HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/





zlatnici i srebrnjaci




14.siječnja 2021.
NAKON VIŠE OD 150 000 SKUHANIH OBROKA
Kuhari volonteri otišli iz Petrnje, zamijenila ih državna tvrtka Pleter


kuhari volonteri u Petrinji

Nakon dva tjedna i više od 150.000 skuhanih obroka za potresom pogođene stanovnike Banovine kuhari i ugostitelji volonteri su se povukli s terena.

U Petrinji su u srijedu skuhali posljednji ručak - chilli con carne, a u međuvremenu je kuhanje u potpunosti preuzela državna tvrtka Pleter. Pleter će svaki topli obrok državi naplaćivati 23 kune. Za sada državi ne pada napamet da nešto od tog posla prepusti onima koji su ga dosad radili besplatno, prenosi rtl.hr.

Kuhari volonteri koji su samo par sati nakon razornog potresa stigli u Petrinju - u gradu više nisu potrebni, njihov posao je preuzela državna firma. Za Petrinjce sumnje nema - sve što je od prvog do 15-og dana 500-tinjak kuhara ovdje napravilo herojski je čin.

"Iskreno nisam mogao vjerovati da će toliko biti srce hrvatsko, ti svi ljudi koji su došli, neki su dali puno, neki su dali malo, neki su se došli smrzavati 7-8 sati, neki su bili po čitav dan, spavali su tu, dočekali novu godinu, ima tu svačega. Ima ljudi koji su 10 dana spavali u autu i radili bez problema. Ovo sve skupa je nešto što pokazuje koliko je hrvatsko srce veliko", rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u srijedu nakon što je pala grupna fotografija ugostitelja koji su od 29. prosinca nesebično, svakog dana, davali svoj obol u velikoj kuharskoj akciji. 

Medak je kazao i kkako treba vidjeti gdje će biti nova lokacija kuhinje, jer su je napominje, već tri puta mijenjali.

"Svaki put postojala je opasnost od rušenja nekog objekta u blizini. Mislim da je to super jer će se dugoročno riješiti problem onim ljudima koji su u situaciji da nemaju gdje skuhati obrok, tu mogu i jesti i pokupiti obrok za kasnije“, objasnio je Medak.

Dodao je da se dogovara da bi se organizirale donatorske večere diljem Hrvatske.

"Čim nas otvore, naravno… Ide se na varijantu da bi podigli neki centar na ovoj lokaciji, jer je ovaj kraj poznat po stoki, a i OPG-ovi koji nešto proizvode, da i njihove proizvode pokušamo pokrivati tako da ekonomski pomognemo ovom kraju, da se oporavi što prije", rekao je Medak (dnevnik.hr)



A pogođeni Petrinjci za njih imaju samo riječi pohvale."Oni su spasili stvar jer da njih nije bilo ja ne znam kako bi ljudi preživjeli", kazao je Goran Gračanin iz Petrinje.

"Meni je žao jer su se ljudi stvarno potrudili, dali su si truda i bili su fenomenalni", kazala je Višnja Rakić iz Petrinje. 

A kuhari volonteri kažu ,fenomenalan je osjećaj da su mogli pomoći. S guštom su radili po 10 pa i više sati dnevno.
"U ovakvim teškim situacijama, u ovom vremenu kakvo je, vremenskim okolnostima kakve jesu, što grije čovjeku dušu nego topli obrok? A to nam je bila najveća poanta", poručio je Robert Žmire, kuhar iz Trogira. 

"Odlazimo odavde malo je tužno. Ali eto, nadamo se da će sve dalje biti dobro, da će ljudi dobivati svoju hranu", kazao je Matija Pintać, kuhar iz Zagreba.

Ali već od ponedjeljka se po društvenim mrežama i portalima u Pleterovim jajima traži dlaka. Pa se prigovaralo rižotu, pa je grah bio zagoren, pa je imao premalo mesa. Danas se uspoređivao grah s kobasicama kojeg su spremili volonteri, s državnim krpicama sa zeljem i pohanom piletinom. Sve to pogađa one koji kuhaju za Pleter.

"To su 90 posto krive informacije. Tipa i za onu famoznu sliku rižota koju ne znam od kud je došla. I mi tu isto radimo i nama su nastradale kuće i tu smo od prvog dana" pojasnio je kuhar Saša Gačić.  Obroke kuhara volontera Crveni križ još je danas razvozio i ljudima po selima.

Svi i o hrani i o dostavljačima samo u superlativima.
"Na nivou, ne Europe, nego svijeta. Stvarno se nemamo na što požaliti. Svaki dan netko dođe, nema dana, i to i hrana i odjeća, sve", rekla je Stana Turajlić iz Klinca.

Jedna ekipa na terenu je od sedam ujutro do večeri, kažu nema gdje nisu hranu nosili u krugu od 60 kilometara od Petrinje. Bili topli obroci od volontera ili od Pletera, za njih se ništa ne bi trebalo promijeniti.

"Sva hrana dolazi na centralni stožer u Petrinji, tamo je dobivamo, stavlja nam se u kombije i mi idemo na punktove koje je gdje raspoređen taj dan. Tako da ništa se nije mijenjalo, imamo za sutra već iste lokacije koje smo imali danas, znači promjena nema zasad", rekao je Kristijan Omašić iz Hrvatski crvenog križa.

No, promjena bi zato trebalo biti u raspodjeli daljnjeg posla oko kuhanja.

Rekao je to sam predsjednik Republike, nazdravljajući s odlazećim kuharima u Petrinji, i govoreći dosta oštro o Pleteru, iako firmu vodi njegov savjetnik Marijan Mareković.




hrvatski šah, komplet


Komentar predsjednika Zorana Milanovića

U srijedu je predsjednik RH Zoran Milanović obišao Petrinju. Najprije posjetio kuhare volontere i vatrogasce te s njima kratko porazgovarao."Hvala vam na krvavom trudu", rekao je vrijednim volonterima nakon što je s njima nazdravio rakijom. U razgovoru s kuharima volonterima koji odlaze iz Petrinje nakon što je pripremu hrane preuzela tvrtka Pleter, Milanović je poručio kako mu se čini da su na terenu trebali ostati i jedni i drugi.
Obišao je i  gradilište za kontejnersko naselje u petrinjskoj ulici Sajmište, gdje je razgovarao s vojnicima.

Komentirao je dolazak Pletera u Petrinju. "Pleter je zaštićen kao lički medvjed, tako da 90 posto svog posla radi s državom, rade i na tržištu, i ja bih u ovoj situaciji bio sretniji da taj posao rade sisački i petrinjski ugostitelji, koji ionako ne mogu raditi zbog korone, i koji bi s tih 20, 30 kuna za obrok, mogli platiti svoje radnike, konobare i kuhare koji već tjednima ne rade", rekao je.

"Mi to nismo ni u jednom trenutku isključili. I ja sam to rekao već u nekoliko navrata", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.               

Iako ih ima, a mnogi i pomažu od prvog dana, zainteresirane petrinjske ugostitelje još nitko nije pitao.
U ovom restoranu, kaže njegov vlasnik, dnevno mogu skuhati i više od tisuću obroka.

"Svakako se petrinjski ugostitelji trebaju uključiti u to, na kraju krajeva mi ostajemo ovdje. To je naš grad, naši ljudi i njima treba pomoći i pružiti im topli obrok. Mi trebamo raditi, tu smo da radimo ono što znamo", kaže vlasnik ugostiteljskog objekta Tomislav Polanšek. Raditi, dakle, žele mnogi, a otići malo tko. Još večeras bilo je gužve na trgu u centru Petrinje gdje se do danas kuhalo, kazao je sinoć.

Upravo u ovim trenucima dijele se zadnje porcije iz jdnog food trucka koji je ovdje u centru Petrinje stoji od doslovce nekoliko sati nakon razornog potresa od prije 15 dana. Sve ostalo na trgu već se polako rasprema, i sve će biti uklonjeno tijekom večeri ili noći, ništa više što se raspodjele hrane tiče neće se događati u centru Petrinje. Sve se seli na lokaciju otprilike kilometar izvan grada na jednom rukometnom igralištu.

Lokacija je ionako manje važna. Puno je važnije da od sutra na ovom, novom mjestu sve funkcionira jednako glatko kao kad su kuhali volonteri, i da nitko na Baniji ne ostane gladan. (rtl.hr)

 

HIC.hr
foto:Božidar Vukičević, CROPIX (jutarnji.hr)



Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre