HIC grbovi-500-100zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

01.svibnja 2021.
01.svibnja 2021.
MEĐUNARODNI JE PRAZNIK RADA
I danas desetine tisuća trgovaca mora raditikaranfili


Međunarodni je Praznik rada, 1. svibnja.I ove godine se slavi u uvjetima pandemije i mjera socijalne distance pa će izostati uobičajena okupljanja.
Međunarodni praznik rada obilježava se diljem svijeta u znak radničke solidarnosti u borbi za bolja radna prava. Spomen je to i na krvlju ugušene prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886., kojima su se radnici bunili protiv izrabljivanja i tražili osmosatni radni dan  i veće plaće.


Sindikalci organizirali prosvjedni performans


Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, a s obzirom na ograničenja nametnuta epidemijom
koronavirusa, sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) sinoć su organizirale simboličan prosvjedni performans na zagrebačkom Glavnom kolodvoru pod nazivom “Zadnji vlak za bolje normalno”.

Cilj ovog performansa redateljice i scenaristice Petre Radin i s Filipom Detelićem, Petrom Težak i Mariom Kovačem u ulogama, bio je upozoriti na neodrživost postojećeg ekonomskog, socijalnog i društvenog modela, čije je nedostatke dodatno naglasila kriza izazvana koronavirusom. Stoga oporavak od krize ne smije značiti povratak na “staro normalno”, niti “novo normalno” prekarnih poslova i jeftine radne snage, već priliku za izgraditi “bolje normalno” s kvalitetnijim i sigurnijim radnim mjestima, boljom plaćom, s više socijalne pravednosti, zaokretom od usluga prema industriji te bržom digitalnom i zelenom tranzicijom.
 „Performans koji je upravo izveden dočarava sliku većine radnika koji se svakodnevno bore s dilemom – vrijedi li boriti se za ostanak u Hrvatskoj i uhvatiti zadnji vlak za bolje normalno ili odustati i uhvatiti vlak za odlazak iz Hrvatske. Tu dilemu nemaju hrvatski političari, a nema je ni većina poslodavaca kojima je jedini interes brzi profit pod cijenu zadržavanja niske cijene rada. Istovremeno ti isti poslodavci govore da moraju uvoziti radnike jer, pazite, Hrvati ne žele raditi za minimalac“, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Govoreći o stajalištima i zahtjevima SSSH, Novosel je istaknuo kako tzv. „moderan“ Zakon o radu kojeg Vlada RH zagovara, hrvatsko gospodarstvo neće učiniti ništa održivijim, niti ćestvoriti kvalitetna radna mjesta. Rad na određeno neće omogućiti lakše otpuštanje radnika, a rad od kuće neće potaknuti demografsku obnovu, kao što govori ministar rada Aladrović.
Sektorsko kolektivno pregovaranje, kvalitetan socijalni dijalog i slobodno sindikalno organiziranje jedina je garancija zadovoljnog radnika i zadovoljnog poslodavca“, rekao je Novosel te najavio potpisivanje sporazuma SSSH i Hrvatske udruge poslodavaca o početku kolektivnog pregovaranja za sektor javnolinijskog prijevoza.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever osvrnuo se na stanje radničkih prava i nepravde prema radnicima koje su uslijed epidemije, ali i prepirke predsjednika Vlade i države, stavljene pod tepih.

"U posljednjih 10 godina, oko 10 posto Hrvata iselilo je iz Hrvatske jer u Hrvatskoj nemaju sigurne poslove i dovoljna primanja od kojih mogu živjeti", rekao je Sever te istaknuo da je dodatan problem što se veliki dio odseljenih radnika nadomješta stranom uvoznom radnom snagom koja iz očaja prihvaća tako niska primanja jer je kod njih još gore i time se cementira niska cijena rada.

Sever je radnicima poručio da, unatoč otkazivanju tradicionalne povorke zbog epidemiološke situacije, nisu sami te istaknuo da sve sindikalne središnjice imaju čvrst, jedinstven stav – da neće dopustiti pogodovanje poslodavcima. "Jasno smo čuli radničke poruke i tijekom konzultacija o Zakonu o radu jasno smo izrekli svoje stavove – dosta je daljnje fleksibilizacije i obespravljenja radnika. Budu li poslodavci i dalje inzistirali na tome, uvijek imamo mehanizama i načina da i u ovim uvjetima pokrenemo ljude“, rekao je Sever.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je svaka kriza, pa tako i kriza uzrokovana koronavirusom, prilika da Hrvatska izgleda drugačije. „Europa se zahvaljujući pandemiji mijenja – uvode se pravila za minimalnu plaću, jačaju se mjere za zapošljavanje, uvodi se cijeli korpus socijalnih prava, napušta se sumanuta politika štednje koja je dovela do iseljavanja u Hrvatskoj“, istaknuo je Ribić te dodao da izlazak iz krize mora biti temeljen na promjeni porezne politike u smjeru veće društvene jednakosti i pravde te većeg dostojanstva radnika. To je, smatra Ribić, jedini način da zaustavimo iseljavanje.

Na državi je odgovornost za osiguravanje kvalitetnih radnih mjesta. Država mora natjerati poslodavce na poštivanje pravnih obveza prema radnicima, zaustaviti zloupotrebu zapošljavanja na određeno i osigurati jednakost u socijalnim pravima radnika, bez obzira na oblik ugovora ili radnog angažmana. Sindikati će i dalje, a pogotovo u daljnjim pregovorima o novom Zakonu o radu inzistirati na tim, za rad po mjeri čovjeka, važnim elementima stoji u priopćenju sindikalaca.

 

I danas desetine tisuća trgovaca mora radi

Udruga U ime obitelji upućuje čestitke povodom Praznika rada i blagdana sv. Josipa Radnika svim hrvatskim građanima podsjećajući da su i na današnji praznik deseci tisuća zaposlenih u trgovini priseljni raditi - bez mogućnosti da današnji praznik provedu sa svojim obiteljima. Neprihvatljivo je da su danas u Hrvatskoj deseci tisuća trgovaca i trgovkinja koji rade šest dana u tjednu prisiljeni, zbog straha od gubitka posla i nedostatne zakonske zaštite, raditi i sedmi dan, nedjelju ili praznik, bez ikakve ili uz minimalnu naknadu.

Podsjećamo da je jedno od predizbornih obećanja HDZ-a kao danas vladajuće stranke na prošlim parlamentarnim izborima bila neradna nedjelja i za naše sugrađane, trgovce i trgovkinje te zaštita
njihovog prava na neradne praznike i blagdane. Podsjećamo da žene čine najveći dio zaposlenih u trgovini. Podsjećamo da istraživanja pokazuju da je nedjelja najmanje prometan fiskalni dan u trgovinama.

Podsjećamo da za najveći broj hrvatskih građana nedjelja nije dan potrošačkih aktivnosti, baš kao niti praznici i blagdani. Podsjećamo da više od 2/3 hrvatskih građana podupire da i za radnike u trgovini nedjelja, blagdani i praznici budu neradni dani.

Na današnji praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika izražavamo podršku i mnogim ženama koje odabiru biti majke te zbog trudnoće često ostaju bez posla ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.

Prema prvom i čini se jedinom istraživanju o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada
koje je provedeno 2012., čak 34,1% žena suočilo se s ne produživanjem ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2% dobilo je otkaz, 16,4% premješteno je na lošije radno mjesto, a 14,7% žena smanjena je plaća.

Navedeno istraživanje pokazuje i učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, na način da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete. Među sudionicama istraživanja, njih 45,6% je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 39,8% suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8% je navelo kako im je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme.

U ime obitelji poziva Vladu RH da osigura slobodnu nedjelju, praznike i blagdane za trgovkinje i trgovce za jače mehanizme zaštite svih radnika, a posebno žena koje se odlučuju na majčinstvo, stoji u priopćenju udruge UIO.

 

HIC.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre