Kultura

Profesor Stipo Pilić o knigi Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici

sv. Mihovil
No, kada pročitamo prve retke u kojima je devet kronološki i sadržajno navedenih poglavlja jasno nam je da se radi o mnogo složenijoj i tematski široj knjizi koja nam daje dublji pogled u povijest franjevačke crkve Svetog Mihovila u Subotici ne samo kao zgrade. Već se u naslovima tih poglavlja vidi da se radi o knjizi koja govori koliko o povijesti te zgrade, toliko i više o povijesti grada Subotice, koliko o povijesti grada Subotice toliko i više o povijesti franjevačkog reda Male braće...(Hic.hr)

Opširnije: Profesor Stipo Pilić o knigi Franjevačka crkva i samostan sv. Mihovila u Subotici

Otvorenje Muzeja Apoksiomena

Apoksiomen 2
Dugoiščekivano svečano otvorenje Muzeja Apoksiomena održat će se u subotu, 30. travnja 2016. godine, u 20 sati na Rivi lošinjskih kapetana u Malome Lošinju. Antički brončani kip atleta, visok 192 cm, pronađen 1997. godine, a izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja još 27. travnja 1999. godine(Hic.hr)

Opširnije: Otvorenje Muzeja Apoksiomena

Snima se film o srpskoj okupaciji šarengradske Ade na Dunavu

Film o Šarengradskoj adi
Udruga dr. Ante Starčević kao producent pokreće projekt snimanja 52-minutnog dokumentarnog filma „Srpska okupacija šarengradske Ade“, riječnoga otoka na Dunavu čiji status nije riješen od završetka Domovinskog rata. Šarengradska ada umjetno stvoren riječni otok površine 999 hektara. Stvoren je 1892. godine prokopom novog Dunava radi stvaranja preduvjeta za nesmetan riječni promet, a nakon Kopačkog rita to je najveći ornitološki rezervat u ovom dijelu Europe.(Hic.hr)

Opširnije: Snima se film o srpskoj okupaciji šarengradske Ade na Dunavu

Satira ili govor mržnje - gdje je granica

Novinarstvo
Književnik Hrvoje Hitrec ustvrdio je kako je ono što se danas promovira kao satira uglavnom ispod svake granice dobrog ukusa i književne kvalitete, ali da je isto tako ta loša satira usmjerena protiv uvijek istih dijelova hrvatskog društva, bez obzira bili oni u poziciji moći ili oporbi. Nadovezujući se na Hitreca, književnik i novinar Vedran Kukavica pojasnio je i da je pošteno tržišno natjecanje satiričara uvelike onemogućeno medijskim monopolom koji podržava samo jednu varijaciju satire, onu o kojoj je govorio Hitrec.(Hic.hr)

Opširnije: Satira ili govor mržnje - gdje je granica

Izložba ‘Sinjska alka – 300 godina’ u UN-u u New Yorku

Alka
Viteško alkarsko društvo (VAD) Sinj organizira predstavljanje Sinjske alke u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, prigodnom izložbom pod naslovom “Sinjska alka – 300 godina”, koja će biti otvorena od 29. ožujka do 8. travnja. Izložba se realizira u suradnji s Vladimirom Drobnjakom, veleposlanikom u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN-u u New Yorku, a financiranje projekta pomogli su Zaklada Hrvatska kuća pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Hrvatska turistička zajednica.(Hina)

Opširnije: Izložba ‘Sinjska alka – 300 godina’ u UN-u u New Yorku

Zbog velikog interesa publike film „Sve je bio dobar san“, u zagrebačkim kinima

Sve je bio dobar san
Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” bavi se događajima iz razdoblja velikosrpske agresije na Hrvatskoj u jesen 1991. godine, a tematizira dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera (1966.-1991.) u Hrvatsku, njegovu borbu za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, tragediju obrane grada Vukovara od jugosrpskih agresora, kao i mučeničku smrt na Ovčari.(Hic.hr)

Opširnije: Zbog velikog interesa publike film „Sve je bio dobar san“, u zagrebačkim kinima

Sedlaru u Izraelu pljeskali zbog Hasanbegovića: ‘Rekao sam im da mogu mirno spavati što se ministra i cijele Hrvatske tiče’

Jakov Sedlar
Nitko od prisutnih nije imao pojma da je Jasenovac postojao sve do 1951., o čemu u filmu svjedoče dvojica slovenskih partizana. O toj činjenici kao i o sudbini Židova u Titovoj Jugoslaviji bilo je i najviše pitanja. Publiku je iznenadila i činjenica da je tretman Židova u komunističkoj Jugoslaviji bio jako loš. Da su mnogi u lancima dovedeni u Rijeku i prije ukrcaja na brod “Radnik” morali su se pismeno i “dobrovoljno” odreći (Narod.hr)

Opširnije: Sedlaru u Izraelu pljeskali zbog Hasanbegovića: ‘Rekao sam im da mogu mirno spavati što se...

HRT i Kiklop film potpisali ugovor o snimanju igranoga filma i serije o generalu Anti Gotovini

Gotovina
Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) potpisan je ugovor o snimanju igranoga filma i televizijske serije 'General', priče o životnome putu generala Ante Gotovine, koju će zajedno ostvariti Hrvatska radiotelevizija i produkcijska kuća Kiklop film.(Hrt.hr)

Opširnije: HRT i Kiklop film potpisali ugovor o snimanju igranoga filma i serije o generalu Anti Gotovini

Krivodol kod Imotskoga: Šesta pjesnička večer u Ujevićima

U sklopu Kulturnog ljeta  na ljetnoj kamenoj pozornici ispod kapele sv. Mihovila u Krivodolu održana je šesta pjesnička večer imotskih pjesnika i njihovih gostiju. U noćima kada nebesima plovi meteorski roj Perzeida, zvane suzama sv. Lovre, uz simfoniju zrikavaca koju nastavljaju arije cvrčaka, zvjezdani stihovi već tradicijski orose duše zaljubljenika u čaroliju stiha.(M.Vuković)

Opširnije: Krivodol kod Imotskoga: Šesta pjesnička večer u Ujevićima

Pretraživanje HIC-a

Made in Croatia

HIC na Facebooku

Adresar Hrvata izvan RH

Nekretnine - prodaja

Gornji Vakuf Vikendica na Kupresu Apartmani na Viru Stan u Zagrebu

Administriranje