac u izgradnju nove pršutane koja će biti najveća i najmodernija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Spomenute investicije omogućile su stabilno poslovanje i jačanje tržišnih pozicija, kao i nova zapošljavanja te značajna povećanja radničkih prava i pogodnosti u svim članicama Grupe.


S više 2.000 zaposlenika, Grupa Pivac jedna je od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih
industrija u ovom dijelu Europe. U 2018. godini prihod na razini Grupe iznosio je 2,6 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.


hrt/HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre