HICmade in croatia

 

 

 

06.prosinca 2018.
FILM
Premijera filma o hrvatskom iseljeniku Petru Tomiću "Heroji se ne zaboravljaju"

film o Petru Tomiću


Hrvatska televizija je snimila dokumentarni film "Heroji se ne zaboravljaju" o američkom junaku hrvatskog podrijetla, Petru Hercegu Tomiću, u SAD-u poznatom kao Petar Tomich, koji je žrtvujući svoj život u japanskom napadu na Pearl Harbour 7. prosinca 1941., spasio živote nekoliko stotina mornara s američkog broda USS Utah.

Za svoj junački čin, u kojem je izgubio život, Tomich (1893.-1941.) je posmrtno odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost - Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Redatelj filma je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, glazbu je skladao Nenad Bach,  a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a.

Svečana premijera dokumentarnog filma "Heroji se ne zaboravljaju", proizvedenog u Dokumentarnim sadržajima HRT-a, bit će u petak 7. prosinca, u 18 sati u Domu Oružanih snaga RH 'Zvonimir', a uveličat će je Simfonijski orkestar HRT-a koji će pod ravnanjem Olje Dešića tom prigodom izvesti originalnu filmsku glazbu Nenada Bacha, hrvatskog glazbenika, koji od 80-tih godina živi u SAD-u.

Film "Heroji se ne zaboravljaju", u trajanju od 52 minute, bit će prikazan i na Hrvatskoj televiziji, u subotu, 8. prosinca, na Prvom programu -  HTV 1, u 13,15 sati.

U dokumentarnom filmu se podsjeća kako je među prvim žrtvama iznenadnog japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. godine, kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku, bio američki bojni brod Utah. Pogođen s dva torpeda, naglo se počeo prevrtati, a samo je hrabrost i požrtvovnost šefa stroja, časničkog namjesnika Petra Tomicha, spriječila eksploziju kotlova i veće žrtve među posadom.

Poslije gotovo desetljeća potrage i dokazivanja, pa čak i sudskih postupaka, umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney našao je Tomicheve potomke u Prologu u Hercegovini.

Poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti dodijeljena je obitelji Petra Hercega Tomića, 2006. godine, na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise, usidrenim u akvatoriju ispred Splita.


hrt/HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre