HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti-gospodarstvo

zlato i srebro, kovanice i medalje


17.srpnja 2020.
PROCES RESTRUKTUIRANJA
Grupa Meggle gasi proizvodnju u Osijeku, bez posla ostaje 160 radnika

Meggle logo

Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj donijela je odluku o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje do kraja godine o čemu su danas informirani svoje zaposlenike. Bez plasmana ostaju i dobavljači među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava.


Sve se objašnjava procesom "optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima". Odluka o gašenju proizvodnje u Osijeku, stoji u objavi za javnost te tvrtke, donesena je zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

Time će se ugasiti 160 radnih mjesta, a zaposlenici će dobiti otkaz,

- Meggle će kao poslodavac u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima. Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije. U proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u zadnjih 15 godina uložila je više od 130 milijuna kuna, objašnjavaju svoj potez.

Budući da se gasi proizvodnja, raskida se i suradnja s kooperantima i dobavljačima sirovina, a među njima je i dvjestotinjak malih seoskih domaćinstava. Iz Megglea kažu da će sve svoje ugovorne obveze prema njima, "kao i do sada pravovremeno i u cijelosti ispuniti." Jamče da će svojim pouzdanim dobavljačima pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača, napominjući kako je na hrvatskom tržištu potražnja sirovog mlijeka kronično veća od ponude.

Osječka je mljekara osnovana prije više od 70 godina - 1949., uz pomoć UNICEF-a, a u sklopu Industrijsko poljoprivrednog kombinata (IPK). U samim počecima naglasak je bio na proizvodnji mlijeka u prahu te je, kao jedina u široj regiji bivše Jugoslavije, osječka mljekara postala izuzetno važan gospodarski subjekt grada Osijeka. IPK je obuhvaćao sve najbitnije gospodarske grane i time predstavljao bazu prehrambenog sektora cijele bivše države, a mljekara je bila jedna od najuspješnijih poduzeća u njegovom sastavu. Devedesetih godina poduzeće kreće u izmjenu smjera poslovanja, ukida se proizvodnja mlijeka u prahu, a ime se mijenja u IPK MIA Mljekarska industrija.

Meggle Grupa, u čijem se vlasništvu osječka mljekara nalazi od 2005., u Hrvatsku je ušla 1996., kada je u Opatiji osnovana tvrtka kći Meggle Adria koja je uvozila Meggle proizvode iz Njemačke i Mađarske. Zatim je dvije godine IPK MIA Osijek za njih uslužno proizvodila sve do 2001. da bi 2005. Meggle Grupa preuzela kompletnu mliječnu industriju IPK MIA i registrirala tvrtku Meggle Hrvatska d.o.o.


Župan Anušić uputio dopis upravi Meggle

Nakon najave Meggle grupe da će do kraja godine zatvoriti proizvodnju u Osijeku, osječko-baranjski župan Ivan Anušić dopisom je od predsjednika Uprave te tvrtke Matthiasa Oettela zatražio hitan sastanak u Osijeku ili u sjedištu te grupe u Wasserburgu, izvijestio je Ured župana.

U priopćenju za javnost Anušić ističe kako je iznenađen priopćenjem koje je medijima danas poslala Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj i u kojem "najavljuje zatvaranje proizvodnje u Osijeku, čime će 160 radnika tvrtke Meggle Hrvatska ostati bez posla".

Napominje kako tijekom njegova trogodišnjeg mandata Uprava Meggle Hrvatska, koja sjedište ima u istom gradu gdje je i sjedište županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s mogućim teškoćama u kojima jest te zatražila pomoć pri pronalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta.

Anušić smatra kako je Uprava Megglea u Osijeku zbog 160 Slavonaca i Baranjaca "trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać, gdje Meggle planira nastaviti s radom".

Podsjeća kako je tvrtka Meggle Hrvatska preuzela poznatu osječku mljekarsku industriju IPK MIA, koja proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ima od davne 1949. godine, te zato smatra kako je "nedopustiva odluka da se na takav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na istoku Hrvatske".

- Zbog svega navedenog, iznimno sam nezadovoljan odnosom 'domaće' Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima koji godinama rade u ovoj mliječnoj industriji, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mjesta te na kraju suglasnošću s odlukom da se jednostavno ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda od najboljega slavonskog mlijeka, kako to upravo Meggle i reklamira na hrvatskom tržištu, ističe u priopćenju župan Anušić.

Kako stoji u priopćenju, "iznenađen inertnošću Uprave u Osijeku", danas se dopisom javio i predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak u Osijeku ili u sjedištu Meggle grupe u Wasserburgu.

Iako županija ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrtki, Anušić drži kako se može utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na našem području.

- Siguran sam da kroz partnerski odnos Meggle grupe, Osječko-baranjske županije te Vlade RH možemo pronaći rješenje za spas mljekare", ističe u priopćenju župan Anušić i poručuje kako neće dopustiti da "160 naših Slavonaca i Baranjaca ostane bez posla kojim hrane svoje obitelji".

HRT/ HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre