HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno
23.rujna 2020.
MIGRANTSKA KRIZA
Kurtz: Raspodjela migranata po Europi neće ići jer mnoge zemlje to ne prihvaćaju

Sebastian Kurz

Raspodjela azilanata u Europi "neće ići", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u utorak u ekskluzivnom intervjuu za AFP, uoči predstavljanja velikog projekta reforme sustava azila Europske komisije.

- Mi mislimo da raspodjela u u Europi nije uspjela i da je mnoge države odbijaju, rekao je šef austrijske vlade Sebastian Kurz, misleći na zemlje srednje Europe koje odbijaju prihvatiti migrante koji su stigli u Grčku ili Italiju. 

- To neće tako ići, već boljom zaštitom vanjskih granica, zajedničkom borbom protiv krijumčara i slanjem pomoći, dodao je Kurz.

U srijedu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila ukidanje Dublinske uredbe, osporavanog temelja politike azila EU-a. Po toj uredbi, zahtjeve za azilom obrađuje prva zemlja EU-a u koju je migrant došao.

- Ako pojačamo svoje napore (na europskoj razini), očekujemo da će i države članice pojačati svoje napore, rekla je.

Što se tiče gospodarstva, Austrija se usprotivila planu oporavka koji su ljetos predložile Francuska i Njemačka. S Nizozemskom je preuzela čelo koalicije takozvanih štedljivih zemalja koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao sebične. 

Napokon je dala zeleno svjetlo planu nakon pregovora o smanjenju svog financijskog doprinosa. 

- Ne radi se o tome da budemo protiv bilo koga, ali Europska unija je više od Njemačke i Francuske, i to je dobra stvar, rekao je Sebastian Kurz. hrt.hr


Svjetan sve manje tolerantan prema migrantima

Svijet postaje sve manje tolerantan prema migrantima, pokazuje istraživanje koje je danas objavio Gallup.

Gallup je 2016., nakon migrantske krize koja je pogodila Europsku uniju, osmislio indeks prihvaćanja migranata, temeljen na stavovima o življenju migranata u ispitanikovoj zemlji, tome kakvo je stajalište ispitanika prema mogućnosti da mu migrant postane susjed i da se vjenča s članom njegove obitelji.

Gallup je postavio ta tri pitanja u 140 zemalja 2016., a 2017. je u istraživanje uključeno dodatnih pet zemalja sa 140 tisuća ispitanih metodom intervjua. Najveći indeks - 8,46 od mogućih 9 - ima Kanada, dok najmanji indeks (1,46), odnosno najmanje prihvaćanje migranata postoji u Sjevernoj Makedoniji.

Prema neprihvaćanju migranata, iza Sjeverne Makedonije je Mađarska pa Srbija, dok je na četvrtom mjestu Hrvatska, čiji je indeks 1,81. Potom slijede Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Latvija, Tajland, Slovačka i Turska.

U prethodnom Gallupovu istraživanju indeks Hrvatske bio je 2,39 te je Hrvatska bila deseta po neprihvaćanju migranata, a Sjeverna Makedonija i tada je bila na prvom mjestu.

Nakon Kanade najtolerantniji su prema migrantima Islanđani, Novozelanđani, Australci, stanovnici Sierra Leonea te građani SAD-a. Od europskih zemalja među najtolerantnijima su Švedska (osmo mjesto) i Irska (deseto mjesto).

Najveće promjene kada je riječ o neprihvaćanju, zabilježene su u Peruu, Ekvadoru i Kolumbiji nakon što je u te zemlje došlo mnogo Venezuelaca koji bježe od ekonomske katastrofe u državi.

Bosna i Hercegovina, u kojoj se isto trenutačno nalazi velik broj bliskoistočnih migranata, također je zabilježila veliki pad sklonosti prihvaćanju migranata, odnosno dvanaesta je na popisu zemalja s najoštrijim trendom prema neprihvaćanju migranata.

Globalno je indeks pao s 5,34 u 2016. na 5,21 u 2019., što je ponajviše potaknuto spomenutim promjenama u odnosu prema migrantima u latinskoameričkim zemljama.

Europska unija u srijedu će predstaviti plan promjene postojećeg sustava prihvata migranata, po kojemu bi članice imale pravnu obvezu prihvatiti određeni udio migranata, čemu se protive zemlje Višegradske skupine (Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka) .hrt.hr

hrt /hic.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre