HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti-gospodarstvo

zlato i srebro, kovanice i medalje


23.srpnja 2020.
PROBLEM SKLADIŠTENJA
Krumpiri rodila a gdje s njima na jesen

krompir


Prema prvim pokazateljima, godina će biti iznadprosječna količinski ali i prema kvaliteti krumpira.No ono s čime se bore međimurski proizvođači krumpira jest uvoz koji narušava cijenu te potražnju za domaćim proizvodom. S obzirom na pad u turizmu, u padu je i tržište na obali pa se s razlogom pitaju što će s krumpirom najesen.


- Berba mladoga krumpira u punom je zamahu i, prema prvim pokazateljima, međimurski "kalamper" bit će iznadprosječne kvalitete, kaže predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić. Dodaje da je krumpira ove godine do 15 posto više.

Hoće li optimalna biti jesen, kad se očekuje vrhunac berbe - tek treba vidjeti, no činjenica je da su povoljni klimatski uvjeti i na vrijeme provedene agrotehničke mjere dali rezultate. Ipak bez kontinuiranih ulaganja teško je opstati na tržištu i biti konkurentan.

Zna to obitelj Dodlek iz Belice koja je 50 godina u ovom poslu. Trenutačno, zajedno s kooperantima, prikupljaju dokumentaciju za gradnju skladišta s rashladnim sustavom.

- Krumpir se čuva se na +4 do +5 stupnjeva, ne koriste se nikakva sredstva za zaprašivanje protiv klijanja i mlada tehnološki zrela roba je i tokom cijele zime i proljeća uvijek iste konzistencije, kaže Marijan Dodlek.

No kriza izazvana koronavirusom nije zaobišla ni međimurske proizvođače. Upola manji broj turista znači i jednako toliko manju potražnju za krumpirom.

- Osjetili smo deficit prodaje. Svaka godina je posebni izazov, naši proizvođači su vrlo pedantni, slušaju struku, drže se tehnologije  proizvodnje, objašnjava direktorica tvrtke AGROL Dijana Lovrenčić. (hrt)Mjere ruralnog razvoja 4.1.1: Izgradnja skladišta za krompir

Projekt Krš u suradnji s konzultantskom tvrtkom MICRO projekt d.o.o. poziva sve poljoprivrednike koji žele razvijati svoje gospodarstvo da pristupe mjeri 4.1.1. bez financijske naknade do trenutka odobrenja.

Rizik za poljoprivrednike ne postoji, a priprema projektne dokumentacije potpuno je besplatna.

Ovaj natječaj je izuzetna prilika da izgradite, rekonstruirate i opremite skladišne kapacitete za krumpir i postignete veće prodajne cijene.

Prijave za besplatno savjetovanje su u tijeku, a prijaviti se možete putem linka OVDJE

NATJEČAJ ZA TIP OPERACIJE 4.1.1. »Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« - ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir

Poljoprivredna gospodarstva sa postojećom proizvodnjom krumpira mogu iskoristiti bespovratna sredstva za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje postojećih ili novih skladišnih kapaciteta za krumpir.

Visina potpore je od 5.000 do 500.000 eura, a za zajedničke projekte maksimalna potpora iznosi 1.000.000 eura.

Intenzitet potpore je 50 % a može se uvećati za dodatnih 20 % ukoliko ulaganje provodi mladi poljoprivrednik ili se ulaganje odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu, te upisani u Registar poreznih obveznika po osnovi poljoprivrede najmanje godinu dana.

Prihvatljivi troškovi su:

Građenje ili rekonstrukcija objekata za skladištenje i/ili dugoročno čuvanje krumpira, uključujući električnu/kanalizacijsku mrežu, gromobransku instalaciju, mreže putova unutar gospodarstva, prostora za čišćenje, sušenje, prostora za sortiranje, kalibriranje, prostora za pakiranje.

Nabavka opreme za prijem krumpira, boks palete, oprema i uređaji za grijanje/hlađenje, oprema i uređaji za zaplinjavanje, oprema i uređaji za provjetravanje, agregati za proizvodnju el. Energije, oprema i strojevi za transport unutar kruga objekta.

Potpune uvjete za prijavu možete i sami detaljno proučiti, ali za Vas to može napraviti specijalizirani tim ljudi koji ovo sve ima u malom prstu. Nećete se trebati brinuti da će Vam negdje promaknuti tekst u zagradama ili nešto što je napisano „sitnim slovima“.

Rok za podnošenje zahtjeva od 24.08.2020. do 23.10.2020. godine.

Izradu dokumentacije povjerite timu tvrtke MICRO projekt d.o.o. koji je u prethodne tri godine uspješno pripremio i proveo više od 130 projekata ruralnog razvoja.
Besplatno savjetovanje možete dobiti na telefon 0913529070 ili na e-mail: info@projektkrs.com. Konzultant Ante Plazonić, ing. mag. agr. (agrobiz.hr)
HRT/ HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre