HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213

vijesti-aktualno
zlatnici i srebrnjaci12.rujna 2020.
NAKON ŠTO JE KAMP IZGORIO U POŽARU

Djecu iz migrantskog kampa Lezbosu preuzet će 10 europskih zemalja

požar u migrantskom kampu na Lezbosu


Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je da se 10 europskih država obvezalo na plan relokacije 400 maloljetnika bez pratnje koji su ostali bez skloništa nakon što je grčki izbjeglički kamp Moria izgorio do temelja. 

Njemačka i Francuska preuzet će između 100 i 150 djece svaka. Točna brojka bit će poznata kad završe pregovori sa svim zemljama koje su pristale prihvatiti maloljetnike bez pratnje, dodao je.

Njemačka vlada razgovarat će s njemačkim humanitarnim organizacijama o načinu pružanja pomoći.


Djecu će prihvatiti i Hrvatska

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da će Hrvatska primiti 12 maloljetnika

- Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović tijekom službenog posjeta Njemačkoj.


Kamp Moria, zloglasan zbog loših uvjeta boravka, bio je dom za više od 12 000 migranata, četiri puta
više nego što mu to kapaciteti dopuštaju. Veliki požar u srijedu pretvorio je ogromni kompleks u masu rastopljenog metala i izgorjelih šatora, a tisuće migranata već treći dan zaredom borave na otvorenom.
 Sumnja se da su požare podmetnuli sami migranti nezadovoljni što su u karanteni nakon pojave koronavirusa.
Nakon potvrde zaraze kod 35 migranata, koronavirus potvrđen je kod još 15 migranata.
Na otoku je proglašeno izvanredno stanje. 

Nakon požara tisuće migranata spava uz cestu. Grčke vlasti prevezle su na kopno 406 djece i tinejdžera. Djeca su odvedena u sigurna skloništa u sjevernoj Grčkoj gdje će 10 dana boraviti u karanteni, a
program za njihov premještaj u druge zemlje EU-a se nastavlja, navode iz ureda premijera.

ruka, flash ATENA maslinovo uljeProtest lokalnog stanovništva

Grčke vlasti najavljuju kako će privremeno smjestiti 2000 izbjeglica na trajekt i još dva broda, a radi se i na osposobljavanju smještaja u blizini izgorenog, prenapučenog kampa koji godinama nazivaju džunglom.  Ali tome se protivi lokalno stanovništvo. Mještani su blokirali cestu prema kampu, prosvjedujući protiv
toga da se on vrati u funkciju. Već dugo traže da se svi migrantski kampovi uklone s otoka kako bi se vratili starom životu i turizmu.

U sklopu programa premještaja migranata u druge zemlje EU-a već je razmješteno više od 800 maloljetnika bez pratnje roditelja. Norveška, koja nije članica Unije najavila je da će primiti 50 migranata.
dnevnik.hr /HIC.hr
foto:Manolis Lagoutaris