HIC grbovi-500-100
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri01.rujna 2020.
ZBOG ŠIRANJA KORONAVIRUSA
Mađarska ograničava ulazak stranih državljana

Orban


Mađarska uvodi nove mjere na granici kao odgovor na trenutno pogoršanu situaciju vezano uz COVID-19. Od danas, 1. rujna 2020. godine stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku.

Od spomenutih ograničenja izuzimaju se: putnici u teretnom prometu, službeni posjet, poslovna putovanja, putovanja na temelju posebnog zahtjeva, prekogranični radnici (zona 30 km), sportaši koji sudjeluju u sportskim događajima i putnici u tranzitu kroz Mađarsku.

Izuzimaju se i državljani istočnih susjeda Poljska, Češka i Slovačka uz prezentaciju negativnog testa na koronavirus.

Osobe prema kojima će se postupati kao s mađarskim državljanima: osobae kojima je odobren stalni boravak u Mađarskoj i članovima njihovih obitelji, te osobe koje imaju valjanu dozvolu boravka koju je izdalo policijsko tijelo za strance kojima se dopušta boravak u Mađarskoj u trajanju dužem od 90 dana (viza tipa D je jednakovrijedna).

Mađarska će u skladu s člankom 25. stavkom 1. Uredbe (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i Vijeća
od 9. ožujka 2016. o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), uvesti mjere granične kontrole na svim unutarnjim kopnenim i zračnim granicama u roku od 30 dana, počevši od 1. rujna 2020 godine, priopćeno je iz PU Koprivničko-križevačke.

Prema Republici Hrvatskoj biti će otvoreni granični prijelazi:
Udvar - Duboševica (otvoren 00,00-24,00),
Barcs - Terezino Polje (otvoren 00,00-24,00)
Letenye – Goričan (otvoren 00,00-24,00).

Promet se neće odvijati na graničnom prijelazu Gola kod Koprivnice.

 

 

Po sadašnjim pravilima, povratnici iz zemalja s visokom stopom zaraženih moraju u izolaciju na 14 dana osim ako nemaju dva negativna rezultata testa na koronavirus.

Hrvatska, Mađarima omiljena destinacija, još je "zelena", što znači da se ne primjenjuju posebna pravila.

Mađarska je registrirala 5.046 ljudi zaraženih koronavirusom, a 609 je umrlo.

Orban, nacionalist koji je na vlasti dulje od desetljeća, također je rekao da njegova vlada do sredine rujna mora izraditi dvogodišnji plan za jačanje gospodarstva nakon godišnjeg pada od 13,6% u drugom
tromjesečju.
Službena prognoza vlade i dalje vidi kako se gospodarstvo ove godine smanjilo za 3%. Međutim, ministar financija Mihaly Varga u srpnju je poručio da bi se gospodarstvo zemlje moglo smanjiti za oko 5%. To je bilo i prije objavljivanja podataka o BDP-u drugog tromjesečja. Orban nije iznio novu gospodarsku prognozu za ovu godinu. (HRT.hr
HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre