HIC

24.listopada 2019.
TREBA DONIJETI PLAN ZA 6 TJEDANA
Ministar Krstičević iz Bruxellesa : NATO od Hrvatske traži veće izdvajanje

Damir Krstičević


Hrvatska treba za šest tjedana imati konkretan plan kako povećati izdvajanje za obranu na 2% BDP-a do 2024. godine, izjavio je u Bruxellesu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

- NATO smatra da Hrvatska mora više ulagati u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske. Za šest tjedana je sastanak šefova država ili vlada zemalja članica NATO-a u Londonu i NATO smatra da Hrvatska mora doći s konkretnim planom kako doći do izdvajanja od dva posto, rekao je ministar Krstičević koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a. 

Čelnici država Sjevernoatlantskog saveza obvezali su se na summitu u Walesu 2014. godine da u razdoblju od 10 godina, do 2024. trebaju povećati izdvajanje za obranu na najmanje 2% BDP-a, od čega najmanje 20% za modernizaciju i opremu. Na tome posebno inzistira američki predsjednik Donald Trump od početka svoga mandata.

Hrvatska trenutačno za obranu izdvaja između 1,71 i 1, 75 posto BDP-a. Ministar Krstičević kaže da će poruke NATO-a prenijeti predsjedniku Vlade i predsjednici Republike.

Hrvatska može povećati izdvajanje za obranu nabavom borbenih zrakoplova

Nakon što je propao posao nabave zrakoplova od Izraela, pokrenut je drugi proces koji vodi međuresorno povjerenstvo. Prva faza toga procesa, slanje upita zemljama koje su zainteresirane prodati zrakoplove Hrvatskoj je završena, a druga faza kada će se od određenih država tražiti konkretne ponude trebala bi krenuti uskoro.

- Nadam se da će međuresorno povjerenstvo vrlo skoro krenuti s drugom fazom i tražiti od određenih država konkretne ponude koje će onda za to dobiti rok od nekoliko mjeseci, rekao je Krstičević.

Na upit je li novi američki ministar obrane Mark Esper, s kojim je u četvrtak razgovorao, upoznat s pitanjem nabave borbenih zrakoplova za Hrvatsku vojsku, Krstičević je rekao da Esper upoznat sa svim aktivnostima u odnosima SAD-a i Hrvatske.

Hrvatska i još tri članice NATO-a potpisale sporazum o uspostavi Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije

Ministri obrane Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke potpisali u petak u Bruxellesu Sporazum o razumijevanju za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (Regional Special Operations Component Command - R-SOCC).

Sporazum je potpisan na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a, kaže se u priopćenju Ministarstva obrane RH. Potpisali su ga hrvatski ministar Damir Krstičević, mađarski Tibor Benko, slovenski Karl Erjavec i slovački Peter Gajdoš. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i novi zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana, koji je u svom govoru istaknuo važnost uspostave R-SOCC-a.

Ministar Krstičević je na marginama dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a imao niz bilateralnih susreta. Posjet završava bilateralnim susretom s njemačkom ministricom Annegret Kramp-Karrenbauer.hrt /hic.hr
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre