HICmade in croatia

 

 

 

01.veljače 2019.
KULTURNA MANIFESTACIJA
20. Noć muzeja u Hrvatskoj

Noć muzeja

Večeras , 1. veljače 2019. godine se održava manifestacija 20. Noć muzeja. Održat će se diljem Hrvatske u više od 100 gradova a tema spaja naizgled nespojivo – muzeje s inovacijama i digitalnom budućnošću. Ove godine će se uključiti po prvi put zagrebački FER sa zanimljivom retro izložbom.

Osim muzeja uključene su i galerije, baštinske, znanstvene i obrazovne ustanove diljem Hrvatske. Događaj kreće već u 18 sati i traje do 1 sat iza ponoći ili iznimno u vrijeme koje su odredile ustanove sudionice.

Cilj manifestacije Noć muzeja je predstaviti hrvatsku kulturu, umjetnost i znanost kroz besplatne izložbe i raznolika događanja. U sklopu Noći muzeja posjetitelji će besplatno moći posjetiti oko 200 ustanova.

Za dio muizejskih sadržaja potrebno je unaprijed predbilježiti se i rezervirati svoju besplatnu ulaznicu. Više o tome možete doznati klikom na poveznicu na svaki od muzeja s popisa.

Popis sudionika u noći muzeja pogledajte OVDJE

Zagrebački prijevoz u Noći muzeja

U sklopu manifestacije zainteresiranima je omogućen slobodan ulaz u dvjestotinjak muzeja i kulturnih ustanova. Noći muzeja priključuje se iz zagrebački ZET koji uvodi besplatnu tramvajsku i autobusne linije.

Turistički tramvaj vozit će do 1 sat iza ponoći na muzejskoj liniji kružnom trasom: Trg Republike Hrvatske – Frankopanska – Trg bana Josipa Jelačića – Praška – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Republike Hrvatske.

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad trasom: Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg Svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

Autobus će od 18 sati pa sve do ponoći voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag trasom: Trg Mažuranića – Savska – Ulica grada Vukovara – Nacionalna sveučilišna biblioteka – Muzej suvremene umjetnosti.

Iz ZET-a napominju kako će se polasci s Trga Mažuranića ostvarivati od 18 sati svaki puni sat, dok će se polasci od Muzeja suvremene umjetnosti ostvarivati također svaki puni sat, počevši od 18.30, sve do 0.30 sati iza ponoći. Izvanredno, uspinjača će voziti do 2 sata ujutro.
FER otvara vrata

U sklopu Noći muzeja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu u suradnji s udrugom Retro info iz Zagreba i drugim partnerima, večeras će se održati interaktivna izložba starih mehaničkih i elektroničkih računala te igraonica legendarnih računalnih igara. Sve će biti popraćeno prigodnom retro glazbom. Prigodno će biti obilježena i 100 godina nastave (elektro) tehnike u Hrvatskoj, odnosno 100. obljetnica osnutka Tehničke visoke škole u Zagrebu.

Noć muzeja na FER-u počinje u 18 sati i traje do 23 sata, a ulaz je slobodan.


Institucije u gradovima koje sudjeluju u Noći muzeja

B

Č

C

D

ĐG

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

T

U

V

Z

 Noć muzeja

Noć muzeja (također Duga noć muzeja) predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih.

U Hrvatskoj je prvi put održana 2005. godine kao gradski projekt grada Zagreba sa šest zagrebačkih muzeja, a 2006. postaje nacionalni kulturni događaj, iniciran od strane Sekcije kulturnog turizma, Hrvatskog muzejskog društva, a u suradnji sa Zajednicom kulturnog turizma HGK i svim zainteresiranim muzejima. Akcija podrazumijeva novi otvoreniji pristup muzejskoj i turističkoj publici, te uključuje posjet izložbenom dijelu muzeja, popratnu seriju događanja (umjetničkih, modnih, književnih, glazbenih) u muzejima.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta (izvor: wikipedia)

HIC.hr
foto:
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre