HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, setzlatnici i srebrnjaci
17.svibnja 2021.
ODRŽANI LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ
U četiri velika grada izbor gradonačelnika će se birati u drugom krugu

kandidati za gradonačelnika koji idu u drugi krug izboraU bitku za grad Zagreb u drugom krugu idu Tomislav Tomašević (Možemo) i Miroslav Škoro (Domovinski pokret) koji je s malom razlikom preuzeo drugo mjesto od aktualne vršiteljice dužnosti gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević (MB365).

- Večeras su građani Zagreba glasno rekli "Da!" promjeni. Večeras su građani Zagreba glasno rekli da kao grad možemo!, poručio je Tomašević u svom završnom govoru

- Ja sam uvjeren da ćemo u drugom krugu pokazati da postoji dovoljno razuma, dovoljno pameti, da u jednoj argumentiranoj raspravi raskrinkamo to što se zove zeleno-lijeva koalicija! - poručio je Škoro.


U Splitu, gradu koji gradonačelnika ne bira dvaput, tijesna borba za gradonačelničku fotelju vodit će se između Ivice Puljka (Centar) i Vice Mihanovića (HDZ).

- Mi vas nećemo razočarati, svaku riječ koju smo izgovorili u ovoj kampanji, svako obećanje koje smo vam dali, mi ćemo se svim snagama zalagati da se to doista i ostvari. Dobili smo prvo poluvrijeme, ali utakmica još nije završena. Da bismo zaista pobijedili trebamo odigrati još jedno poluvrijeme, poručio je Puljak.
- Prethodna tri mjeseca smo cijeli grad obišli dva puta, to ćemo napraviti još jednom u narednih 15 dana. Na tome vam od srca hvala, a od sutra krećemo u konačnu pobjedu, poručuje pak Mihanović.


Izgledno je da će Rijeka ostati utvrda SDP-a a hće li tako i biti pokazat će dvoboj u drugom krugu između Marka Filipovića (SDP) i Davora Štimca (NL).


Osijek bi mogao imati prvog HDZ-ovog gradonačelnika. S novom energijom u drugi krug ide Ivan Radić (HDZ) a sučelit će se s Berislavom Mlinarevićem (Domovinski pokret i Most).


Iako je obrađena većina biračkim mjesta, glasovi se još uvijek prebrojavaju u izbornim povjerenstvima diljem Hrvatske.Gradonačlnici izabrani već u prvom krugu

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Situacija u Baškoj Vodi je jasna Josko Roščić novi gradonačlenik s osvojenih 58,45 posto glasova
U Dugopolju pobjedu je odnio Perica Bosančić (HDZ) s 1694 glasa, a u Hrvacama stranački mu kolega Dinko Bošnjak (1306 glasova). Nezavisni kandidat Dušan Đula dobio je 57,33 posto u Otoku,

u Kaštelima Denis Ivanović (HDZ) dobio je 57,14 posto glasova, u Klisu Jakov Vetma (HDZ) ionako je bio jedini kandidat. U Omišu novi gradonačelnik je neovisni Ivo Tomasović osvojio je 58,93 posto glasova. 
HDZ-ov Ivo Sorić odnio je pobjedu u Segetu (57,85 posto). Ni Vrgoričani više neće glasati, Mile Herceg (NLM) osvojio je 56,44 posto. U Vrlici, Jure Plazonić (HDZ) dobio je 63,76 posto glasova.  Neovisni Ivan Krželj odnio je pobjedu u Zadvarju.
 

ŠIBENSKO-KNINASKA ŽUPANIJA

Stipe Petrina dobio je 70,33 posto u svom Primoštenu. Ivan Gulam (FOKUS, SDP) dobio je 55,13 posto u Pirovcu.Jasna je situacija u Drnišu gdje je Josip Begonja (HDZ) odnio 51,62 posto. U Civljanima nezavisni Petar Preočanin je osvojio viskoih 74,28 posto.U Unešiću je pobijedio Živko Bulat (HDZ) s 657 glasova.  


DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJE

U Pločama je uvjerljivu pobjedu odnio Mišo Krstičević (SDP, PLS) sa 60,62 posto, u  Metkoviću novi je gradonačelnik Dalibor Milan (HDZ, HSLS, HSU) dobio je 62,77 posto. U Trpnju Jakša Franković (HDZ, HSS) dobio je 63,90 posto, u Stonu, Vedran Antunica (HDZ) odnio je 60,65 posto.I u Konavlima izbori su zaključeni, Božo Lasić (HDZ), ima 65,36 posto. Više informacija dostupno je na stranici DIP-a

HDZ je na izborima za gradska vijeća osvojio većinu u 11 većih gradova, SDP u 2, Možemo! i HSLS u po 1 gradskom vijeću kao i četiri nezavisne liste, koje su se natjecale na nedjeljnim lokalnim izborima, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva. 

HDZ tako ima većinu u gradskim vijeća Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Krapine, Virovitice, Požege i Osijeka.

SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke i Koprivnice. IDS ima većinu u Gradskom vijeću Pule, HSLS u Bjelovaru, a  u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koalicija predvođena platformom Možemo!.

Nezavisna lista Mirka Duspare osvojila je najviše glasova u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, lista Ivana Čehoka u gradskom vijeću Varaždina, lista Matije Posavca u Čakovcu te lista Ivana Penave u vukovarskom Gradskom vijeću. Izbori će se ponoviti na 18 biračkih mjesta

Zbog utvrđenih nepravilnosti izbori će se slijedeće nedjelje (23. svibnja) ponoviti na 18 biračkih mjesta. U Kneževim vinogradima će se ponoviti izbori za Općinsko vijeće (za dva tjedna) zbog greške na glasačkom listiću, kazao je na početku predsjednik DIP-a Đuro Sessa. Dodao je kako će se drugi krug izbora održati u 14 županija i gradu Zagrebu, u 55 gradova i 87 općina. 

- Izbori su uglavnom prošli u redu. Bilo je manjih incidenata koji su rezultat toga što su lokalni izbori nabijeni strašću. Možemo biti zadovoljni demokratskim ozračjem, a posebno nam je drago što su izbori dobro prošli i Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je izlaznost bila veća nego na prošlim izborima,  dodao je Sessa. Najavio je da će, zbog izmjene zakona i povećanja broja vijećnika - biti i 87 dopunskih izbora za predstavnike manjina u predstavničkim tijelima. Ti će se izbori najvjerojatnije održati krajem rujna ili početkom listopada. 


Dan izbora

Danas do 19 sati punoljetni građani Republike Hrvatske imaju pravo glasovati u prvom krugu lokalnih izbora. Pravo glasa ima 3 660 000 glasača. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati, a glasati se može samo u mjestu prebivališta. Na glasovanje je stiglo i 900 građana iz BiH i Srbije.

Građani biraju u 576 jedinica. Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima građani biraju vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. Doda li se tome suočavanje s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa na Banovini, jasno je zašto se lokalni izbori smatraju vrlo zahtjevnima za provedbu.


Tijekom cijelog dana na biračka mjesta od istoka do juga Hrvatske pristižu birači. Svojim glasom građani biraju vodeće ljude općina, gradova i županija.Na ovim izborima se bira 485 čelnika lokalne uprave manje negoli prije četiri godine


Prema podacima Ministarstva uprave, u Statističkom prikazu broj 6, krajem ožujka 2017. godine, neposredno pred lokalne izbore, u registru birača bilo je registrirano 4.581.062 birača (3.767.156 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 813.906 birača bez prebivališta u Hrvatskoj koji su aktivno registrirani). Birači su na lokalnim izborima 2017. godine izabrali ukupno 1.321 čelnu osobu u svim županijama, gradovima i općinama. Od izabranih čelnih osoba, u županijama je izabrano njih 74, u gradovima 339 i u općinama 908, navela je također.

- Na ovogodišnjim lokalnim izborima birat će se manje čelnih osoba što je posljedica usvojenih
zakonskih promjena o smanjenju ili ukidanju zamjenika županima, gradonačelnicima i općinskim načelnicima, ovisno o veličini lokalne i regionalne jedinice. Tako će birači birati ukupno 836 izvršnih tijela u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, odnosno 20 župana i 46 njihovih zamjenika, 128 gradonačelnika i 162 zamjenika te 428 općinskih načelnika i 52 zamjenika (uključivo i zamjenike iz redova nacionalnih manjina, odnosno iz redova hrvatskog naroda). U usporedbi s prethodnim izborima, broj izabranih osoba na čelnim pozicijama u samoupravi bit će manji za 485 – piše dr. Jurlina Alibegović.


IZLAZNE ANKETE u 19,00 sati

ZAGREB

Tomislav Tomašević (MOŽEMO) - 48,61%

Jelena Pavičić Vukičević (MB 365) - 11,49%

Miroslav Škoro (DOMOVINSKI POKRET) - 11.35%

Davor Filipović (HDZ)- 10,29%

Joško Klisović (SDP) - 6,14%

Vesna Škare Ožbolt (NL) - 3,60%

Zvonimir Troskot (MOST) - 3,52%

Davor Nađi (FOKUS) - 1,99%


SPLIT

Ivica Puljak(Centar) - 27,41%

Vice Mihanović (HDZ) - 23,41%

Željko Kerum (HGS) - 16,12%

 

RIJEKA

Marko Filipović (SDP) - 29,89%

Davor Štimac (NL) - 16,25%

Marin Miletić (Most) - 11,74%

Nikola Ivanviš (PGS) - 10,95%


OSIJEK

Ivan Radić (HDZ) - 41,45%

Berislav Mlinarević (Domovinski pokret) - 19,25%

Goran Kušec (SDP) - 16,62%

Biračka mjesta bila su otvorena od 7 do 19 sati, a do 16:30 glasalo je 35,54 % građana. Tijekom izbornog dana zabilježeni su incidenti na biračkim mjestima
HIC.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre