HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Atena extra djevičansko maslinovo ulje
16.listopada 2020.
GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA
Maslinovo ulje Atena predstavljeno na festivalu “Taste the Mediterranean" u Splitu

chef Zirojević predstvio Atena maslinovo ulje

Gastronomska manifestacija Festival Taste the Mediterranean Split održana je unatoč koronavirusu od 7. do 10. listopada uhotelu Briig u Splitu. Svrha ove manifestacije je promocija
Mediterana, mediteranske prehrane i baštine, ali i neizostavno umrežavanje i dijeljenje znanja.

Sudjelovali su brojni chefovi kuhinja, ali i zaljubljenici u vrhunsku gastronomiju a ove godine se manifestacija podudarala s 10-om godišnjicom uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine. Upravo iz tog razloga uvodni je panel bio posvećen važnosti ove, najzdravije svjetske prehrane u razvoju održivog turizma.

Gastronomski potencijal se u dugoročnim vizijama predstavlja kao važna privredna okosnica, a bitnu kariku u njegovom  održanju nose upravo chefovi kuhinja.

Neki od njih, magovi kulinarstva, nositelji Michelinovih zvjezdica i Gault&Millau priznanja, nisu propustili ovakvo značajno okupljanje. A svoj su obol dali su u gostovanjima u vodećim splitskim restoranima, i štovateljima vrhunskih delicija pružili nezaboravan užitak. Među njima je jedno od vodećih mjesta zauzeo i splitski vrhunski chef Hrvoje Zirojević, gastronomski majstor koji je svojim delikatesama razmazio nepca brojnih poznatih svjetskih imena.

ATENA maslinovo ulje
NARUČITE !!!!!Atena maslinovo ulje na gastro manifestaciji u Splitu

U gastronomskom putovanju pod njegovim kormilom sljubila su se vrhunska jela, spojena s probranim namirnicama i pojačana najboljom maslinovim dalmatinskim uljem. Chef Zirojevoić je u obilju onoga što Dalmacija nudi odabrao baš jedno, posebno, vrhunsko maslinovo ulje Atena. I njega kao zvijezdu večeri predstavio na posljednjoj festivalskoj večeri u restoranu Bokerija. Uz asistenciju  kolega  iz kuharskog tima domaćina.

Zirojević je ovo ulje predstavio kao zlato iz starogradskih zaštićenih maslinika, koji su svoj korijen utkali davno, još u  vremenu Grka. U rapsodiji okusa i lepezi tipova, ovo se ulje pokazalo kao točka na i chefovskim majstorijama.
Uvijek biram samo najbolje, ono što će svojimokusom pojačati baznu namirnicu. Ovoga puta to je Atena ulje iz Starog Grada, spoj tradicije i umješnosti priprave.  U varijacijama okus Atena ulja u bijelom pakiranju Atena Premium, označava vrhunski proizvod masline s našeg škoja, koje se fantastično sljubljuje s jelima. Zeleno pakiranje, Atena Slavač, u sebi nosi malo umjereniju, laganiju notu. U svakom slučaju riječ je o vrhunskom proizvodu malih proizvođača koji su spojili tradiciju i kvalitetu i svoj proizvod predstavili u vrhunskoj ambalaži –  pojasnio je na predstavljanju Zirojević, nositelj titule Chefa godine 2019. Gault&Millau Croatia.

Večera u pet sljedova oborila bi, mnogi su se složili i najzahtjevnija nepca samih grčkih bogova. Na jelovniku su se našle marinirane srdele, tuna, njoki, kanoli punjeni sokovima mandarine, praćeni vrhunskom vinskom kapljicom.

I dakako, obogaćeni praćeni Ateninom notom, zavr šnim touchem večere o kojoj se dugo pod Marjanom pričalo.

Ono po čemu će se pamtiti ovogodi šnji Festival je spoj ekskluzivnog gastronomskog putovanja, koji se proširio na niz radionica, izložbi, okruglih stolova, te brojnih popratnih degustacija.

(Goran Dedić /hotspots.net.hr) / HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre