HIC
 

 

 

31.siječnja 2020.
KULTURNA MANIFESTACIJA
15. Noć muzeja u Hrvatskoj

Noć muzeja

U Hrvatskoj se večeras održava jubilarna 15. Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.
Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Program i mjesta održavanja manifestacije pronađite na služebnoj stranici Noć muzejaZAGREB
Više od četrdeset zagrebačkih muzeja, galerija i baštinskih ustanova bit će otvoreni do kasnih noćnih sati, s nizom besplatnih obilazaka stalnih postava i aktualnih izložbi, kao i za tu prigodu posebnih programa.


Otvorenje će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt koji ove godine obilježava 140. obljetnicu osnutka, a velike obljetnice su i središnja tema najduže muzejske noći u godini.


Uz stalni postav posjetitelje u MUO očekuju izložbe “Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini – Velika baštinska izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca”,  “All You Need is Hat – Asamblaži i šeširi” Staše Čimbur i “Prekapanja” Marine Bauer.

Bit će tu i dječji Orašar Escape Room s prikazom najljepših scena iz baleta Orašar, te baletni performans “Farewell My Muse”,  u povodu zatvaranja izložbe Staše Čimbur.

Muzej suvremene umjetnosti, koji je nedavno proslavio 10. godišnjicu u novoj zgradi i 65. obljetnicu osnutka, nudi izložbu “Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019.“ i retrospektivu Zlatka Kopljara “Konstrukcije“, a u Zbirci Richter prostorno-zvučnu instalaciju Tonija Meštrovića.

Posjetitelji će moći pogledati i novootvorenu izložbu “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“, u sklopu koje i film “Tajna Nikole Tesle“ redatelja Krste Papića.

Izložbe prate besplatna stručna vodstva i razgovor s umjetnikom Zlatkom Kopljarom, a MSU predstavlja i program na temu globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša “GLOBE“ te dva projekta Kluba mladih tog muzeja, te “Iskustvo izvedbe”, performans Žaka Valente i Vilima Matule.

Osim sa stalnim postavima, Hrvatski prirodoslovni muzej sudjeluje izložbama o superorganizmima, fosilima, koraljima i skrivenim stanovnicima doline Neretve, a Arheološki muzej izložbom o Kseniji Vinski Gasparini, prvoj dami hrvatske arheologije te izložbom “Avari i Slaveni”.

Muzej Mimara ima, među ostalim, izložbe Vesne Peko Luketić, Emila Roberta Tanaya te Umjetnost pod prstima, Tiflološki muzej radionice izrade taktilnih slika te rješavanja križaljki, a Hrvatski muzej naivne umjetnosti organizira, među ostalim, predavanje o kustosici Nadi Vrkljan Križić.

Tradicionalno među najposjećenima, Tehnički muzej Nikola Tesla uz stalni postav, ponudit će predavanja u kabinetu Nikole Tesle i Planetariju, za što treba preuzeti rezervaciju na blagajni muzeja.

HAZU ima programe na više lokacija – Gliptoteka donosi izložbu “Stećci nekad i danas”, Kabinet grafike  izložbu plakata velikana hrvatske likovne umjetnosti, Strossmayerova galerija starih majstora je pozvala gimnazijalce da preuzmu nakratko ulogu muzejskih vodiča po stalnom postavu i izložbi svojih članova, a Hrvatski muzej arhitekture priredio je izložbu “Crtežom kroz sjećanja” i dječju radionicu.

Galerija Klovićevi dvori predstavlja izložbu o udruženju umjetnika Zemlja, kojom se obilježava 90 godina njegova osnutka, Hrvatsko dizajnersko društvo izložbu o dizajnu Vegete, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika o 40 godina rada Vlaste Delimar, Lauba – kuća za ljude i umjetnost  izložbu umjetničkog dvojca TARWUK i izbor iz svoje kolekcije, a ORIS Kuća arhitekture izložbu suvremene čileanske arhitekture.

