Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

 

25.svibnja 2015.
USPJEH HRVATSKOG FILMA U CANNESU
Hrvatskom filmu "Zvizdan" osvojio nagradu žirija u programu 'Un Certain Regard'

nagrada žirija

U Cannesu prikazan hrvatski film Zvizdan
Cannes: redatelj i glumci filma "Zvizdan"

Hrvatski film Zvizdan, film Dalibora Matanića, osvojio je nagradu žirija u kategoriji Un Certain Regard! Film je premijerno prikazan 17. svibnja, kao jedini hrvatski predstavnik u konkurenciji u Cannesu od hrvatske neovisnosti, a natjecao se u kategoriji uvedenoj 1978. u sklopu koje se predstavljaju filmovi različitih stilova, originalna i drugačija djela za koja se očekuje da će biti međunarodno prepoznata.

"Ovo je jedna posve nova priča, vinuli smo se u visine i sada su svi reflektori upereni prema nama. To će mi omogućiti ambicioznije produkcije, a kad bude vrijeme, ispričat ću vam o svom novom projektu koji bi čak mogao stvoriti sasvim novi žanr, rekao je dan spolije Matanić.

"Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu." izjavila je povodom objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić. 

Žirijem programa ove godine je predsjedala glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom. Podsjetimo, Zvizdan je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta. 

Svečana premijera održana je u sali Debussy, a ekipu filma je pred projekciju pozdravio umjetnički direktor festivala Thierry Frémaux. Publika ga je ispratila gromoglasnim pljeskom.'Zvizdan' se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Glazbu su skladala braća Alen i Nenad Sinkauz, direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic.

Dalibor Matanić dosad je snimio dugometražne filmove 'Blagajnica hoće ići na more', 'Fine mrtve djevojke', '100 minuta slave', 'Volim te', 'Kino Lika', 'Majka asfalta', 'Ćaća' i 'Majstori' te nekoliko kratkih filmova.

rtl/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre