HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri15.siječnja 2020.
OBILJEŽAVANJE HRVATSKOG PREDSJEDANJA VIJEĆEM EU
Kipić Mannekn Pis simbol Bruxellesa odjeven je u šestinsku nošnju

Manneken Pis

Povodom preuzimanja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije simbol Bruxellesa kipić Manneken Pis danas je odjeven je u šestinsku narodnu nošnju.

Kipić dječaka koji mokri nešto veći od 60 cm postavljen je na vrhu fontane na uglu Rue de l'Etuves i Rue des Grands Carmes. Izradio ga je 1619. kipar Hieronimus Duquesnoy. Kip je otuđen nekoliko puta, a sadašnji kip je kopija iz 1965. Original se čuva u Maison du Roi.

Oblačenje Mannekena u posebnim prigodama vremenom je postala tradicija. Prvi kostim za Pisa sašiven je 1698., a do danas ih je prikupio više od 800, od kojih se većina čuva u muzeju na glavnom bruxelleskom trgu.

Postoji nekoliko legendi vezanih uz slavnog dječaka. Najpoznatija je ona koja kaže da je jedan dječak spasio grad pod opsadom od požara pomokrivši se na gorući fitilj bombe, kojom je neprijatelj namjeravao zapaliti grad, a građani su nakon toga u znak zahvalnosti podigli kip, piše direktno.hr.

Više o ovome pročitajte na wikipediji


Svečanost u Gradskoj vijećnici Bruxellesa i koncert u Bozaru

Preuzimanje predsjedanja Vjećem Europske unije obilježit će se i svečanošću u Gradskoj vijećnici Grada Bruxellesa te koncertom u briselskoj dvorani lijepih umjetnosti Bozar na kojemu će nastupiti jedan od najsvestranijih kontratenora današnjice Max Emanuel Cenčić i operna diva Renata Pokupić, Hrvatski barokni ansambl te vokalni ansambl Antiphonus.hrt/HIC.hr
foto:brussels.be