HIC MIC-banner-koronavirus
vijesti-aktualno

  

 

 


13.svibnja 2020.
ŠKOLSTVO U UVJETIMA KORONAVIRUSA
Maturanti pisali probni esej iz hrvatskog jezika, razmatra se online nastava i iduće godine

državna matura-onlineMinistarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u utorak 12.svibnja provelo je probni online esej iz Hrvatskog jezika. Esej je do 15 sati predalo 11.500 , na popisu je 13 tisuća prijavljenih maturanata, priopćilo je Ministarstvo.

Dva sata i četrdeset minuta za usporedbu "Antigone" i "Posljednjih Stipančića". Umjesto u školskoj klupi, svatko za svojim računalom. Mišljenja maturanata na online polaganje mature su popdijeljena.

- Ne bi voljela nikako da ispiti budu online, stvara veliki stres da ti se ne uruši internet, da ti se izgasi kompjuter. Jako je puno toga što može poći po krivu, kaže Iva Šimundić, maturantica II. gimnazije u Zagrebu.

Sustav Loomen izdržao je opterećenje, kažu nam u Carnetu. Problemi su nastali jer je pisanju eseja jutros pokušalo pristupiti 19 tisuća maturanata - šest tisuća više nego što je ispunilo prijavu.

- Nisu imali preduvjete. Tako i kad pišete maturu u stvarnim okolnostima, ako nemate preduvjete ne možete pisati esej. Tako je bilo i danas. Uzorak koji je nama bio važan da istestiramo sve sustave je više nego dobar, objašnjavaju iz Carneta.

Samo 200-tinjak učenika pristalo je pisati esej pod videonadzorom. Iva i Tomislav nisu, zbog osjećaja nelagode. Napisanim su zadovoljni.

- Vrlo dobar. Mislim da sam broj riječi bez problema odradio, nekih 550 riječi. Možda sam mogao bolje slijediti smjernice, nisam se toliko raspisao, rekao je  Tomislav Novak, maturant Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu.

11 i pol tisuća predanih eseja pregledat će 170 profesora. Među njima i članica prve stručne radne skupine koja je osmišljavala ispite na prvoj državnoj maturi prije 11 godina.

- Maturant, zreo čovjek, mora biti sposoban sastaviti jedan suvisli tekst koji ima uvod, razradu i zaključak, Samo treba dobro čitati polazni tekst i dobro čitati smjernice, kaže Majda Bekić-Vejzović, profesorica Hrvatskog jezika.
Svi koji iz objektivnih razloga nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te ga nisu predali, to mogu učiniti na mrežnim stranicama NCVVO koji je omogućio maturantima da pošalju esej na ocjenjivanje.

Sve ostale informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama NCVVO-a.


Divjak najavila mogućnost online nastave i iduće godine


Nakon dva mjeseca nastave na daljinu, u školske klupe vratili su se učenici nižih razreda i to pod strogim mjerama i pravilima. U škole su u ponedjeljak 11.svibnja mogli ući samo učenici i djelatnici. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Dnevniku HTV-a komentirala je mali odaziv učenika u školama.

 Istina je da u 3. fazi otvaramo različite sektore, očekujemo liječnički pregled, poslugu u dućanima i kafićima, da rade tvornice, ali i očekujemo i da učenici budu u školama. Na žalost, svi su ovo vidjeli kao priliku za različite istupe, jako puno političara neodgovorno koristi ovu platformu i govori o nečemu nad čime nema ingerenciju. Zato pozivam roditelje i nastavnike da redovito prate internetske stranice Ministarstva, jer pravodobno i točno informiramo, poručila je Divjak.

Naglašava da se ne smije voditi interesna politika preko djece. Ministarstvu su se, rekla je, prošli tjedan javljali roditelji na čije su odluke pokušali utjecati ljudi  iz škole, pojedini političari.

Nakon što su donesene odluke o točnim datumima i sadržajima državne mature poziva maturante da sve informacije prate isključivo putem službenih kanala i viber grupe Maturanti2020. Od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ministarstvo obrazovanja očekuje da provedbu mature uspješno obavi.

- Razumijem da je bilo puno pitanja i da puno informacija do maturanata, njih 33000, nije dolazilo. U tom smislu sada je jako važno da jasno komuniciramo i da maturanti znaju koje izvore informiranja moraju pratiti, rekla je ministrica.

Očekuje se da će se već sljedećeg tjedna u jednom segmentu otvoriti i strukovne škole.

- U stalnom smo kontaktu s HZJZ-om vezano uz propisivanje uvjeta pod kojima će se izvoditi  završni ispiti te praktični radovi, koji se ne mogu provesti online provesti u strukovnim školam, kaže ministrica Divjak.

Predviđa se da će se i sljedeće godine dio nastave provoditi online.

- Možda se pokaže prilika da se i natjecanje učenika ili možda čak dijelovi mature izvode tako, rekla je.

Na pitanje zašto se školska godina ne privede kraju, odgovorila je da se prvo moraju postići ishodi učenja koji su predviđeni kurikulumima. Smatra da se nastava na daljinu u najvećem dijelu izvodi dobro
i zato je dobro da se nastavni proces završi u regularnom trajanju školske godine.

Istaknula je da velika većina učitelja zaslužuje nagradu, i da će nagrađivanja biti i ove godine, što je planirano i u rebalansu proračuna.

Na pitanje kako će se provoditi prijemni ispiti koje će određeni fakulteti morati provesti, ministrica objašnjava da je takvih vrlo malo.

- Vrlo malo fakulteta ima izgovor za provođenje još nekih dodatnih provjera. Razumijem u umjetničkom području da se provjeravaju dodatne kompetencije, za to ima potrebe. Dobro je da se držimo da je ova situacija ipak posebna i da treba iskoristiti sve ono što nam je na raspolaganju, ionako su nam kvote daleko veće nego što imamo potencijalnih studenata, poručila je Divjak.

Na pitanje priprema li se za nadolazeće parlamentarne izbore, ministrica je kazala da "u ovoj situaciji
ima toliko posla da su joj izbori najmanja briga".hrt/ HIC.hr
foto: arhiv
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre