HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-21306.ožujka 2020.
TURSKA IH ŠALJE PUT EUROPE
Navala migranata na grčku granicu

migranti na grčo-turskoj granici

Cijela Europska unija prati stanje migranata na granici Grčke i Turske. Tisuće migranata ne odustaju od prelaska granice, a ne popuštaju ni grčku vojsku i policiju. Tenzije na grčko-turskoj kopnenoj granici rastu. S turske strane ograde prema grčkim graničnim policajcima ispaljen je suzavac, najnovija je informacija koju prenosi HRT.

Reutersov novinar javlja da su grčke snage koristile vodeni top u pokušaju rastjerivanja ljudi koji su stvarili gužvu na granici. Nakon toga uslijedio je s turske strane uslijedio suzavac.
Napadi su koordinirani dronovima. Osim zastrašivanja, ovi napadi događaju se na mjestu gdje turska policija pomaže migrantima da prijeđu žičanu granicu, rekli su grčki vladini dužnosnici.
Grčka ispaljuje suzavac na nas, ispaljuju suzavac na granične policijske postaje. Odgovaramo na to, rekao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Atena je nazvala sukobe prijetnjom za nacionalnu sigurnost, a premijer Kiriakos Micotakis sastao se u Grčkoj s čelnicima Europske unije kako bi se pokušalo izbjeći da se ponovi scenarij iz 2015. i val migranata prema EU-u.

Kako bi se spriječili sukobi, čeka se dogovor Europske unije i Turske, u kojoj je više od 3 i pol milijuna migranata.


Grčka će ilegalne migrante koji su na njezin teritorij stigli nakon 1. ožujka premjestiti na sjever zemlje te ih zatim deportirati u njihove domovine, rekao je ministar Notis Mitarachi.

Stanje na granici u četvrtak bilo je mirno.U srijedu 4.ožujka zaustavljena je skupina od 150 osoba koje su silom pokušale prijeći grčku granicu. Primječeno je da ne pristižu ni novi čamci na otok Lezbos gdje je već 20 tisuća migranata u pretrpanim kampovima.


Turska brani povratak migranata nazad u zemlju

Iz Turske je stigla vijest da će rasporediti tisuću specijalaca duž granice s Grčkom kako bi spriječila vraćanje migranata prema svojem teritoriju.  Objavio je to ministar unutarnjih poslova Suleyman
Soylu
, i optužio grčke snage da su ranile više od 160 migranata.

- Migranti s kojima je razgovarao HRT-ov reporter na terenu ističu kako im turska policija ne pravi probleme i ohrabruju ih u naumu da dopru do granice te dodao kako su na granici Grčke uz sirijske izbjeglice i veliki broj izbjeglica iz Afganistana, Pakistana, Irana

Soylujeva izjava najnoviji je komentar u verbalnom ratu između Ankare i Atene u kojoj su migranti instrument otkad je Turska otvorila svoju granicu te im oslobodila put prema Europi. Tim potezom Ankara je odstupila od sporazuma iz 2016. kojim se obvezala zaustaviti ilegalne migracije prema Europskoj uniji, a ova se obvezala izdvojiti milijarde eura pomoći Turskoj za njihovo zbrinjavanje.

Grčka blokira ulazak 35.000 migranata i priprema deportaciju onih koji su uspjeli ući

Grčka je blokirala ulazak gotovo 35.000 migranata i priprema deportaciju stotina onih koji uspjeli ući u zemlju otkad je Turska prošli tjedan otvorila granicu prema Europi, otkrili su u četvrtak 5.ožujka vladini izvori.

Tisuće migranata krenulo je prema Grčkoj kada je Ankara 28. veljače otvorila granice prema Europi i prekršila obveze unutar sporazuma s EU-om iz 2016. Migranti koji su u Grčku ušli nakon 1. ožujka bit će prebačeni u grad Serres i deportirani u njihove zemlje, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarači kasno u srijedu.

- Cilj nam je vratiti ih u njihove zemlje, rekao je.

Ankara je optužila grčke snage za ubojstvo četvero migranata. Atena je optužbe demantirala i rekla da turske snage pomažu migrantima da prijeđu granicu.

Obje strane koristile su suzavac u srijedu na graničnom prijelazu Kastanies. U četvrtak je tamo stanje mirno, a mnogi migranti čekaju s turske strane granice.
Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu posjetio je u četvrtak pokrajinu Edirne na granici s Grčkom. Najavio je razmještaj tisuću pripadnika specijalne policije u tom području.

Grčka je u četvrtak zabranila plovidbu oko otoka Hios, Lezbos i Samos u Egejskom moru svim plovilima osim plovilima europske granične agencije Frontex.

Turska je odlučila promijeniti migrantsku politiku dogovorenu s Europskom unijom jer je turska vojska pretrpjela velike gubitke u ljudstvu u Idlibu, sirijskoj pokrajini, u kojoj traje ofenziva sirijskih snaga uz potporu Rusije.

Velik broj migranata zapeo je na tursko-grčkoj granici - suočeni s hladnoćom, bez osnovnih životnih potrepština. Neki od njih na različite načine pokušavaju prijeći granicu. Žale se da su ih prevarili te da su postali žrtve političkih igara.

Turska im je otvorila vrata za odlazak u europske zemlje, a analitičari ocijenju da je Turska zapravo iskoristila migrantsko pitanje za pritisak na Europsku Uniju - zbog situacije u Siriji.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je uspostaviti kontrolu nad posljednjim uporištem pobunjenika, među kojima su i pripadnici džihadističkih skupina.

Grčka i EU optužuju Tursku da namjerno gomila migrante na grčkoj granici te tako pritišće Bruxelles da joj ponudi više novca za skrb o migrantima. Usto, Ankara od Unije očekuje i potporu za svoje geopolitičke ciljeve koje nastoji ostvariti u sukobu u Siriji koji traje 11 godina.

Reporter HRT-a Igor Rotim kaže da u srijedu 4.ožujka nije svjedočio jednom u nizu sukoba migranata s grčkom policijom, mogli bi pomisliti da se uz tursku granicu živi potpuno uobičajenim životom.

Ipak, idiličnu sliku današnjeg mirnog dana gdje migranti nisu dolazili do ograde na granici. Ulazak novinara u međugranično područje noćas je zabranila vojska. Grci su objavili da su u proteklih 12 sati zabilježili gotovo 2 tisuće novih ilegalnih pokušaja ulaska u Grčku, osmero migranata je uhićeno. Glasnogovornik grčke vlade Petsas optužio je tursku vladu da je izazvala, koordinirala stanje, a da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, ističe Igor Rotim. 

Kaotična je situacija, puno je frustriranih i prevarenih migranata u improviziranim šatorima na poljima. Nastavi li se ova pat pozicija s ovim tisućama prevarenih migranata koji čekaju pred vratima utvrde Europe, a vidimo Erdogan ih je iskoristio kao pijune u svom još jednom blefu. Mogla bi uslijediti još jedna humanitarna kriza, možda čak i katastrofa. Kruh, vodu, ne tako kvalitetne materijale, ali za njih skupe materijale za te improvizirane šatore, kupuju kod ovdje lokalnog stanovništva. Naravno, na ljudskoj patnji mnogi ovdje i zarađuju. Velika je ekonomska kriza u Turskoj i bez ove mini migrantske krize. Međunarodna agencija za migracije dala je svoju projekciju u ovom trenutku od Istanbula iz kojega kreću manje ili više organizirane skupine novih migranata prema tzv. zelenoj granici Turske s Grčkom i Bugarskom. U ovom trenutku kreće se između 50-60 000 ljudi, naglašava Nikolić. 

Erdogan ucjenjuje Europu, traži da EU podrži njegovo djelovanje u Siriji

Premijer Plenković s čelnicima EU-a obišao grčko-tursku granicu

Turska pustila 75000 migranata preko granice put Europe


Ergodan zaprijetio Europi novim valom migranatahrt.hr/ HIC.hr
foto:arhiv