Muzej grada Zagreba priprema “izložbeno – glazbenu čaroliju” s tri nastupa Zagrebačkih solista, uz izložbu kojom se obilježava 65. godišnjica rada tog svjetski priznatog ansambla, dok će Etnografski muzej organizirati pričaonice O šeširima i ljudima, uz izložbu “Kapa dolje!”  i predstaviti knjigu Iva Palčića o paškoj čipci.

Državni arhiv u Zagrebu donosi priče o gornjogradskim muzejima,  Hrvatski državni arhiv izložbu o tome kako je zagrebačka mumija stigla u Zagreb, te projekcije filmova iz fundusa Hrvatske kinoteke.

Hrvatski glazbeni zavod će otvoriti izložbu s najzanimljivijim glazbenim instrumentima iz svoje zbirke koja se čuva u MUO, nakon čega slijedi koncert studenata Muzičke akademije, dok će Hrvatski školski muzej na prošlost podsjetiti izložbom “Stoljeće djeteta u Hrvatskoj : djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću“, ali i izradom plišanaca i igraonicom pikulanja.

Noći muzeja pridružili se fakulteti i škole

Akademija likovnih umjetnosti ima iznimno bogati program, uz izložbu radova iz Fundusa umjetnina i zbirke studentskih radova nudi niz radionica, portretiranje posjetitelja, mali maraton crtanja, projekcije animiranih filmova, dok Škola primijenjene umjetnosti i dizajna uz izložbu Domaće zadaće donosi, među ostalim, igranje društvenih igara te radionice po odsjecima.

Gornjogradska gimnazija omogućit će posjetiteljima da sjednu u klupe u kojima je sjedio A.G. Matoš, u učionici koja nosi njegovo ime, a posjeduje inventar s kraja 19. stoljeća te predstavlja i izložbu “Prirodopisna zbirka” koju je utemeljio Franjo Tkalec, tadašnji učitelj za prirodopis.

Fakultet elektrotehnike i računarstva podsjetit će kako su nekad izgledale igrice i računala, a Veterinarski fakultet uz stotu obljetnicu predstavlja arhitektonsku baštinu Zvonimira Vrkljana koji je projektirao zgradu, priređuje radionice na temelju divljih zvijeri i poziva posjetitelje da povedu svoje kućne ljubimce.

Zagrepčani će moći saznati i nešto više o povijesti Sveučilišta u Zagrebu,u Muzeju bl. Alojzija Stepinca o dr. Kamilu Dočkalu, prvom ravnatelju Dijecezanskog muzeja u Zagrebu, u HT muzeju o povijesti telekomunikacije, u Muzeju Klinike za psihijatriju Vrapče i o razvoju psihijatrije u Hrvatskoj, a u Lovačkom muzeju o životinjama naših staništa.


Od mini ljekarne do degustacije piva

Noć muzeja prigoda je za upoznavanje s mini muzejom ljekarništva – gornjogradske ljekarne u Kamenitoj ulici, s planovima za proširenje Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, s izložbom oružja i krivotvorenim umjetninama u Muzeju policije, te sa životom slavne Marije Jurić Zagorke u stanu na Dolcu gdje je živjela.

Nedavno otvoreni Muzej čokolade već je podijelio ulaznice za svoj obilazak uz stručno vodstvo, a degustacije će imati i Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju, jer njegov obilazak završava prezentacijom savršeno natočenog piva u čemu se može okušati svaki sudionik.

 

 

U Zagrebu će biti organiziran besplatan prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama i u turističkom tramvaju. Mini autobus vozit će od Muzeja Mimare do Gornjeg grada, a izvanredna autobusna linija od Trga Mažuranića do MSU-a i natrag. Karte će se naplaćivati na redovnim linijama i na uspinjači, koja će voziti do dva sata iza ponoći.


nacional.hr / HIC.hr
foto:
arhiv
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre